Skip to content

ΕΑΕΕ: Ασφάλιση σκαφών έναντι κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις

Με σχετική της εγκύκλιο η ΕΑΕΕ ενημερώνει ότι ως μέλος της Διεθνούς Ένωσης Θαλάσσιων Ασφαλίσεων (International Union of Marine Insurance, IUMI) έλαβε ηλεκτρονικό μήνυμα από το “Maritime Education and Training Certification Team / Innovation Development Division”, το οποίο εδρεύει στο Τόκιο της Ιαπωνίας, σχετικά με την ασφάλιση έναντι κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις (cyber risks) σκαφών και ειδικότερα τον όρο “Institute Cyber Attack Exclusion Clause”, γνωστό ως “Cl. 380” που παραδοσιακά χρησιμοποιούν οι ασφαλιστές προκειμένου να εξαιρέσουν την κάλυψη από τέτοιους κινδύνους.

Παρά την εξαίρεση, στην πράξη φαίνεται ότι αρκετά συχνά κάποιες ασφαλιστικές εταιρίες προβαίνουν στην κάλυψη των κινδύνων από κυβερνοεπιθέσεις. Το METCT δίνει έμφαση στην σπουδαιότητα ύπαρξης μιας τέτοιας κάλυψης, αναφέρει μάλιστα ότι από τον Ιανουάριο του 2021 θα συμπεριληφθεί (ως προαπαιτούμενο) στον Κώδικα Ασφαλούς Διαχείρισης για τη λειτουργία των πλοίων (ISM Code).

Στο πλαίσιο αυτό, το ΜΕΤCT εκδίδει πιστοποιητικό που βεβαιώνει την επάρκεια του σκάφους έναντι των κινδύνων αυτών και ζητά από την ΕΑΕΕ να προωθήσει το μήνυμά του στις εταιρίες – μέλη της με σκοπό να ενημερωθούν για τη δράση του και ενδεχομένως να κάνουν χρήση του ανωτέρω πιστοποιητικού στις εργασίες τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *