Skip to content

Αλ. Σαρρηγεωργίου: Ευθύνη της Πολιτείας να προστατευθεί ο μέσος Έλληνας

Ολοκληρώθηκε πριν απο λίγο η 116η ετήσια ανοιχτή εκδήλωση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος που κάθε χρόνο ακολουθεί το πέρας της Γενικής Συνέλευσης. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για δεύτερη φορά φέτος διαδικτυακά, και σε αυτήν συμμετείχαν, εκτός της Μαργαρίτας Αντωνάκη και του Προέδρου Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου, ο Διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης, ο καθηγητής Πολιτικής και Διοίκησης της Υγείας του Imperial College του Λονδίνου Ηλίας Μόσιαλος,

Η κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη και ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, φωτογραφία αρχείου

Η εκδήλωση έκλεισε με προβολή ειδικού αφιερώματος στην απερχόμενη, επί 27 έτη Γενική Διευθύντρια της Ένωσης κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη την οποία από την 1η Απριλίου 2022 θα αντικαταστήσει η κ. Ελίνα Παπασπυροπούλου.

Το ήθος, τον επαγγελματισμό, τις γνώσεις και την ακεραιότητα της Μαργαρίτας Αντωνάκη εξήραν με τα θερμότερα λόγια μεταξύ άλλων ο Μιλτιάδης Νεκτάριος, ο Δούκας Παλαιολόγος, ο Γεώργιος Κώτσαλος, ο Κώστας Μπερτσιάς, ο Andreas Brandstetter (President of Insurance Europe) η Εύα Βαρουχάκη, η Michaela Koller (Director General Insurance Europe) o Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, ο Θεόδωρος Κοκκάλας και ο Δημήτρης Μαζαράκης. H κ. Αντωνάκη, συμφώνησαν με τις δηλώσεις τους, συνδιαμόρφωσε ό,τι θετικό έχει συμβεί στην ελληνική ασφαλιστική αγορά τα τελευταία τριάντα χρόνια, ειπώθηκε χαρακτηριστικά ενώ η η ίδια με μια ολιγόλεπτη παρουσία ευχαρίστησε τους Προέδρους, τους συνεργάτες και την ευρύτερη ομάδα της λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλα αυτά τα χρόνια, “η δουλειά της ήταν η ζωή της.”

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό της κ. Αντωνάκη, το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΕΑΕΕ κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου ο οποίος έκανε μία εφ’ όλης της ύλης αναφορά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ελληνική ασφαλιστική αγορά. Είπε συγκεκριμένα ότι μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, ακολούθησε η ελληνική μεγάλη κρίση και, πάνω που επανήλθαν τα δημοσιονομικά της χώρας σε ανεκτά επίπεδα και ήμασταν όλοι έτοιμοι να πάρουμε μία ανάσα και να δούμε στην άλλη άκρη του ορίζοντα τις προοπτικές ανάπτυξης, ξέσπασε η πανδημία, η οποία για άλλη μια φορά εκτροχίασε τα οικονομικά, όχι μόνο τα ελληνικά αλλά τα παγκόσμια. Και οι προκλήσεις δεν σταματούν φυσικά, είπε, αναφερόμενος στον Ρωσο-ουκρανικό πόλεμο που διεξάγεται αυτή τη στιγμή, οι επιπτώσεις του οποίου θα είναι πολυεπίπεδες και θα είναι όχι μόνο βραχυπρόθεσμες αλλά και μακροπρόθεσμες, εκτός από το γεωπολιτικό επίπεδο φυσικά και σε οικονομικό επίπεδο. Πρώτα απ’ όλα ο πληθωρισμός θα γίνει ακόμη χειρότερος, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια οικονομική ανάκαμψη διαφαινόταν τίθεται πλέον εν αμφιβόλω.

Παράλληλα εδώ και χρόνια αυξάνονται συνεχώς η ένταση και οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και στη χώρα μας βιώνουμε ασυνήθιστες φυσικές καταστροφές. Παράλληλα, εξελίσσεται σταθερά σταθερά η γήρανση του πληθυσμού με σοβαρές συνέπειες στην εργασία, στην υγεία και στη συνταξιοδότηση των πολιτών. Αρκεί να πούμε ότι το 2019, είπε, το ένα πέμπτο του πληθυσμού της ΕΕ ήταν άνω των 65 ετών. Όλα αυτά συνιστούν ένα ευρύ κλίμα αβεβαιότητας με το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε και να δρούμε, είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου.

Η Αξιοπιστία

Ειδικά η ελληνική ασφαλιστική αγορά τα τελευταία έξι χρόνια είχε μια πολύ πετυχημένη μετάβαση στο Solvency II, ανακεφαλαιοποιήθηκε πλήρως χωρίς κανένας ασφαλισμένος να χάσει ούτε και ένα ευρώ ακόμα και υπό το PSI. Η ελληνική αγορά πέρασε με επιτυχία όλες τις κρίσεις στις οποίες αναφέρθηκα παραπάνω, είπε χαρακτηριστικά, και το 2021 είχε τζίρο 4 δισ. ευρώ, που μεταφράζεται σε αύξηση +7,7%, πιο συγκεκριμένα +10% στον Κλάδο Ζωής και +5,7% στον Κλάδο των Γενικών Ασφαλειών. Όμως το 2009 ο τζίρος αυτός ήταν ακόμη υψηλότερος στα 5,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι συνεχίζουμε ως αγορά “να πληρώνουμε τις κρίσεις που προηγήθηκαν”.

Η ελληνική ασφαλιστική αγορά με 17,8 δισ. ευρώ παραμένει ο μεγαλύτερος θεσμικός και μακροπρόθεσμός επενδυτής στη χώρα, απασχολεί 8.000 εργαζόμενους άμεσα, έχει 14.000 συνεργαζόμενους ασφαλιστές και περίπου 10.000 άλλα άτομα που συνεργάζονται σε περιφερειακά των ασφαλειών επαγγέλματα. Ως προς την αξιοπιστία της δε τόνισε ότι με τζίρο 4,2 δισ. ευρώ διατηρεί κεφάλαια ύψους 4,5 δισ. ευρώ. Αναρωτιέμαι, είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου, “ποια άλλη δραστηριότητα έχει τέτοιου επιπέδου δείκτες κεφαλαιοποίησης”. Το 2021 κατεβλήθησαν αποζημιώσεις 2,3 δισ. ευρώ.

Με βάση τα άνω, για κάθε ένα ευρώ που εισπράττει η ιδιωτική ασφάλιση δημιουργεί προστιθέμενη αξία 3,6 ευρώ, δηλαδή επιστρέφει πίσω στην κοινωνία και με το παραπάνω.

Η Κράτος Ασφαλιστική

Ωστόσο από την άλλη, ο Έλληνας πολίτης τα περιμένει όλα από το κράτος, σε σχέση πάντα με τον μέσο Ευρωπαίο. Πιο συγκεκριμένα ο Έλληνας πολίτης ή αυτασφαλίζεται ή ασφαλίζεται στην Κράτος Ασφαλιστική, είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου. Η ασφαλιστική διείσδυση στην Ελλάδα βρίσκεται περίπου στο ένα τέταρτο σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, κάτι που επί της ουσίας κοστίζει στον ίδιο τον Έλληνα πολίτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2019 δαπανήθηκαν 14,4 δισ. ευρώ για την περίθαλψη της υγείας στην Ελλάδα, εκ των οποίων το 60% κατέβαλε το κράτος, μόνο το 5% αυτών των εξόδων κατέβαλε σε αποζημιώσεις η ιδιωτική ασφάλιση υγείας και το υπόλοιπο 35%, που αντιστοιχεί σε 5 δισ. ευρώ, καταβλήθηκε απευθείας από τα νοικοκυριά, δηλαδή από την τσέπη του Έλληνα πολίτη. Αυτό είναι το διπλάσιο ποσό από τον μέσο όρο της Ευρώπης – έχουμε τις υψηλότερες ατομικές δαπάνες υγείας στην ΕΕ μετά από την Κύπρο.

Φυσικές Καταστροφές

Στη συνέχεια παρέθεσε μερικά εξίσου αποκαλυπτικά νούμερα και για το θέμα των φυσικών καταστροφών. Από το 1993 έως το 2021 είχαμε 42 σφοδρά περιστατικά φυσικών καταστροφών στην Ελλάδα, για τα οποία το κράτος κατέβαλε συνολικά 510 εκατ. ευρώ. Το 2021 είχαμε έξι μεγάλες φυσικές καταστροφές όπου εκτιμάται ότι η κρατική αποζημίωση γι’ αυτές θα ανέλθει στα 58 εκατ. ευρώ. Εδώ αξίζει να συμπληρωθεί και το παράλογο του ότι στην Ελλάδα ενδέχεται να έχουμε και το μεγαλύτερο στον κόσμο ποσοστό ιδιοκατοίκησης, της τάξεως του 70% των ακινήτων είναι ιδιόκτητα και είμαστε από τους λιγότερο ασφαλισμένους επίσης στον κόσμο. Κάτω του 16% των ελληνικών κατοικιών είναι ασφαλισμένες. Όμως η κρατική στήριξη στην οποία επαφιόμαστε όλοι οι Έλληνες πολίτες , δεν έρχεται ποτέ έγκαιρα και ποτέ δεν επαρκεί. Όπως και στην υγεία καταλήγουν λοιπόν τον λογαριασμό να τον πληρώνουν οι ίδιοι οι πολίτες από την τσέπη τους, ενώ θα μπορούσε να καλύπτεται από την ελληνική, τη διεθνή και την αντασφαλιστική αγορά. Θα μπορούσε προκειμένου να στρέψει τους πολίτες προς αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση να θεσπίσει φορολογικά κίνητρα, είναι μία δέσμευση της κυβέρνησης η οποία κοντεύει να χρονίσει, είπε χαρακτηριστικά, αλλά προφανώς λόγω των κρίσεων που βιώνουμε αλυσιδωτά δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί.

Στα τέλη του 2021 τέθηκε σε διαβούλευση ένα σχέδιο κλιματικού νόμου που θεσπίζει υποχρεωτική ασφάλιση σε ακίνητα που κινδυνεύουν από φυσικές καταστροφές. Η Ένωση έχει καταθέσει μια εμπεριστατωμένη πρόταση καθολικής κάλυψης των κατοικιών σε περίπτωση σεισμού, βάσει της σύμπραξης δημοσίου – ιδιωτικού τομέα είπε ο κ. Σαρρηγεωργίου, γιατί η πρόταση που έχει μπει στο τραπέζι από την κυβέρνηση αυτή τη στιγμή τεχνικά κρίνεται ως ανεπαρκής από την ιδιωτική ασφαλιστική αγορά.

Τέλος, περνώντας στο θέμα των συντάξεων, ως λαός, επανέλαβε, δεν αποταμιεύουμε σχεδόν τίποτα για τη σύνταξή μας, βασιζόμαστε στο κράτος, τι θα μας δώσει το κράτος και τι θα μας δώσουν τα παιδιά μας, βασιζόμαστε σε αυτούς τους δύο παράγοντες και βγαίνουμε στη σύνταξη έχοντας ως μέση αποταμίευση τρεις ημέρες του τελευταίου μας εισοδήματος, σύμφωνα με σχετικές μελέτες. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ ο μέσος όρος στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι πάνω από έξι μήνες αποταμιεύσης.

Είναι ευθύνη της πολιτείας, κατέληξε ο κ. Σαρρηγεωργίου, να δώσει κίνητρα στον μέσο Έλληνα να βρεθεί πλήρως ασφαλισμένος απέναντι σε όλους αυτούς τους κινδύνους που βιώνουμε αυτή τη στιγμή, είμαστε ο πλέον ανασφάλιστος λαός της Ευρώπης, επανέλαβε, αυτό κοστίζει στον πολίτη, είναι επικίνδυνο για τη χώρα και πρέπει η πολιτεία να μην χάσει άλλο χρόνο, κατέληξε χαρακτηριστικά.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *