Skip to content

ΕΑΕΕ: Στατιστικά Στοιχεία Ασφαλίσεων Ζωής – Σύνολο έτους 2019

Για τέταρτη χρονιά και λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες ολοκληρωμένης πληροφόρησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στις ασφαλίσεις Ζωής, η Επιτροπή Ζωής και Συντάξεων της ΕΑΕΕ συνέχισε τη συστηματική συλλογή στατιστικών στοιχείων του κλάδου.

Στο πλαίσιο αυτό διαμόρφωσε σχετικό ερωτηματολόγιο (με αρχική εφαρμογή το 2016), εστιάζοντας στην καταγραφή των μεγεθών της παραγωγής και των αποζημιώσεων υπό το πρίσμα του αναλαμβανομένου κινδύνου.

Συνεπώς, το ερωτηματολόγιο:

  • Διαχωρίζει τις ασφαλίσεις Ζωής σε ατομικές και ομαδικές
  • Εξετάζει τις ασφαλιστικές εργασίες με βάση τον καλυπτόμενο κίνδυνο (ασφάλιση Ζωής, ασφάλιση υγείας-ατυχημάτων-ασθενειών, ασφάλιση Ζωής συνδεδεμένη με επενδύσεις)
  • Αναλύει την παραγωγή ασφαλίστρων ανά κανάλι διανομής

Στην έρευνα του 2019 περιλαμβάνονται τα στοιχεία 17 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες συγκέντρωσαν το 98,6% της παραγωγής ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων) στις ασφαλίσεις Ζωής και Υγείας*, σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς που αφορούσαν το 2019. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 5 δραστηριοποιούνται μόνο στις ασφαλίσεις Ζωής ενώ 12 δραστηριοποιούνται σε ασφαλίσεις Ζωής, Ατυχημάτων, Ασθενειών και άλλων ασφαλίσεων.

Τα δεδομένα τα οποία χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από εξειδικευμένο ερωτηματολόγιο στο οποίο κλήθηκαν να απαντήσουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις-μέλη. Η παρούσα αναφορά καταγράφει αθροιστικά τις απαντήσεις τους για το 2019 ενώ στα συγκριτικά γραφήματα παρατίθενται τα αντίστοιχα ευρήματα των προηγούμενων ετών. Τα σύνολα των ετών δεν είναι άμεσα συγκρίσιμα μεταξύ τους, καθώς δεν προέρχονται απαραίτητα από τις ίδιες ακριβώς ασφαλιστικές επιχειρήσεις.

Τα στοιχεία της έρευνας που παρουσιάζονται και αφορούν προγενέστερη χρονική περίοδο πιθανόν να έχουν ενημερωθεί σε κάποια σημεία με βάση αναθεωρημένα στοιχεία για ορισμένες ασφαλιστικές επιχειρήσεις, σύμφωνα με μεταγενέστερες δηλώσεις τους.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

*Η παραγωγή των ασφαλίσεων Υγείας περιλαμβάνει και τους κλάδους: 1.Ατυχημάτων και 2.Ασθενειών των ασφαλίσεων κατά Ζημιών.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *