Skip to content

ΕΑΕΕ : Παραγωγή Ασφαλίστρων Ιαν-Ιουν 2016

Η Ε.Α.Ε.Ε. πραγματοποιεί μηνιαία έρευνα με ενιαίο ερωτηματολόγιο μεταξύ των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών της, σχετικά με την καταγραφή της παραγωγής των εγγεγραμμένων ασφαλίστρων ανά κλάδο ασφάλισης. Σκοπός της έρευνας είναι η εκτίμηση του ποσοστού μεταβολής της παραγωγής ασφαλίστρων τόσο ανά μήνα, όσο και αθροιστικά της τελευταίας περιόδου (τρίμηνο, εξάμηνο κλπ.) σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του προηγουμένου έτους. Στην έρευνα αυτή συμμετέχει το σύνολο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων – μελών, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με καθεστώς εγκατάστασης, ενώ δεν συμμετέχουν επιχειρήσεις υπό καθεστώς ελεύθερης παροχής υπηρεσιών.

Η παρούσα μελέτη καταγράφει αθροιστικά τις μηνιαίες απαντήσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2016 και τις συγκρίνει με τις αντίστοιχες του 2015 των ιδίων επιχειρήσεων. Στην έρευνα περιλαμβάνονται τα στοιχεία 56 ασφαλιστικών επιχειρήσεων με καθεστώς εγκατάστασης, οι οποίες συγκέντρωσαν το 97,1% της παραγωγής ασφαλίστρων (συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων συμβολαίων), σύμφωνα με τα πλήρη στοιχεία της ασφαλιστικής αγοράς που αφορούσαν το 2015. Από τις ανωτέρω επιχειρήσεις, οι 22 δραστηριοποιήθηκαν στις ασφαλίσεις Ζωής (αντίστοιχο μερίδιο αγοράς 99,9%) και 45 στις ασφαλίσεις κατά Ζημιών (μερίδιο 94,5%). Από τη σύγκριση των δηλώσεων παραγωγής ασφαλίστρων των ανωτέρω 56 επιχειρήσεων για το πρώτο εξάμηνο του 2016 με τις αντίστοιχες δηλώσεις του 2015 των ιδίων επιχειρήσεων, προκύπτουν τα παρακάτω:

pinakas1

Η παραγωγή ασφαλίστρων του πρώτου εξαμήνου του 2016 για τους σημαντικότερους κλάδους ασφάλισης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων-μελών που συμμετείχαν στην έρευνα και η σύγκρισή της με την αντίστοιχη παραγωγή του 2015 παρουσιάζεται στους παρακάτω πίνακες.

pinakas2

Όσον αφορά την συγκρισιμότητα των στοιχείων της παρούσας έρευνας από τον Ιανουάριο του 2016 κι εφεξής, σε σχέση με τα στοιχεία των προηγουμένων περιόδων (μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2015), πρέπει να επισημανθεί η αλλαγή στην ταξινόμηση των κλάδων ασφάλισης που επήλθε με την εφαρμογή του Νόμου 4364/5.2.2016 (ΦΕΚ 13 τ.Α) – «Προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας στην Οδηγία Φερεγγυότητα 2». Συγκεκριμένα, οι εργασίες του κλάδου IV.2.«Ασφάλιση υγείας» των ασφαλίσεων Ζωής (όπως είχε καταγραφεί στο ν.δ. 400/1970), κατατάσσονται πλέον στους κλάδους 1.«Ατυχήματα» και 2.«Ασθένειες» των ασφαλίσεων κατά Ζημιών. Συνεπώς για την ερμηνεία των μεταβολών της παραγωγής ασφαλίστρων που καταγράφεται στη συνέχεια της παρούσας μελέτης, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η επίδραση από την ανακατάταξη των εργασιών, όπως περιγράφηκε ανωτέρω.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *