Skip to content

ΕΕΑΕ: Επιστολή προς ΑΑΔΕ σχετικά με την παράληψη Διαμεσολαβητών από την ελάφρυνση φόρου

Την παρακάτω επιστολή απηύθυνε η ΕΕΑΕ στην ΑΑΔΕ σχετικά με το θέμα που προέκυψε γύρω από τη Μείωση Προκαταβολής Φόρου ύστερα από την “άδικη παράληψη Συναδέλφων από το μέτρο της ελάφρυνσης του φόρου κατά 50%, για τους λόγους που αναφέρονται στην ανάλυση”, όπως αναφέρει η ΕΕΑΕ:

Μετά από ενημέρωση που έχουμε λάβει από σημαντικό αριθμό Συναδέλφων μας, διαπιστώνουμε πως το μέτρο της Μειωμένης Προκαταβολής φόρου συνεχίζει να
εμφανίζει σημαντικές δυσλειτουργίες.

Ο κύριος και σημαντικότερος λόγος για τον κλάδο μας, τον κλάδο της Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης, είναι πως συνεχίζει να υφίσταται το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε όσους ασκούν και δευτερεύουσα δραστηριότητα η οποία υπάγεται σε Φ.Π.Α. .

Επισυνάπτουμε την καίρια τοποθέτηση του φοροτεχνικού μας κ. Ν. Λάμπρου, στην οποία παρατίθενται ουσιαστικές κατά την άποψη μας λύσεις οι οποίες, εφόσον
υιοθετηθούν, θα αντιμετωπίσουν το θέμα άμεσα και αποτελεσματικά.

Αναμένουμε τις άμεσες ενέργειές σας για την αποκατάσταση των επαγγελματιών Συναδέλφων μας, για τους οποίους δεν κατέστη δυνατό να ωφεληθούν από το
συγκεκριμένο μέτρο.

Η λύση που προτείνεται από πλευράς ΕΕΑΕ είναι η ακόλουθη: 

Μείωση συντελεστή προκαταβολής φόρου για το φορολογικό έτος 2019

Για την φορολογική χρήση 2019, όπου υποβάλλονται οι δηλώσεις των επαγγελματιών και εταιρειών μέσα στο ημερολογιακό έτος 2020, εξαγγέλθηκε και νομοθετήθηκε μείωση της προκαταβολής φόρου πάνω σε δύο άξονες.

Ο πρώτος αφορά τις επιχειρήσεις που είναι ενταγμένες στο καθεστώς του ΦΠΑ και η μείωση είναι αναλογική με την μείωση των εσόδων στο πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σύγκριση με το αντίστοιχο του 2019.

Ο δεύτερος άξονας αφορά τις επιχειρήσεις που δεν εντάσσονται στις διατάξεις του ΦΠΑ (απαλλασσόμενοι) και η μείωση του συντελεστή προκαταβολής φόρου είναι 50% (από το 100%), ήτοι συντελεστής προκαταβολής φόρου 50%.

Στις ανωτέρω διατάξεις δεν εντάσσονται οι επιχειρήσεις που βρίσκονται στην πρώτη τριετία λειτουργίας τους και εκ του νόμου έχουν μειωμένο συντελεστή κατά 50%.

Ο κλάδος των διαμεσολαβούντων στην ασφάλιση προσώπων, εντάσσεται στον δεύτερο άξονα άρα ο συντελεστής προκαταβολής φόρου για το φορολογικό έτος 2019
περιορίζεται στο 50% .

Επί του πρακτέου

Προβληματική είναι η περίπτωση που διαμεσολαβούντες εμπίπτουν στις διατάξεις του ΦΠΑ λόγω δευτερεύουσας δραστηριότητας.

Σε αυτή την περίπτωση και λόγω εφαρμογής του πρώτου άξονα, εάν οι δηλώσεις ΦΠΑ πρώτου εξαμήνου 2019 σε σύγκριση με αυτές του 2020 δεν εμφανίζουν μείωση εσόδων (υποκείμενων σε ΦΠΑ), ή εμφανίζουν μηδενική μείωση, ή εμφανίζουν αύξηση, ή είναι και στα δύο διαστήματα είναι μηδενικές, δυστυχώς δεν μπορούν να τύχουν μείωσης συντελεστή προκαταβολής.

Μία λύση θα ήταν η ΑΑΔΕ, όσον αφορά του διαμεσολαβούντες ή/και άλλοι κλάδοι με το ίδιο πρόβλημα, να μην εξετάζει την ένταξη στον πρώτη άξονα εάν το ΚΑΔ της κύριας δραστηριότητας της επιχείρησης, απαλλάσσεται των διατάξεων του ΦΠΑ και να την εντάσσει εκ των πραγμάτων στον δεύτερο άξονα προκειμένου να τύχει της μείωσης του συντελεστή προκαταβολής στο 50%. Με άλλα λόγια να εντάξει σε ειδική κατηγορία τον κλάδο των ασφαλειών με απευθείας μείωση του συντελεστή στο 50%, όπως π.χ. τις αεροπορικές στο 0%.

Μια δεύτερη λύση είναι αυτή της σύγκρισης των δεδομένων των δύο ετών, όσον αφορά τα συνολικά έσοδα, από τις δηλώσεις ετών 2018 – 2019 που έχουν ήδη
υποβληθεί και η ένταξη στον δεύτερο άξονα βάση του ΚΑΔ με τα περισσότερα έσοδα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *