Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: παντός καιρού και εποχής

Με το χαιρετισμό του νέου Προέδρου Χριστόφορου Σαρδελή ξεκίνησε την περασμένη Παρασκευή στο Μέγαρο το φετινό 31ο Συνέδριο της Εθνικής Ασφαλιστικής, το οποίο αυτή τη φορά δεν είχε (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων) αναφορές ούτε σε προγράμματα, ούτε σε στρατηγικές κινήσεις, ούτε στα πεπραγμένα της χρονιάς.

Χριστίνα Μωράκη

O Πρόεδρος Χριστόφορος Σαρδελής
O Πρόεδρος Χριστόφορος Σαρδελής

Το 31ο Συνέδριο είχε ως κεντρικό θέμα τα 125 χρόνια ιστορίας της εταιρείας. Η σύνδεση της Εθνικής με όλα τα μεγάλα γεγονότα που συνέβησαν στην Ελλάδα τα τελευταία 100 χρόνια

(παγκόσμιοι πόλεμοι, μικρασιατική καταστροφή, κατοχή και εμφύλιος αλλά και ταχεία ανάπτυξη από την δεκαετία του ’60 και έπειτα), δηλαδή η σύνδεση της ιστορίας της με την ευρύτερη νεότερη ελληνική ιστορία ήταν το επαναλαμβανόμενο θέμα του Συνεδρίου.

Οι συνεχείς ιστορικές αναφορές, τα βίντεο με εικόνες και ντοκουμέντα της εποχής όπως το καταστατικό ίδρυσης το 1891, όλα συνέτειναν στο να δοθεί  ξεκάθαρο μήνυμα: Η Εθνική Ασφαλιστική είναι μια μεγαλειώδης εταιρεία, με μεγάλο και σημαντικό παρελθόν, πανίσχυρο όνομα και ενεργό συμμετοχή σε όλα τα μεγάλα κοινωνικά δρώμενα για περισσότερο από έναν ολόκληρο αιώνα.

Η Πρόεδρος του Ομίλου της Εθνικής Λούκα Κατσέλη
Η Πρόεδρος του Εθνικής Τράπεζας Λούκα Κατσέλη

Κατά τα άλλα, έντονη ήταν βεβαίως και η παρουσία και η σύνδεση με τον Όμιλο – παρούσα φέτος ήταν η Πρόεδρος της ΕΤΕ Λούκα Κατσέλη ενώ ο περυσινός ομιλητής Διευθύνων Σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης χαιρέτισε μέσω μαγνητοσκοπημένου μηνύματος.

Η Εθνική Τράπεζα αγαπά και προσέχει το πρώτο της παιδί, την πρώτη της θυγατρική, είπε η Λούκα Κατσέλη, και την εξοπλίζει με εφόδια όπως τεχνογνωσία και κεφάλαια (αύξηση κεφαλαίου 500 εκ ευρώ το 2011).  Η Εθνική είναι μια εστία κερδοφορίας για την Τράπεζα, συμπλήρωσε, με προοπτικές ανάπτυξης μεγάλες, ιδιαίτερα στον τομέα του bancassurance.

Το τελευταίo, επιβεβαιώνεται και με διαφημιστική καμπάνια της Τράπεζας που ήδη «τρέχει» στα ραδιόφωνα, αποκλειστικά για τα προγράμματα σύνταξης και αυτοκινήτου της Εθνικής Ασφαλιστικής (10% έκπτωση στο αυτοκίνητο σε όποιον αγοράσει συνταξιοδοτικό), μέσω βεβαίως του bancassurance.

Όσο για την κερδοφορία της εταιρείας αυτή πλησίασε τα 100 εκ ευρώ το 2015 όπως τόνισε και ο Διεθύνων Σύμβουλος κ. Φραγκιαδάκης ο οποίος στο μήνυμά του μίλησε για “κοινές κατακτήσεις και φιλοδοξίες” και συνεχάρη το Δίκτυο για τα αποτελέσματά του.

Δεδομένων των με υπογραφή δεσμεύσεων της Τράπεζας για πώληση τουλάχιστον του 75% της Εθνικής ώς το τέλος του 2016 αυτό που αναμένεται με ενδιαφέρον είναι το ποσοστό που θα κρατήσει, εάν κρατήσει, η Τράπεζα.

Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Σπύρος Κωνσταντάς
Ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος Σταύρος Κωνσταντάς

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι η εταιρεία, όπως τονίστηκε και στην εκδήλωση, ιδρύθηκε δύο μόλις χρόνια πριν το “δυστυχώς επτωχεύσαμεν” του 1893, σε μια περίοδο δηλαδή, που η Ελλάδα ταλανιζόταν από μεγάλη οικονομική κρίση, τεράστιο δημόσιο χρέος και ογκώδη εξωτερικό δανεισμό.

Η ιστορία κάνει κύκλους και οι συνειρμοί είναι προφανείς: η Εθνική ιδρύθηκε σε περιβάλλον εθνικής χρεωκοπίας όμως 125 χρόνια αργότερα είναι ακόμη εδώ και σίγουρα ικανή να ανταπεξέλθει και την τωρινή κρίση.

Κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί για δεκάδες άλλες ασφαλιστικές, ελληνικές και ξένες, που γεννήθηκαν και πέθαναν σύντομα όλα αυτά τα χρόνια αλλά και για κάποιες άλλες που είναι ακόμη εν ζωή αλλά το μέλλον τους, σε περιβάλλον Solvency II, είναι πολύ πιθανό να αμφισβητηθεί…

Ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων Γιώργος Ζαφείρης
Ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων Γιώργος Ζαφείρης

Αυτή τη στιγμή η Εθνική δεσπόζει με 16.6% μερίδιο αγοράς και φυσικά, η είσοδος ενός στρατηγικού επενδυτή δεν πρόκειται να ανακόψει τον πρωταγωνιστικό της ρόλο τώρα που όλα δείχνουν ότι σύντομα η ιδιωτική ασφάλιση θα γνωρίσει νέα περίοδο άνθησης.

Ομοίως, είναι πράγματι αξιοσημείωτο πόσο, οι τόσο συχνές αλλαγές ηγεσίας, που επιβάλλονται εκ φύσεως της εταιρείας, δεν επηρεάζουν, φανερά τουλάχιστον, τη λειτουργία της και την ψυχολογία του δικτύου της, ενώ σε πολλές άλλες εταιρείες, όχι μόνο ασφαλιστικές και όχι μόνο στην Ελλάδα, συχνά έχουν ολέθρια αποτελέσματα.

Στο πνεύμα αυτό, της ιστορικότητας, του κοινωνικού της ρόλου, έγινε, εμμέσως πλην σαφώς και η επίσημη ανακοίνωση της “υιοθεσίας” του χαρτοφυλακίου ζωής της International Life, ως “μια ακόμα μεγάλη υποχρέωση που ανέλαβε πρόσφατα” η Εθνική, αντάξια του ονόματός της και της ευθύνης που αναπόφευκτα κατέχει ως ηγέτιδα εταιρεία της αγοράς.

20160610_124827
Γιάννης Πετσαλάκης, Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων

Τη σημασία της  “παραμονής στον Όμιλο της ΕΤΕ” πάντως τόνισε και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Ιωάννης Πετσαλάκης, ο οποίος επίσης χαιρέτισε την εκδήλωση μιλώντας για το κοινό όραμα Διοίκησης και Εργαζομένων, με έκδηλο το πνεύμα αφοσίωσης και πίστης στην εταιρεία, την ιστορία και τις προοπτικές της: «Είμαστε έτοιμοι να αγωνιστούμε για να διατηρήσει η Εθνική τον καθοριστικό της ρόλο», είπε,  “και η παραμονή στον Όμιλο της ΕΤΕ είναι στοιχείο που οδηγεί στην επίτευξη αυτού του στόχου.”

Σε επίπεδο στρατηγικής και προϊόντων, ο Γενικός Διευθυντής Πωλήσεων Γιώργος Ζαφείρης, σε ένα λόγο με έντονο το στοιχείο εμψύχωσης και αναγνώρισης του Δικτύου, ανακοίνωσε την ομαδοποίηση όλων των προϊόντων, τη νέα ταυτότητα όπως είπε, με κυρίαρχο όνομα το Full – μια ενιαία προϊοντική εικόνα για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας.

Προανήγγειλε  επίσης μείωση του τιμολογίου κατοικίας κατά 25% και έθεσε εκ νέου ετήσιο στόχο νέας παραγωγής τα 30 εκ ευρώ. Ακόμη, ανακοίνωσε πως το Full Health εμπλουτίζεται φέτος με κάλυψη ΙΦΕ (ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) εντός και εκτός νοσηλείας, κάτι που χρόνια ζητούσε το Δίκτυο όπως είπε, καθώς και με έξτρα παροχή την επείγουσα διακομιδή με όλα τα μέσα. Ανακοίνωσε επίσης επερχόμενο νέο τιμολόγιο στο αυτοκίνητο με στόχο να επανέλθει ο ασφαλισμένος στόλος στα 400.000 οχήματα.

Γιάννης Πολλάλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς
Γιάννης Πολλάλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς

Στο όραμα, στις αρχές και στο μέλλον της εταιρείας ήταν τέλος, εστιασμένη, η ηγετικής φύσεως ομιλία του Αναπληρωτή Διευθύνοντος Συμβούλου Σταύρου Κωνσταντά, με την οποία έκλεισε και η εκδήλωση:

«Πρέπει να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε με άνεση το άγνωστο, με ηρεμία και δυναμισμό τις εκπλήξεις. Να ξεπερνούμε τις αντιθέσεις, να έχουμε εσωτερικά κίνητρα και να ψάχνουμε τη μεγάλη εικόνα, που μετασχηματίζεται στη μεγάλη ιδέα», είπε.

«Άλλωστε, ίσως είμαστε οι μόνοι στην αγορά που συνεχίζουμε χωρίς εκπλήξεις και χωρίς εκπτώσεις. Γιατί είμαστε γαλουχημένοι με αρχές, που έχουν καταγραφεί στο DNA μας, έτσι ώστε ό,τι κι αν συμβεί, ό,τι κι αν αλλάξει θα μας κατατάσσουν πάντα ως μια Ομάδα Υπεροχής»

20160610_151121Κλίμα έμπνευσης και παρακίνησης δημιούργησε και ο γνωστός και αγαπητός στην ασφαλιστική αγορά, Καθηγητής Επιχειρηματικής Στρατηγικής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς  κύριος Γιάννης Πολλάλης ο οποίος, μεταξύ άλλων, μίλησε για την χρόνια ασθένεια της Προσχηματίτιδας, (τύπου Α’ και Β’…) και την μεγάλη σημασία που έχει το να αναλαμβάνει κανείς την ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας του.

Παράλειψη θα ήταν βεβαίως να μην αναφερθεί κανείς και στο αχτύπητο δίδυμο των παρουσιαστών.

Δηλαδή στην απαστράπτουσα κωμίκα Μπέτυ Μαγγίρα και τον γεννημένο παρουσιαστή Χρήστο Φερεντίνο που προκάλεσαν ασυγκράτητα γέλια στο κοινό με τον αυθορμητισμό, την τρέλα και τα τερτίπια τους – στη σκηνή μάλιστα «μεταφέρθηκε» για λίγο το πλατό του γνωστού τηλεπαιχνιδιού «Άκου τι Είπαν», όπου κορίτσια της Εθνικής συναγωνίστηκαν ομάδα των αγοριών, με νικητή, φυσικά, τις πρώτες…

20160610_134018

Στιγμιότυπο 2016-06-13, 12.56.59

20160610_120740

Στιγμιότυπο 2016-06-13, 12.57.38

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *