Skip to content

Εθνική Ασφαλιστική: Τα φετινά αποτελέσματα ίσως ανατρέψουν το παιχνίδι

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα χρήσης 2020 που θα παρουσιάσει η Εθνική Ασφαλιστική, σύμφωνα με πληροφορίες του underwriter.gr,  αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα στην πώληση της εταιρείας κάτω από τις συνθήκες και τους όρους που ζητά το CVC.

Του Νίκου Σακελλαρίου

H διοίκηση της Εθνικής Ασφαλιστικής, έχει ήδη ενημερώσει τον πρόεδρο της ΕΤΕ κ. Μυλωνά για τα εξαιρετικά αποτελέσματα που παρουσίασε η εταιρεία το 2020 (διψήφια ποσοστιαία αύξηση της κερδοφορίας, αύξηση παραγωγής, ενίσχυση των επενδύσεων) και τα αποτελέσματα αυτά αναιρούν την προσφορά των 450 εκατ. ευρώ και τις απαιτήσεις που έχει η CVC.  Aυτά ακριβώς τα στοιχεία παρουσίασε ο κ. Μυλωνάς στο Διοικητικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης και συντάχθηκαν μαζί του το σύνολο των μελών του Δ.Σ.

Πλέον, η ΕΤΕ έχει κάθε λόγο να ζητήσει ακόμη μεγαλύτερο τίμημα από το CVC αφού η προσφορά αντιστοιχεί σε περίπου 6 φορές τα ετησιοποιημένα  κέρδη της Εθνικής Ασφαλιστικής (6x) της τελευταίας πενταετίας  όταν η πώληση της ΑΧΑ Ελλάδος στην Generali έγινε με περίπου 9 φορές τα ετησιοποιημένη  κέρδη της τελευταίας 5ετίας. Θεωρητικά, μία δίκαια πρόταση θα πρέπει να ξεπερνά τα 550 εκατ. Ευρώ για το 80% της ΕΤΕ και η παρούσα πρόταση δεν ξεπερνά τα 450 εκατ. Ευρώ και αυτά υπό όρους. Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες ουδείς θέλει να βάλει την υπογραφή του στην πρόταση του CVC

Εάν το CVC δεν ανεβάσει την προσφορά, η διοίκηση της ΕΤΕ έχει στο τραπέζι την επιλογή της δημόσιας προσφοράς (IPO), η οποία μπορεί να αποδώσει πολύ περισσότερα κεφάλαια και ταυτόχρονα να διατηρήσει το management στην Εθνική Ασφαλιστική.

Σύμφωνα με τα επιχειρήματα χρηματιστηριακών κύκλων η διαδικασία αυτή θα ήταν η πλέον διαφανής και συμφέρουσα για την τράπεζα, τους επενδυτές και τους μετόχους.

-Η χρηματιστηριακή αγορά αποτελεί τον πλέον αξιόπιστο και αποτελεσματικό μηχανισμό για την επιτυχή άντληση των απαιτούμενων κεφαλαίων στην κατάλληλή τιμή. Αναφέρουν δε πως η αποτίμηση της αγοράς θα αποτύπωνε πλήρως την αξία της Εθνικής Ασφαλιστικής σε σχέση με την απομείωση αξίας που έχει γίνει για να προχωρήσει η συμφωνία με τη CVC. Αυτό στην πράξη σημαίνει πως το 51% της τράπεζας θα μπορούσε να διατεθεί μέσω IPO σε τιμή που θα ξεπερνούσε τα 300 εκατ. ευρώ, όταν η CVC Capital Partners προσφέρει 420 εκατ. ευρώ για το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

-Πέραν του υψηλού τιμήματος που θα εισέπραττε η Εθνική Τράπεζα από μια ενδεχόμενη διαδικασία πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής μέσω του ΧΑΑ, θα διατηρούσε ένα ποσοστό 49% στην ασφαλιστική επιχείρηση, ήτοι θα μπορούσε να λαμβάνει μερίσματα από τις σταθερά θετικές επιδόσεις της εταιρείας.

-Η όλη διαδικασία θα γινόταν με κανόνες διαφάνειας και ισότιμης μεταχείρισης, ακόμα και στις περιπτώσεις συμμετοχής τυχόν στρατηγικών επενδυτών.

-Η διάθεση των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στο επενδυτικό κοινό θα είχε άμεσα θετικά πολλαπλασιαστικά οφέλη στην ελληνική κεφαλαιαγορά, θα συνέβαλε στο να αναδειχτούν η δυναμική και οι προοπτικές της, θα συνέβαλε πιθανότατα στην επανακατηγοριοποίηση της στις αναπτυγμένες αγορές, θα προσέλκυε νέους επενδυτές και θα ενίσχυε τον σχεδιασμό για την εισαγωγή και άλλων οργανισμών στο ΧΑΑ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *