Skip to content

Εκρηκτικές αυξήσεις στην Αντασφάλιση περιουσίας

Ένας συνδυασμός παγκόσμιων γεγονότων οδήγησε στη δυσκολότερη αγορά αντασφάλισης περιουσίας που έχει ζήσει η γενιά μας, καθώς και σε μια «σύνθετη», «εξαντλητική» και «καθυστερημένη» σεζόν ανανέωσης τον Ιανουάριο, με απρόβλεπτη κατάληξη μέχρι το τέλος.

του Χρήστου Γαβαλά

Όλα αυτά σημειώνουν σε αναφορές τους οι μεσιτικές Gallagher και Howden Re.

Οι γεωπολιτικοί και μακροοικονομικοί κραδασμοί που σημειώθηκαν το 2022 περιελάμβαναν τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ρήξεις των ενεργειακών αγορών, τον υψηλότερο εδώ και 40 χρόνια πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων, το εξαντλημένο ασφαλιστικό κεφάλαιο και τον τυφώνα Ian, τη δεύτερη πιο ακριβή φυσική καταστροφή της ιστορίας.

Αποτέλεσμα, σύμφωνα με τη Howden, ήταν «σημαντική αστάθεια στην αγορά» όπως και τεράστιες αυξήσεις των τιμών αντασφάλισης στις ανανεώσεις του Ιανουαρίου 2023, τις οποίες περιέγραψε σε ένα δελτίο τύπου ως «την δυσκολότερη αγορά αντασφάλισης στον κλάδο καταστροφών Περιουσίας εδώ και μια γενιά».

Περίπου το 50%-55% της αντασφάλισης καταστροφών ανανεώνεται τον Ιανουάριο κάθε έτους).

Η μέση αύξηση τιμών που καταγράφεται στις φετινές ανανεώσεις είναι πλέον του 37% για την καταστροφή ακινήτων – πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση ανά έτος από το 1992!

Η Gallagher Re από τη μεριά της περιέγραψε τη περίοδο των ανανεώσεων ως “τεταμένη, αργοπορημένη, περίπλοκη και, σε πολλές περιπτώσεις, απογοητευτική”. Τα καλά νέα, ωστόσο, είναι ότι οι ανανεώσεις «ολοκληρώθηκαν σε μεγάλο βαθμό».

Στην έκθεση της Howden με τίτλο «The Great Realignment», το μεσιτικό στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι το σίγουρο αντασφαλιστικό κεφάλαιο είχε μειωθεί κατά 15,7% στα 355 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2022, που αποτελεί τη μεγαλύτερη συμπίεση κεφαλαίου αντασφάλισης από το 2008.

Αρκετοί αγοραστές παραπονέθηκαν ότι οι προσπάθειές τους να προσεγγίσουν έγκαιρα τις αγορές αυτασφάλισης με λεπτομερείς παρουσιάσεις που σκοπό είχαν να κατευνάσουν όσο γίνεται την ανησυχία για τον πληθωρισμό και τις καλύψεις, δεν έτυχαν της αρμόζουσας αναγνώρισης.

«Λίγοι αντασφαλιστές ήταν έτοιμοι και διατεθειμένοι να δώσουν έγκαιρα προσφορές, με αποτέλεσμα οι πελάτες και οι μεσίτες τους να δυσκολεύονται να βρουν καλές τιμές και όρους», καταλήγει η Howden.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *