Skip to content

Και ευκαιρίες εκτός από ύφεση

Όπως όλα δείχνουν και εκτός άλλου απροόπτου, η χώρα από εδώ και στο εξής θα στραφεί στο τριετές πλάνο οικονομικής ανασυγκρότησης, στα πλαίσια της χρηματοδότησης από τους Θεσμούς.

Μέσα σε αυτο το νέο περιβάλλον και με την ελπίδα ότι θα κυλήσει ήρεμα αυτή η προσαρμογή, η ασφαλιστική βιομηχανία οφείλει να αναζητήσει ευκαιρίες αλλά και να προετοιμαστεί από δυσκολίες.

Οι δυσκολίες, οι οποίες θα χιλιοειπωθούν, προφανώς θα έχουν να κάνουν με την περαιτέρω μείωση του εισοδήματος των ελλήνων πολιτών αλλά και με την πιθανή αύξηση άμεσα ή έμμεσα, φόρων που αφορούν την ασφάλιση.

Ωστόσο στο νέο περιβάλλον είναι σίγουρο ότι θα δημιουργηθούν και ευκαιρίες για περαιτέρω ανάπτυξη.

Στον κλάδο συνταξιοδότησης και μακροχρόνιων αποταμιεύσεων είχε ήδη το τελευταίο διάστημα επικρατήσει αυξημένος προβληματισμός ανάμεσα στους υποψήφιους ασφαλισμένους.

Αυτός ο προβληματισμός είναι αυτονόητο ότι θα ενισχυθεί περαιτέρω μιας και η διακοπή των πρόωρων συντάξεων αλλά κυρίως η επιμήκυνση του απαιτούμενου χρόνου εργασίας για τη συνταξιοδότηση, φέρνει κάθε σπίτι πιο κοντά παρά ποτέ στην ανάγκη για οικονομικό προγραμματισμό.

Η εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, θα βοηθήσει σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό να κατανοήσουν όλοι ότι αυτό που μπορούν να περιμένουν από την κοινωνική τους ασφάλιση, δεν αρκεί σε καμία περίπτωση για να φροντίσουν το επίπεδο διαβίωσής τους για τα τουλάχιστον 20 έτη (προσδόκιμο ζωής των 65χρονων σήμερα στην Ελλάδα) επιβίωσης μετά τη συνταξιοδότηση.

Ο άλλος τομέας της ασφάλισης προσώπων που έχει ήδη δείξει στοιχεία ανάπτυξης και που μπορεί να εκτιμηθεί με ασφάλεια ότι θα συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, είναι ο τομέας των ασφαλίσεων υγείας.

Το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο θα πορευτεί η χώρα μας την επόμενη τριετία, ιδιαίτερα ως προς τις δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού, θα είναι ιδιαίτερα σφιχτό.

Οι ήδη πενιχρές δυνατότητες της δημόσιας υγείας, παρά τις φιλότιμες πολλές φορές προσπάθειες του ανθρώπινου δυναμικού, δίνουν όλο και περισσότερο την εντύπωση στον έλληνα πολίτη ότι δεν μπορεί να αισθάνεται ασφαλής μένοντας μόνο στην πρόνοια των κρατικών παροχών.

Η σταδιακά πλήρης συγχώνευση όλων των ταμείων και η περαιτέρω προσπάθεια ελέγχου του κόστους λειτουργίας τους, θα επιφέρει επιπλέον μειώσεις παροχών και στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Η δυνατότητα της ασφαλιστικής βιομηχανίας να παρέχει οικονομικά ασφάλιστρα στον κλάδο υγείας μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο αποκούμπι για τον έλληνα πολίτη, ακόμα και σε αυτόν με πιεσμένο εισόδημα, ώστε να μπορεί να αντιμετωπισει με περισσότερη αισιοδοξία πιθανά προβλήματα υγείας.

Μπορεί από τη μια η επερχόμενη νέα ύφεση να πιέσει και τον κλάδο της ασφάλισης από την άλλη όμως, η σημαντικότητα του ρόλου της μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *