Skip to content

ΕΚΤ: Nα περιορίσουν ή να μη μοιράσουν μέρισμα οι τράπεζες της Ευρωζώνης μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021

Με έγγραφό της η ΕΚΤ ζητά να περιορίσουν ή να μη μοιράσουν μέρισμα οι τράπεζες της Ευρωζώνης μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021.

Τα μερίσματα που θα διανεμηθούν να παραμείνουν χαμηλότερα από το 15% των συσσωρευθέντων κερδών της περιόδου 2019-2020 όχι υψηλότερα από τις 20 μονάδες βάσης του CET1 Ratio. Mε την ανακοίνωσή της η ΕΚΤ ζητά από τις επιμέρους κεντρικές τράπεζες που είναι εποπτικές αρχές, να συστήσουν στις τράπεζες να μη διανείμουν μερίσματα ή να προχωρούν σε buy backs (αγορές ιδίων μετοχών) μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 κατόπιν διαβούλευσης με την Ευρωπαϊκή Αρχή Διαχείρισης Κινδύνου.

Ο λόγος παραμένει οι επιπτώσεις από την πανδημία του κορωνοϊού και είχε προηγηθεί η σύσταση της μη διανομής μερίσματος κατά τη διάρκεια του α’ lockdown, δηλαδή από τις 27 Μαρτίου και μέχρι τις 28 Ιουλίου 2020. Μετά τις 28 Ιουλίου 2020 είχαν πραγματοποιηθεί ειδικά τεστ “ευαισθησίας” (vulnerability) από την ΕΚΤ τα οποία καταδείκνυαν την αντοχή του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου.

Με τη χθεσινή ανακοίνωσή της , η ΕΚΤ συστήνει στις τράπεζες να απορροφήσουν τα διανεμόμενα κέρδη προκειμένου να κλείσουν ζημιές και προτρέπει τις τράπεζες να αξιοποιήσουν τα μέτρα κρατικής επιχορήγησης που έχει δώσει η ΕΚΤ προκειμένου να καλύψουν τα κεφαλαιακά κενά τους. Εκτιμάται ότι τον ίδιο περιορισμό θα έχει και για τις ασφαλιστικές, αλλά και για τα funds που είχαν επενδύσει σε συνταξιοδοτικά ταμεία.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *