Skip to content

Ενιαία προϊόντα και εποπτεία ετοιμάζει η ΕΕ για τις ασφαλιστικές

Επενδυτικά και συνταξιοδοτικά προϊόντα πανευρωπαϊκής εμβέλειας, αλλά και συντονισμό των εποπτικών δράσεων ανάμεσα στα κράτη μέλη, ετοιμάζει η ΕΕ για την ασφαλιστική αγορά.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη

Στις σημαντικές εξελίξεις που κυοφορούνται στην Ευρώπη με την επικείμενη δημιουργία ενός πανευρωπαϊκού μακροπρόθεσμου συνταξιοδοτικού προϊόντος, στις αλλαγές στις κεφαλαιακές απαιτήσεις που θα περάσουν μέσα στους επόμενους μήνες, στην εποπτεία απέναντι στις ΕΠΥ  και στην ικανοποιητική ανταπόκριση των ασφαλιστικών έναντι στις προκλήσεις των Solvency II, αναφέρθηκε η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης (ΔΕΙΑ) κα Ιωάννα Σεληνιωτάκη, κατά τη διάρκεια του 20ου  Ασφαλιστικού & Αντασφαλιστικού Συνεδρίου που διεξήχθη στο Costa Navarino.

H ομιλία της Ιωάννας Σεληνιωτάκη προσέλκυσε ζωηρό ενδιαφέρον και παρά το γεγονός ότι έγινε μέσα σε περιορισμένο χρονικό διάστημα, περιείχε πολλά σημαντικά στοιχεία  για την ελληνική και ευρωπαϊκή ασφαλιστική αγορά:

Νέο πανευρωπαϊκό προϊόν  Σύνταξης

Η κα Σεληνιωτάκη δήλωσε ότι βρίσκεται εν δημιουργία νέο πανευρωπαϊκό μακροχρόνιο προϊόν σύνταξης, για το οποίο η άδεια λειτουργίας και η εποπτεία βρίσκονται στο τελικό στάδιο.

Θα υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο για τη δημιουργία τριμερούς επιτροπής και στη χώρα μας, με αποκλειστική ενασχόληση τη κυκλοφορία του PEPP (Pan European Pension Product). Πρόκειται για ασφάλιση συνδεδεμένη με επένδυση η οποία θα είναι διαθέσιμη σε όλα τα ιδρύματα του χρηματοοικονομικού χώρου. Η διασυνοριακή πώληση έχει τεθεί στο επίκεντρο των εξελίξεων.

Διαβάστε: Ενιαίο συνταξιοδοτικό πρόγραμμα για όλη την Ευρώπη ετοιμάζει η Κομισιόν.

Αλλαγές στις κεφαλαιακές απαιτήσεις των εταιρειών

Για να πετύχει η προώθηση προϊόντων όπως το PEPP, τα οποία βασίζονται στην μακροχρόνια αποταμίευση, θα πρέπει ταυτόχρονα να μειωθούν οι κεφαλαιακές απαιτήσεις των ασφαλιστικών έναντι στις μακροχρόνιες εγγυήσεις. Η κα Σεληνιωτάκη επεσήμανε ότι επίκειται μια τέτοια τροποποίηση  – όπως χαρακτηριστικά δήλωσε πριν λίγες μέρες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση στις Βρυξέλλες για το ίδιο θέμα, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί και σε διαβούλευση με την EIOPA: προκειμένου η τελευταία να καταθέσει τεκμηριωμένη άποψη, οι κατά τόπους αγορές θα πρέπει να συνεργαστούν και να συντονιστούν με τις εθνικές εποπτικές αρχές και να παρέχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Ευρωπαϊκός συντονισμός εποπτείας

Έντονη κινητικότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρατηρείται και σε θέματα εποπτείας.  Η συνεργασία μεταξύ των εποπτικών αρχών παράγει καρπούς, ανέφερε η κα Σεληνιωτάκη. Ο συντονισμός δράσεων είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός σε πολλές περιπτώσεις, με έμφαση την προστασία του καταναλωτή.  Η ελληνική ασφαλιστική αγορά πρέπει να κινηθεί έτσι ώστε να αξιοποιήσει, εποπτικά, και τις δυνατότητες της τεχνολογίας αλλά και την στήριξη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Οι νέοι κανόνες

Από τις αρχές της χρονιάς ισχύει η Οδηγία της ΕΕ σε σχέση με τα περίφημα Priip’s (Packaged Retail Insurance Investment Products) – πρόκειται για ασφαλίσεις με επενδυτικό χαρακτήρα, των οποίων την εύρυθμη λειτουργία στοχεύει να εξασφαλίσει η ΕΕ μέσω του συγκεκριμένου πακέτου οδηγιών. Τα προϊόντα τύπου Priip’s τείνουν να αντικαταστήσουν παλαιότερα προϊόντα εγγυημένων αποδόσεων και η ΕΕ  με τη δέσμη μέτρων στοχεύει στην θωράκιση του καταναλωτή. Ρυθμίσεις  σε ευρύτερο πεδίο δράσεων, εισάγει και η IDD, επίσης με στόχο την ορθή εξυπηρέτηση του πελάτη – για το λόγο αυτό “παρακολουθείται” η διαδρομή των προϊόντων μέχρι  τη λήξη τους.  Πάγια απαίτηση της εποπτικής αρχής είναι η σωστή διανομή των προϊόντων και η ολοκληρωμένη γνώση των καταναλωτών για αυτά. Οι επόπτες δίνουν έμφαση και στα δύο πεδία.

Διαβάστε:  Μήπως οι πολλοί κανονισμοί «πνίγουν» την ασφαλιστική αγορά;

Εποπτεία ΕΠΥ

Καταλήγοντας στην ομιλία της η κα Σεληνιωτάκη εστίασε στο θέμα των ΕΠΥ, ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο, για το οποίο έχει δημιουργηθεί μία πλατφόρμα επικοινωνίας και συνεργασίας πανευρωπαϊκά, με τη συμμετοχή της EIOPA και με στόχο την βελτίωση της εποπτείας των ΕΠΥ. Η κα Σεληνιωτάκη κάλεσε και την ελληνική αγορά να ξεκινήσει διάλογο για το ίδιο θέμα.

Ελληνική ασφαλιστική αγορά μέσα στην κρίση και το θεσμικό πλαίσιο των Solvency II

Παρά την μεγάλη κρίση που πέρασε η  ελληνική οικονομία, ο ελληνικός ασφαλιστικός θεσμός δεν υπέστη πλήγματα. Ανταποκρίθηκε πλήρως και στήριξε τους ασφαλισμένους του σε μία περίοδο που υπήρξαν μεταξύ άλλων και θεσμικές αλλαγές, των οποίων το εύρος και η πολυπλοκότητα έπρεπε να κατανοηθούν πλήρως και άμεσα. Οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις ανταποκρίθηκαν πλήρως στις προκλήσεις» ανέφερε και μετά από 2,5 χρόνια οι ενστάσεις ως προς το περιεχόμενό του Solvency II, είναι στοχευμένες και εποικοδομητικές, τόνισε. Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο συστημικός κίνδυνος τα προηγούμενα χρόνια ήταν μεγάλος. Το γεγονός ότι οι ασφαλιστικές εκπροσωπούν το 5% του ενεργητικού του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού κλάδου (ασφαλιστικές-τράπεζες- επενδύσεις)  οδήγησε στο διαχωρισμό ασφαλιστικών – αντασφαλιστικών υπηρεσιών.  Tα διοικητικά συμβούλια των ασφαλιστικών εταιρειών καλούνται να πάρουν αποφάσεις που περιορίζουν το ρίσκο της αγοράς και να επιλέξουν τις καλύτερες και αποδοτικότερες επενδύσεις υπό το πλαίσιο ενός ιδιαιτέρως αυστηρού νομοθετικού πλαισίου.

Ωστόσο, σε ένα περιβάλλον που οι κίνδυνοι της αγοράς μεταβάλλονται συνεχώς ακόμη και κάποια “εξωτικά” χρηματοοικονομικά προϊόντα ( σύνθετα επενδυτικά προϊόντα που συνδέονται με τις διακυμάνσεις των αγορών) σταδιακά θα γίνουν επιλέξιμα για τις ασφαλιστικές. Ενδιαφέρον παρατηρείται και σε νέες μορφές επενδύσεων, όπως επενδύσεις σε υποδομές, επενδύσεις με κοινωνικό ενδιαφέρον – βεβαίως, οτιδήποτε νέο εμπεριέχει το δικό του κίνδυνο και για αυτό απαιτείται συνεχής παρακολούθηση και ετοιμότητα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *