Skip to content

Εντυπωσιακοί οι αριθμοί ένταξης στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης – Tο πρώτο ΔΣ

Σε άνω των 135.000 ανέρχονται οι νέοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα που εντάχθηκαν στο νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιανουαρίου του 2022.

του Χρήστου Γαβαλά

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η ένταξη στο νέο Ταμείο ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τον υφυπουργό Εργασίς, Πάνο Τσακλόγλου να σημειώνει κατά τον πρόσφατο ορισμό του πρώτου ΔΣ του ΤΕΚΑ ότι «η αλλαγή της αρχιτεκτονικής της επικουρικής ασφάλισης» είναι μία μεταρρύθμιση «κομβικής σημασίας για τη νέα γενιά και για την πορεία του ασφαλιστικού συστήματος τις επόμενες δεκαετίες».

Και αυτό γιατί όπως πρόσθεσε, «συνδυάζει τις βέλτιστες πρακτικές των πιο επιτυχημένων ευρωπαϊκών κοινωνικοασφαλιστικών συστημάτων, ενισχύει τη διαφάνεια, εξασφαλίζει υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους μελλοντικούς συνταξιούχους και συμβάλει στην ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους, είχαν ενταχθεί 15.000 ασφαλισμένοι και ο αρχικός στόχος για το σύνολο του έτους προσέγγιζε τις 60.000 – 65.000.

Μέχρι τον Ιούλιο και με όχημα τις νέες προσλήψεις που έγιναν στον κλάδο του τουρισμού, ο αριθμός ήδη έφθανε στις 50.000, με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη να υπερθεματίζει για την χρησιμότητα ένταξης σε εκδήλωση στην Τεχνόπολη, κάνοντας λόγο για «ατομικό κουμπαρά» που αποθηκεύει τις εισφορές και ο οποίος θα μπορέσει να αποτελέσει αντικίνητρο για την ανασφάλιστη εργασία.

Ενώ είχε υπογραμμίσει ότι το κράτος είναι διατεθειμένο να αναλάβει το κόστος μετάβασής στο νέο σύστημα προκειμένου οι νέοι να έχουν καλύτερες επικουρικές συντάξεις.  

Ενώ μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο και κατά την παρουσίαση της πλατφόρμας myTEKA η οποία και παρέχει πλήρη ενημέρωση για τις εισφορές και την εξέλιξη της αποταμίευσης των ασφαλισμένων, ο υπουργός Εργασίας κ. Χατζηδάκης είχε προσδιορίσει τον αριθμό των ενταγμένων στο νέο σύστημα στους 102.000.

Από 1/1/23 αυτό που αλλάζει σε σχέση με την τρέχουσα χρονιά είναι ότι αποκτούν δικαίωμα ένταξης και όσοι είναι κάτω των 35 ετών και επιθυμούν να μεταπηδήσουν στο νέο σύστημα ή όσοι εισέρχονται επίσης για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και οι οποίοι δεν είναι υπόχρεοι στην επικουρική ασφάλιση.

Και αυτό γιατί κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας, στο νέο Ταμείο εντάσσονταν μόνο οι νεοεισερχόμενοι με υποχρεωτική ασφάλιση.

Αναφορικά με την σύνθεση του ΔΣ του νέου ΤΕΚΑ, αυτό θα αποτελείται από τους κ. Νικόλαο Τεσσαρομάτη (πρόεδρος), Γεώργιο Αλλαμανή, Άγι-Γεώργιο Δήγκα, Μαρίκα Λάμπρου, Αβραάμ-Μίνο Μωυσή, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου και Πλάτων Τήνιο. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *