Skip to content

Επανέρχεται η συζήτηση για κεφαλαιοποίηση στις συντάξεις

Επανέρχεται στο προσκήνιο η συζήτηση για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στις επικουρικές συντάξεις, μετά την προχθεσινή παρουσίαση προγράμματος ανάπτυξης και στήριξης της οικονομίας, που εκπόνησε ομάδα επιστημόνων μετά από αίτημα της κυβέρνησης.

Το σχέδιο που παρουσίασαν οι ειδικοί προχθές Τρίτη, τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, δηλαδή στη διάθεση των κοινωνικών εταίρων (φορείς, ομοσπονδίες, σύνδεσμοι κλπ) προκειμένου να το μελετήσουν και να τοποθετηθούν επ αυτού με νέες προτάσεις ή παρεμβάσεις.

Η επιτροπή αποτελείται από έμπειρους και διεθνούς κύρους επιστήμονες (με επικεφαλή τον νομπελίστα οικονομολόγο Χριστόφορο Πισσαρίδη), οι οποίοι παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις και με τις κατά καιρούς δημόσιες παρεμβάσεις τους έχουν αποδείξει τη βαθιά τους γνώση γύρω από τις παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Μεταξύ άλλων προτείνουν διευκολύνσεις για τις νέες μητέρες, υποστηρικτικά προγράμματα για τους ανέργους αλλά και μέτρα προστασίας της μισθωτής εργασίας, φοροελαφρύνσεις, κίνητρα για συγχωνεύσεις και εξαγορές με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας και κατά συνέπεια των εξαγωγών, μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος, ταχεία προώθηση των νέων τεχνολογιών, ευρεία επένδυση στην εκπαίδευση.

Το πρόγραμμα περιέχει τρία σημεία που αφορούν ιδιαίτερα την ασφαλιστική αγορά. Πιο συγκεκριμένα, στα μέτρα στήριξης της οικονομίας προβλέπει μεταξύ άλλων και:

-Εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στον δεύτερο πυλώνα κοινωνικής ασφάλισης.

-Εκσυγχρονισμό του συστήματος χρηματοπιστωτικής εποπτείας στον τομέα της προστασίας των επενδυτών.

-Αναδιάρθρωση του συστήματος υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.

Βεβαίως η κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων έχει ήδη ανακοινωθεί περίτρανα από την κυβέρνηση από το περασμένο φθινόπωρο.

Όπως χαρακτηριστικά έγραψε το Capital.gr και ο δημοσιογράφος Κώστας Στουπας, «ο κίνδυνος τώρα είναι μήπως η Επιτροπή Πισσαρίδη έχει την τύχη της επιτροπής Σπράου. Η έκθεση και οι προτάσεις της επιτροπής Σπράου-Γιαννίτση είχαν εντοπίσει ακριβώς το συνταξιοδοτικό αδιέξοδο της χώρας και είχαν προτείνει μέτρα τα οποία αν είχαν εφαρμοστεί θα είχαμε αποφύγει τη χρεοκοπία του 2010 και σήμερα θα βρισκόμασταν σε πολύ καλύτερη θέση από αυτή που είμαστε”.

Σκοπός είναι το τελικό κείμενο, το οποίο θα διαμορφωθεί μετά το τέλος της δημόσιας διαβούλευσης, να αποτελέσει έναν «μπούσουλα» για το πακέτο στήριξης δεκάδων εκατομμυρίων που θα λάβει η χώρα μας από την ΕΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας (Recovery Fund).

«Μεσοσταθμικά αυξημένη κατά 35% η νέα επικουρική σύνταξη»

Συνοπτικά, σύμφωνα με τις εξαγγελίες του φθινοπώρου,  η κύρια σύνταξη παραμένει αναδιανεμητική με βασικό πάροχο τον ΕΦΚΑ  και ταυτόχρονα εισάγονται κεφαλαιοποιητικά στοιχεία στο κομμάτι της επικουρικής.

Δηλαδή το ύψος της επικουρικής θα καθορίζεται όχι μόνο από τα έτη ασφάλισης αλλά από την απόδοση του χαρτοφυλακίου του ασφαλισμένου, οι εισφορές του οποίου θα επενδύονται.  Η από το νέο έτος υποχρεωτική ( για νεοεισερχόμενους) επικουρική σύνταξη νέου τύπου εκτιμάται μεσοσταθμικά να είναι αυξημένη κατά 35%.

Η μετάβαση στο νέο αυτό μοντέλο θα ωφελήσει πολλαπλασιαστικά την ελληνική οικονομία στο σύνολό της, δεδομένου ότι τα κεφάλαια που θα συγκεντρώνονται από τις εισφορές των εργαζομένων θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία. Σε πλήρη εξέλιξη αναμένονται τα συσσωρευμένα κεφάλαια να ξεπεράσουν τα 50 δις ευρώ.

Κύριο όφελος του νέου συστήματος παραμένει η απεξάρτηση των επικουρικών συντάξεων από την πορεία των δημοσίων οικονομικών αλλά και από τις μεταβολές του δημογραφικού.

Η συμβολή της ιδιωτικής ασφάλισης

Βασικός διαχειριστής του νέου συστήματος θα είναι το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ) ενώ αν ο ασφαλισμένος το επιθυμεί θα μπορεί να επιλέξει εναλλακτικό  διαχειριστή, πιστοποιημένο και εγκεκριμένο από τις ελεγκτικές αρχές, μεταξύ ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών και επαγγελματικών ταμείων. Σε κάθε περίπτωση, προβλέπεται η επίβλεψη της όλης διαδικασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, αλλά και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Τα μέλη της επιτροπής

Το Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία είναι προϊόν μελέτης της Επιτροπής Πισσαρίδη με επικεφαλής τον κάτοχο του βραβείου Νόμπελ, καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη, και μέλη τους Νίκο Βέττα, γενικό διευθυντή ΙΟΒΕ & καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρη Βαγιανό, καθηγητή χρηματοοικονομικών στο πανεπιστήμιο LSE στο Ηνωμένο Βασίλειο και Κώστα Μεγήρ, καθηγητή οικονομικών στο πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ.

Στην Επιτροπή συμμετέχουν επίσης με συμβουλευτικό ρόλο οι Κυριάκος Ανδρέου (PwC), Κωσταντίνος Αρκολάκης (Yale), Μανόλης Γαλενιανός (London Holloway), Χρήστος Γκενάκος (ΟΠΑ και Cambridge), Svetoslav Danchev (IOBE), Αρίστος Δοξιάδης (Big Pi Ventures), Νίκος Καραμούζης (Grant Thornton), Φοίβη Κουντούρη (ΟΠΑ) Αλέξανδρος Κρητικός (DIW), Δάφνη Νικολίτσα (Παν.Κρήτης), Διομήδης Σπινέλλης (ΟΠΑ), Πάνος Τσακλόγλου (ΟΠΑ).

Το Σχέδιο αναμένεται να λάβει την τελική του μορφή το φθινόπωρο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *