Skip to content

Επεισόδια και αρνητές στα σχολεία: Ξανά πεδίο ενδιαφέροντος για ασφαλιστικές;

Ένα τοπίο ενδιαφέροντος από το… παρελθόν για ασφαλιστικές εταιρείες αποκαλύπτει η σημερινή καταγγελία της Ένωσης Συλλόγων Γονέων μαθητών του Δήμου Ηρακλείου, αναφορικά με προσπάθεια της δημοτικής αρχής να συνεργαστεί με ιδιωτικές ασφαλιστικές μέσα στα δημόσια σχολεία. 

Φαίνεται ότι ασφαλιστικές εταιρείες επιθυμούν να θωρακίσουν μαθητές και εκπαιδευτικούς για διάφορους κινδύνους, όπως π χ τους Διευθυντές από τους κινδύνους μηνύσεων από αρνητές ή τα παιδιά από ατυχήματα, στον απόηχο μάλιστα και πρόσφατων επεισοδίων που είδαν το φως της δημοσιότητας. 

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Ένωσης Συλλόγων, ζητείται η ανάκληση της σχετικής απόφασης, με παράλληλο κάλεσμα στους γονείς όλης της χώρας να μην επιτραπεί τα λίγα χρήματα που λαμβάνει η Σχολική Επιτροπή να κατευθυνθούν προς τέτοιες συνεργασίας και μακριά από τις λειτουργικές ανάγκες των σχολείων. 

Σύμφωνα με την Εφημερίδα των Συντακτών, το θέμα ήρθε προς έγκριση στην Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, διευκρινίστηκε ότι το θέμα αφορούσε σε «Συζήτηση και λήψη απόφασης για ομαδική ασφάλιση των μαθητών/τριών της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Ηρακλείου και για ασφάλιση νομικής υποστήριξης των Διευθυντών/ντριών και Προϊσταμένων Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων Δ. Ηρακλείου».

Η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της σήμερα κάνει λόγο για μια διαχρονική κυβερνητική επιλογή, αναφερόμενη στην είσοδο ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών ενώ σημειώνει ότι με αυτό τον τρόπο οι εταιρείες παρεμβαίνουν «απευθείας στη συνείδηση των μικρών μαθητών, για να θεωρήσουν απαραίτητη την ιδιωτική ασφάλιση, να ξεγράψουν την υποχρέωση του κράτους για την εξασφάλιση από μέρους του, της δημόσιας και δωρεάν καθολικής ασφάλισης των εργαζομένων».

Η είσοδος ασφαλιστικών εταιρειών στα σχολεία είχε έρθει στην επιφάνεια και πριν από επτά χρόνια, και πάλι στο Ηράκλειο της Κρήτης όταν τότε είχε ξεκινήσει προσπάθεια να συλλεγούν στοιχεία μαθητών νηπιαγωγείων και δημοτικών του νομού, τα οποία ήταν απαραίτητα για τη σύναψη ομαδικού ασφαλιστικού συμβολαίου.

Μετά από έντονη συζήτηση μεταξύ του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων των 1ου Δημοτικού, 1ου & 5ου Νηπιαγωγείου Ν. Αλικαρνασσού που είχαν εκφράσει ικανοποίηση και της Ένωσης Γονέων Ηρακλείου που εξέφραζε προβληματισμό, ο Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης πήρε ξεκάθαρη θέση ότι τέτοιες πρωτοβουλίες δεν έχουν θέση στο σχολείο, αποφαινόμενος ότι «η Διεύθυνση, το διδακτικό και διοικητικό προσωπικό του σχολείου οφείλουν να μην έχουν καμία ανάμειξη στην υλοποίηση οποιασδήποτε ιδιωτικής πρωτοβουλίας που δεν προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις και δεν έχει παιδαγωγική σκοπιμότητα ούτε σχετίζεται με τον εκπαιδευτικό ρόλο του Σχολείου».

Βεβαίως, το ενδιαφέρον για την ανάμειξη των ασφαλιστικών με όχημα τους δήμους χρονολογείται από το 2004 όταν ο δήμος Λάρισας έκανε συμβόλαιο με την ALPHA Ασφαλιστική για την ασφάλιση των 24.000 μαθητών, με το παράδειγμα του να το ακολουθούν τα δύο επόμενα χρόνια και αργότερα, πολλοί δήμοι (Κάρλας, Μαγνησίας, Ρίο, Αιγάλεω, Ιωαννίνων κ.ά.).

Με την πλήρη στήριξη του υπουργείου Παιδείας, εξάλλου, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας (ΕΑΕΕ) διεξήγαγε το 2005 πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό στα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας με θέμα την ιδιωτική Ασφάλιση. Αλλά και το 2018 εισήχθη στα σχολεία πιλοτικά πρόγραμμα της ΕΑΕΕ -με τη συμβολή του ΕΙΑΣ- το οποίο καλούσε τους μαθητές να σκεφτούν, να διατυπώσουν απόψεις και σταδιακά να αναγνωρίσουν την σημασία της ασφάλισης. 

Μεταξύ των πόλεων που είχε ξεκινήσει πιλοτικά το πρόγραμμα ήταν και η Καλαμάτα,  όπου είχε αναπτυχθεί ήδη και άλλη συνεργασία  μεταξύ ΕΑΕΕ και Επιμελητηρίου Μεσσηνίας.

Μια συνεργασία που είχε χαιρετίσει και το Εμπορικό Επιμελητήριο Αθηνών καθώς στην ημερίδα συμμετείχε και ο τότε Πρόεδρός του κ. Χατζηθεοδοσίου ο οποίος είχε μιλήσει εκτενώς για το ρόλο της ιδιωτικής ασφάλισης στην προστασία των επιχειρήσεων και των στελεχών τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *