Skip to content

Επενδυτική στροφή Allianz – Ο ρόλος του «αμερικανικού σκανδάλου» και των υψηλών επιτοκίων

Επί χρόνια, η Allianz, μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές στον κόσμο, συσσώρευε δισεκατομμύρια σε ακίνητα, αιολικά πάρκα, ακόμη και στο αποχετευτικό σύστημα του Λονδίνου. Τώρα φαίνεται πως έχει έρθει η ώρα να αρχίσει να απομακρύνεται από τις «εναλλακτικές» επενδύσεις προς χάριν των απλών ομολόγων (vanilla bonds)

του Χρήστου Γαβαλά

Σύμφωνα με το Reuters, η νέα προσέγγιση της γερμανικής εταιρείας έρχεται εν μέσω της ραγδαίας αλλαγής στο επενδυτικό περιβάλλον, με τις κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια για να περιορίσουν τον πληθωρισμό, φέρνοντας υψηλότερες αποδόσεις σε “mainstream assets” (παραδοσιακές επενδύσεις)

Ανώνυμες πηγές τόνισαν στο αποκλειστικό ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων ότι η ανακατανομή των επενδύσεων θα είναι σταδιακή και δεν θα οδηγήσει σε πωλήσεις με χαμηλό τίμημα, καθώς κατά βάση “νέα” χρήματα θα διοχετεύονται σε τίτλους σταθερού εισοδήματος – αντί σε εναλλακτικές επενδύσεις.

Η κίνηση της μεγαλύτερης χρηματοπιστωτικής εταιρείας της Γερμανίας με βάση περιουσιακά στοιχεία και χρηματιστηριακή αξία, αποδεικνύει ότι επίκειται στροφή προς τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας, αγορά άλλωστε πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων που βοηθά τις κυβερνήσεις να επιβιώσουν και τους συνταξιούχους να λαμβάνουν τη σύνταξή τους. Οι εναλλακτικές επενδύσεις μπορεί να έφεραν κάποτε υψηλότερες αποδόσεις, ωστόσο αυτό συνέβη όταν τα επιτόκια ήταν σε εξαιρετικά χαμηλά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα.

Για την Allianz, η επανατοποθέτηση αυτή -μεταδίδει το Reuters- συμπίπτει με τις προσπάθειες να αποκαταστήσει τη φήμη της, μετά την πληρωμή περίπου 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε πρόστιμα και διακανονισμούς που κατέβαλε πέρυσι για υποθέσεις απάτης εις βάρος αμερικανικών fund.

Στα μέσα του 2022, o γερμανικός ασφαλιστικός γίγαντας συμφώνησε να πληρώσει περίπου 6 δισ. δολάρια στις αρχές των ΗΠΑ καθώς ο αμερικανικός βραχίονας διαχείρισης περιουσίας, μετά από σκάνδαλο στα ταμεία του αναγκάστηκε να παραδεχτεί την ενοχή του για απάτη σε χρεόγραφα.

Η υπόθεση ήρθε στο φως στις αρχές του 2020, όταν ξέσπασε η πανδημία και υπήρξε βίαιη αναδίπλωση των αγορών. Τότε κατέρρευσαν funds 11 δις δολαρίων που διαχειριζόταν η Allianz Global Investors στις ΗΠΑ – μετά από την δικαστική εξέταση αποκαλύφθηκε ότι η εταιρεία είχε χρησιμοποιήσει πλαστά έγγραφα, είχε κατασκευάσει εκτιμήσεις κινδύνου και είχε αλλοιώσει λογιστικά φύλλα.

Αποτέλεσμα αυτού ήταν η Allianz να αναγκαστεί να κλείσει την Allianz Global Investors στις ΗΠΑ, γεγονός που αποτέλεσε σοβαρό χτύπημα για την εταιρεία.

Ανώνυμες πηγές τόνισαν στο Reuters ότι ο δείκτης φερεγγυότητάς έχει επηρεαστεί από το γεγονός και ότι η νέα επενδυτική προσέγγιση θα μπορούσε να βοηθήσει στην αποκατάστασή του.

Πράγματι το Solvency II της Allianz, δείκτης χρηματοοικονομικής ευρωστίας, μειώθηκε από 229% το 2018 σε 199% στο τέλος του τρίτου τριμήνου του περασμένου έτους, με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της, εν μέρει λόγω των προστίμων και των διακανονισμών μετά την καταδίκη της για απάτη.

Ο Τζούλιο Τερζαριόλ, CFO της Allianz σχολίασε την αλλαγή επενδυτικής πλεύσης της εταιρείας τον περασμένο Νοέμβριο όταν, μιλώντας σε αναλυτές ανέφερε ότι “η πρόταση αξίας των ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας φαντάζει πλέον πολύ πιο ελκυστική για τον πελάτη απ’ ότι λίγα χρόνια πριν….το παιχνίδι πλέον έχει αλλάξει.”

Τα αποτελέσματα της Allianz, που θα ανακοινωθούν μεθαύριο Παρασκευή, θα παρέχουν και την ετήσια ενημέρωση για το επενδυτικό μείγμα της εταιρείας.

Η Allianz θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές χρήματος παγκοσμίως, με 2,8 τρις δολάρια υπο διαχείριση μέσω των Pimco and Allianz Global Investors, των οποίων η αμερικανική μονάδα ενεπλάκη στο σκάνδαλο.

Η “βουτιά” της Allianz στις εναλλακτικές επενδύσεις ξεκίνησε όταν ο Μάικλ Ντίκμαν, τώρα πρόεδρος ΔΣ του ομίλου και τότε Διευθύνων Σύμβουλος, έδειξε την προτίμησή του σε έργα υποδομών και ακίνητα μεγάλης αξίας. Έκτοτε η Allianz αύξησε τις εναλλακτικές της επενδύσεις κατά 350% ξεπερνώντας τα 200 δισεκατομμύρια ευρώ, κυρίως σε πολυτελή μεγάλα ακίνητα και σε αιολικά πάρκα από τις ΗΠΑ έως την Φινλανδία. Την ίδια περίοδο οι επενδύσεις σταθερού εισοδήματος αυξήθηκαν 40% και οι μετοχές κατά 30% – στοιχεία που αποκαλύπτει το Reuters με βάση τις οικονομικές καταστάσεις της εταιρείας.

Η στροφή προς παραδοσιακές επενδύσεις ωστόσο ακολουθεί το παγκόσμιο επενδυτικό κλίμα. Ακόμη και τα Ιαπωνικά ομόλογα έχουν αυξήσει κατά τι τις αποδόσεις τους μετά τις εκτιμήσεις ότι η εποχή της “εύκολης” νομισματικής πολιτικής έχει φτάσει στο τέλος της.

Η Allianz δεν είναι η μόνη που επανεξετάζει εναλλακτικές λύσεις. Η Goldman Sachs σχεδιάζει να μειώσει σημαντικά τις εναλλακτικές της επενδύσεις ύψους 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Οι οίκοι αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s και S&P, που αμφότεροι δίνουν υψηλούς βαθμούς στην Allianz, έχουν παράλληλα επισημάνει τον κίνδυνο που ενέχουν οι συγκριτικά μη ρευστοποιήσιμες εναλλακτικές επενδύσεις στο χαρτοφυλάκιο της. Οι εναλλακτικές επενδύσεις απαιτούν μεγαλύτερη διακράτηση κεφαλαίων γιατί είναι λιγότερο άμεσα ρευστοποιήσιμες από τα ομόλογα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *