Skip to content

Επηρεάζουν οι ανατιμήσεις την ασφάλιση;

Πολύ μεγάλη συζήτηση διεξάγεται το τελευταίο διάστημα για τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά, με την κυβέρνηση να ανακοινώνει μέτρα απορρόφησης των αναμενόμενων αυξήσεων στο ρεύμα αλλά και την ασφαλιστική αγορά να βρίσκεται σε θέση μάχης για να μην χάσει σημαντικό ποσοστό διείσδυσης. 

Γράφει: Χρήστος Γαβαλάς

Οι αυξήσεις προκαλούνται από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς, την αύξηση του κόστους της μεταφοράς των κάθε λογής προϊόντων από την Κίνα και φυσικά από την κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης καθώς η πανδημία υποχωρεί.

Η κλιματική αλλαγή δεν μην είναι αμέτοχη σε όλο αυτό καθώς οι πλημμύρες που σημειώθηκαν σε Κίνα και Γερμανία κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δυσκόλεψαν αφάνταστα τη μεταφορά κάρβουνου προς τις μονάδες παραγωγής ενέργειας στην περίπτωση της πρώτης και προϊόντων από τα εργοστάσια στην περίπτωση της δεύτερης.

Ερώτημα είναι εάν ο πληθωρισμός θα είναι ένα παροδικό φαινόμενο, και πόσο θα επηρεάσει τις ασφαλιστικές εταιρείες βραχυχρόνια και μακροχρόνια. 

Στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος η θέση και  του Έλληνα πρωθυπουργού είναι ότι οι όποιες παρενέργειες δεν θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι ο σχεδιασμός που πρέπει να γίνει δεν θα έχει στον πυρήνα του την παραδοχή ότι είναι άγνωστο το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί για επιστροφή στην κανονικότητα. Δεν είναι λίγοι άλλωστε όσοι ισχυρίζονται ότι ο πληθωρισμός ήρθε για να μείνει.

Έτσι κινούνται και οι ασφαλιστικές που το σίγουρο είναι ότι βρίσκονται μπροστά σε μια περίοδο με μεγάλες ιδιαιτερότητες.

Μπορεί η πανδημία να λειτούργησε σε πολλές εξ αυτών ως επιταχυντής ψηφιακής αναμόρφωσης, που σε συνδυασμό με την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας, έδωσε επενδυτική ώθηση και μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, ωστόσο οι πληθωριστικές πιέσεις δεν αποκλείεται να λειτουργήσουν αποθαρρυντικά, υποχρεώνοντας πολλά νοικοκυριά να περιορίσουν ορισμένα από τα πάγιά τους, μέσα στα οποία συγκαταλέγονται και τα ασφάλιστρα. 

Μάλιστα ακόμα και πριν την εμφάνιση πληθωριστικών πιέσεων, τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων είχαν πάρει την ανιούσα δεδομένης της επιστροφής των οχημάτων στην κυκλοφορία μετά από αρκετούς μήνες πανδημίας. Το ερώτημα είναι ποιοι άλλοι κλάδοι θα μπορούσαν να ακολουθήσουν σε αυτό τον δρόμο της εμφανούς αναπροσαρμογής των τιμών τους προς τα πάνω, ενώ ήδη γίνεται ιδιαίτερος λόγος για τα ασφάλιστρα υγείας λόγω αντίστοιχης εξέλιξης του κόστους των αποζημιώσεων που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για νοσηλεία.

Ήδη δε η συνεχιζόμενη ανοδική τάση των τιµών και στις εμπορικές ασφαλίσεις, είχε ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση της παραγωγής ασφαλίστρων και για την πλειονότητα των αντασφαλιστικών, σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση της Willis Re για την οικονομική κατάσταση των αντασφαλιστικών παγκοσμίως το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Στο θέμα του πληθωρισμού πάντως αναφέρθηκε τις προηγούμενες μέρες σε συνέντευξή του στο Politico και ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας ο οποίος παραδέχθηκε ότι το φαινόμενο επιμένει να διατηρείται σε υψηλό επίπεδο για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι προβλεπόταν αρχικά.

Άλλωστε αυτό, όπως είπε, φαίνεται και στις αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ, με τον ίδιο ωστόσο να εκφράζει την πεποίθηση ότι μεσοπρόθεσμα θα κινηθεί στο 2%.

Το θέμα βεβαίως σε πολιτικό επίπεδο αφορά στις τσέπες των καταναλωτών και στο κατά πόσο θα επηρεάσει την κατανάλωση, υπερκαλύπτοντας την ανάπτυξη. 

Μπήκε μάλιστα στον πυρήνα του προεκλογικού αγώνα στη Γερμανία, με τον Άρμιν Λάσετ, υποψήφιο των Συντηρητικών για την καγκελαρία, ο οποίος ελπίζει ότι θα διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ, να διατρανώνει την πεποίθησή του ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα μπορέσει να πετύχει την απαιτούμενη σταθερότητα των τιμών, την ώρα ωστόσο που ο επιταχυνόμενος πληθωρισμός αποτελεί πλήγμα για το εισόδημα των καταναλωτών. Ενώ έκανε αναφορά και στις ασφαλίσεις.

«Για μένα, είναι ανησυχητικό όταν οι μικρές αποταμιεύσεις, οι συντάξεις, οι ασφάλειες ζωής και τα δάνεια ακινήτων χάνουν αξία», ανέφερε, σύμφωνα με την εφημερίδα Weekly Welt AM Sonntag!

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *