Skip to content

“Εσείς θα πεθάνετε απο γεράματα, εμείς από την κλιματική αλλαγή”

Στο δρόμο βγήκαν χιλιάδες εργαζόμενοι των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του πλανήτη προκειμένου να πείσουν τις Διοικήσεις τους να λάβουν δραστικά μέτρα ενάντια στην κακοποίηση του περιβάλλοντος.

Γράφει: Νίκος Εμμανουήλ

Κολοσσοί όπως η Google, η Amazon, το Facebook και η Microsoft, είδαν χιλιάδες από τους υπαλλήλους τους να αφήνουν τα γραφεία τους με αίτημα οι εργοδότες τους να πάψουν να συνεργάζονται με πολιτικούς και εταιρείες που αρνούνται να αναγνωρίσουν το πρόβλημα και να συμμορφωθούν με τη Συνθήκη του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Οι εργαζόμενοι ζητούν να μηδενιστούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, να διακοπεί η συνεργασία με εταιρείες που πραγματοποιούν εξόρυξη ορυκτών καυσίμων, να πάψουν οι δωρεές σε πολιτικούς που αρνούνται ότι υπάρχει κλιματική κρίση. Επιπλέον να καταργηθούν οι συμβάσεις cloud computing που «τρέχουν» με εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου οι οποίες πραγματοποιούν εχθρικές προς το περιβάλλον δραστηριότητες.

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα είναι η κυριότερη αιτία για την υπερθέρμανση του πλανήτη και γι’ αυτό το λόγο οι εταιρείες ανά τον κόσμο έχουν δεσμευτεί να τις περιορίσουν έως μηδενίσουν, στο προσεχές μέλλον.

Το 2050 ορίζεται ως η χρονιά – ορόσημο, μέχρι την οποία 195 χώρες έχουν δεσμευτεί ότι θα συμβάλλουν στο να συγκρατηθεί η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη αρκετά κάτω από τους 2°C και κατόπιν θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να την περιορίσουν στον 1,5°C.

Η Amazon για παράδειγμα, προκειμένου να επιτύχει τους παραπάνω στόχους έχει παραγγείλει 100.000 ηλεκτρικά φορτηγά. Ο Jeff Bezos έχει χαρακτηρίσει την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής «επιθετική», ωστόσο, φέρεται ανυποχώρητος σε πολλά από τα αιτήματα των εργαζομένων του. Ξεκαθάρισε ότι δεν θα εξετάσει το ενδεχόμενο τροποποίησης ή και ακύρωσης συμφωνιών με εταιρείες που αξιοποιούν τις cloud υπηρεσίες της Amazon κατά την ανίχνευση και εξόρυξη ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, δεσμεύτηκε ότι η εταιρεία θα εξετάσει πολύ πιο αυστηρά τις δωρεές που κάνει για να είναι σίγουρη ότι δεν καταλήγουν στα χέρια πολιτικών που αρνούνται ότι ο πλανήτης κινδυνεύει.

Από μεριάς τους οι υπάλληλοι της εταιρείας δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Οι μαζικές διαδηλώσεις νέων που οργανώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο σε πρωτεύουσες πολλών χωρών ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, απέδειξαν στην πράξη πως αυτό που ξεκίνησε η έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ το 2018 έχει εξελιχθεί σε παγκόσμιο κίνημα, το οποίο φιλοδοξεί να αναγκάσει τους ηγέτες των κρατών να αναλάβουν δράση άμεσα και όχι να μετατοπίζουν την ευθύνη στις επόμενες γενιές.

Και να σκεφτεί κανείς πως όλα ξεκίνησαν από μία Παρασκευή του 2018 οπότε και η τότε 16χρονη Γκρέτα έκανε «κοπάνα» από το σχολείο και αντί για την τάξη της προτίμησε να πάει και να διαδηλώσει για την κλιματική αλλαγή έξω από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας.

Αυτή η κίνησή της, την οποία επανέλαβε για πολλές Παρασκευές ήταν αρκετή για να ξεκινήσει μια παγκόσμια κινητοποίηση άνευ προηγουμένου για την κλιματική αλλαγή, από άκρη σε άκρη του κόσμου με πρωταγωνιστές εφήβους και νεαρούς ενήλικες.

Με συνθήματα όπως «Εσείς θα πεθάνετε από βαθιά γεράματα, εμείς θα πεθάνουμε από την κλιματική αλλαγή» και «Μπορούμε ακόμα να το διορθώσουμε», οι νέοι που συμμετέχουν στο κίνημα ελπίζουν να πείσουν τους ηγέτες των χωρών του κόσμου να ασχοληθούν σοβαρά με τον ορατό πλέον κίνδυνο της μη αναστρέψιμης καταστροφής του πλανήτη. Αν οι προσπάθειές τους συνεχιστούν μέχρι τέλους, ίσως για άλλη μια φορά να αποδειχθεί στην πράξη η ρήση που λέει ότι “οι νέοι θα σώσουν τον κόσμο”.

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2019, η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών θα πραγματοποιήσει μεγάλη εκδήλωση με θέμα Πρόληψη και Κλιματική Αλλαγή. Στην εκδήλωση θα συμμετέχουν πολιτικοί, επιστήμονες, επιχειρήσεις και περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπρόσωποι των οποίων θα προσπαθήσουν να προσεγγίσουν την περιβαλλοντική κρίση σε κάθε διάσταση και μάλιστα, με επίκεντρο την Ελλάδα.

Δείτε το πρόγραμμα του Συνεδρίου εδώ.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *