Skip to content

Ευρώπη: 300 εκ. ευρώ πρόστιμα λόγω GDPR

«Σφίγγουν το ζωνάρι» στην Ευρώπη – Αύξηση 40% των προστίμων – Σε Ιταλία και Γερμανία τα περισσότερα

Την περασμένη χρονιά μόνο υπεβλήθησαν πρόστιμα 159 εκατομμυρίων ευρώ, σχεδόν το μισό του συνολικού ποσού από την έναρξη ισχύος του κανονισμού  το 2018. Το σύνολο των προστίμων που έχουν εκδοθεί την περίοδο 2018 -2020 φτάνει το απίστευτο ποσό των 272 εκατομμυρίων ευρώ.

Οι Ευρωπαϊκές αρχές ενέτειναν πέρυσι την πίεση παρά την αναταραχή που δημιούργησε ο COVID, κυρίως σε Ιταλία και Γερμανία, ωστόσο το μεγαλύτερο μεμονωμένο πρόστιμο υπεβλήθη από τις γαλλικές αρχές στην Google. Πενήντα εκατομμύρια ευρώ κλήθηκε να καταβάλει το 2019 ο διαδικτυακός κολοσσός διότι 1) απέτυχε να παρέχει διαφάνεια ως προς τον τρόπο χρήσης των προσωπικών δεδομένων των χρηστών και 2) απέτυχε να παρουσιάσει νομικό έρεισμα που να επιτρέπει την προσωποποίηση των διαφημίσεων που τοποθετεί παντού στον κυβερνοχώρο.

Στον παρακάτω πίνακα φαίνονται οι χώρες στις οποίες διαπιστώθηκαν οι περισσότερες παραβάσεις:

Άλλοι κλάδοι που χτυπήθηκαν με μεγάλα πρόστιμα είναι η λιανική πώληση, τα ξενοδοχεία, οι τηλεπικοινωνίες και η βιομηχανία πετρελαίου.

Οι περισσότερες παραβάσεις προσωπικών δεδομένων έγιναν στην Γερμανία και στην Ολλανδία. Πέρυσι ο αριθμός των παραβάσεων ήταν αυξημένος κατά 20% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Οι εταιρείες που πλήρωσαν τα μεγαλύτερα μεμονωμένα πρόστιμα παρουσιάζονται στον παρακάτω πίνακα, με τις Google Γαλλίας και H&M στο Αμβούργο να βρίσκονται στην κορυφή της δεκάδας:

Ωστόσο οι αποφάσεις των ρυθμιστικών αρχών δεν ήταν πάντα επιτυχείς. Κάποιες εταιρείες άσκησαν έφεση και κατάφεραν να μειώσουν κατά πολύ τα επιβαλλόμενα ποσά.

Στην Αυστρία η απόφαση της αρχής προστασίας για επιβολή προστίμου 18 εκατομμυρίων ευρώ στα αυστριακά κρατικά ταχυδρομεία ανετράπη ολοσχερώς μετά από προσφυγή του οργανισμού σε ομοσπονδιακό δικαστήριο.

Κατά τους μήνες έξαρσης της πανδημίας επίσης, κάποιες αρχές έδειξαν ένα βαθμό επιείκειας, μειώνοντας μερικά από τα πιο κραυγαλέα πρόστιμα.Για παράδειγμα, στη Μεγάλη Βρετανία η British Airways έλαβε φιρμάνι 183 εκατομμυρίων λιρών για παραβίαση του 2018 και κατέληξε να πληρώσει μόλις 20 εκατομμύρια – παρά ταύτα το τέταρτο μεγαλύτερο σε ύψος πρόστιμο από την έναρξη ισχύος του νόμου. Μέχρι σήμερα, τα μεγαλύτερα πρόστιμα συνολικά έχουν καταβάλει η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία:

Ο αριθμός και το ύψος των προστίμων αναμένεται να αυξηθεί και το τρέχον έτος, σύμφωνα με αναλυτές, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν και άλλα όπλα που τους δίνει ο νόμος όταν εντοπίζεται παράβαση, όπως πάγωμα μεταφοράς δεδομένων ή ακόμη και διαγραφή παρανόμως αποκτηθέντων δεδομένων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *