Skip to content

Η ΕΕ παλεύει με γερασμένο ιατρικό προσωπικό

Σύμφωνα με νέα έκθεση του ΠΟΥ, το 40% των γιατρών στο 1/3 των χωρών της ΕΕ και της κεντρικής Ασίας βρίσκεται κοντά στη συνταξιοδότηση.

Η ανάλυση διαπιστώνει ότι 13 από τις 44 χώρες που ανέφεραν δεδομένα σχετικά με αυτό το θέμα έχουν εργατικό δυναμικό στο οποίο το 40% των ιατρών είναι ήδη ηλικίας 55 ετών και άνω. Το γηράσκον εργατικό δυναμικό στην περίθαλψη αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα και πριν από την πανδημία COVID-19, αλλά είναι ακόμη πιο ανησυχητικό τώρα, με τη σοβαρή εξουθένωση και τους δημογραφικούς παράγοντες να συμβάλλουν σε ένα διαρκώς συρρικνούμενο εργατικό δυναμικό. 

Η επαρκής αντικατάσταση των συνταξιούχων γιατρών και άλλων εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης θα αποτελέσει σημαντικό μέλημα πολιτικής για τις κυβερνήσεις και τις υγειονομικές αρχές τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την έκθεση του ΠΟΥ ο οποίος, προτρέπει τις χώρες να δράσουν τώρα για να εκπαιδεύσουν, να προσλάβουν και να διατηρήσουν την επόμενη γενιά εργαζομένων στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης.

«Οι ελλείψεις προσωπικού, η ανεπαρκής πρόσληψη και διατήρηση, η μετανάστευση ειδικευμένων εργαζομένων, οι μη ελκυστικές συνθήκες εργασίας και η κακή πρόσβαση σε ευκαιρίες συνεχούς επαγγελματικής εξέλιξης καταστρέφουν τα συστήματα υγείας», δήλωσε ο Δρ Hans Henri P. Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη. Ο Δρ Kluge προειδοποίησε: «Όλες αυτές οι απειλές αντιπροσωπεύουν μια ωρολογιακή βόμβα που, αν δεν αντιμετωπιστεί, είναι πιθανό να οδηγήσει σε κακά αποτελέσματα υγείας, μεγάλους χρόνους αναμονής για θεραπεία, πολλούς θανάτους που μπορούν να αποφευχθούν και ενδεχομένως ακόμη και σε κατάρρευση του συστήματος υγείας. Η ώρα να δράσουμε για τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης είναι τώρα. Επιπλέον, οι χώρες ανταποκρίνονται στις προκλήσεις σε μια περίοδο οξείας οικονομικής κρίσης, η οποία απαιτεί αποτελεσματικές, καινοτόμες και έξυπνες προσεγγίσεις».

Πολλές χώρες σε όλη την περιφέρεια του ΠΟΥ έχουν ήδη αρχίσει να κάνουν τολμηρά και καινοτόμα βήματα. 

Στην Ιρλανδία, όπου περισσότεροι άνθρωποι θα είναι άνω των 65 ετών παρά κάτω των 14 ετών έως το 2028, η κυβέρνηση εισήγαγε το πρόγραμμα Ενισχυμένης Κοινοτικής Φροντίδας για να βοηθήσει τον γηράσκοντα πληθυσμό να διατηρήσει την ανεξαρτησία του. Το πρόγραμμα απελευθερώνει την πίεση στο νοσοκομειακό σύστημα φέρνοντας βελτιωμένες υπηρεσίες κοινοτικής φροντίδας σε ηλικιωμένους σε πόλεις και χωριά σε όλη τη χώρα. 

Στο Κιργιστάν, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει ένα σύστημα πληρωμής για απόδοση στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Στόχος είναι η προσέλκυση περισσότερων γιατρών αυξάνοντας τους μισθούς για όσους αποδίδουν καλά στα καθήκοντά τους. Το σύστημα περιλαμβάνει επίσης μια προσφορά για ειδικούς για μετεκπαίδευση ως οικογενειακοί γιατροί, καθώς το 30% των οικογενειακών γιατρών ήταν σε ηλικία συνταξιοδότησης το 2020.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση στρατολογεί σταθερά νοσοκόμες και μαίες εκπαιδευμένες στο εξωτερικό για να αντικαταστήσει όσους συνταξιοδοτούνται ή εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Επί του παρόντος, σχεδόν 114.000 νοσηλευτές που έχουν εκπαιδευτεί στο εξωτερικό είναι εγγεγραμμένοι εκεί – αύξηση 66% από το 2017/2018.

Στην Ελλάδα το υπουργείο Υγείας προσανατολίζεται σε προκηρύξεις θέσεων γιατρών μερικής απασχόλησης σε περιοχές ή σε ειδικότητες όπου δεν υπάρχει ενδιαφέρον από γιατρούς να καλύψουν τα κενά των μονάδων υγείας του ΕΣΥ.

Όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, σε νομοσχέδιο που επεξεργάζεται η αναπλ. υπουργός Μίνα Γκάγκα και το οποίο αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση το επόμενο διάστημα εξετάζεται να υπάρχει πρόβλεψη και για προκηρύξεις θέσεων μερικής απασχόλησης γιατρών. Aυτό θα γίνεται στοχευμένα είτε σε ειδικότητες είτε σε περιοχές όπου βγαίνουν άγονες οι προκηρύξεις για θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. «Υπάρχουν πολλά νησιά που έχουν ιδιώτες γιατρούς οι οποίοι δεν επιθυμούν τη σκληρή σχέση πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης», σημείωσε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι εάν σε αυτές τις περιπτώσεις δοθεί η δυνατότητα μιας ευέλικτης εργασιακής σχέσης, όπου οι γιατροί θα διαθέτουν ένα μέρος του χρόνου τους για το ΕΣΥ χωρίς να χάνουν τη δυνατότητα και του ιδιωτικού έργου, αυτομάτως το σύστημα καθίσταται πολύ πιο ελκυστικό.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *