Skip to content

“Η πιο μεγάλη ώρα είναι τώρα” για την Εθνική Ασφαλιστική

Ελλείψει μεγάλου στρατηγικού επενδυτή από την ευρύτερη ασφαλιστική αγορά  κατατίθενται σήμερα στην ΕΤΕ οι προτάσεις των ενδιαφερόμενων για την αγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Το χρονοδιάγραμμα της πώλησης ξεκινούσε από τα μέσα Οκτωβρίου και η πρώτη φάση αναμένεται να ολοκληρωθεί με την κατάθεση συγκεκριμένων δεσμευτικών προσφορών μέχρι το τέλος του χρόνου προκειμένου μετά να περάσει η “σκυτάλη” αξιολόγησης μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου (Μάρτιο 2020) στην ΕΤΕ για να ληφθεί η τελική απόφαση.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Όπως είναι γνωστό, η ΕΤΕ έχει δεσμευτεί απέναντι και στον SSM αλλά και στο DG Com (Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού για την Ε.Ε) ότι θα ολοκληρώσει μέσα στο 2020 την πώληση της θυγατρικής της ασφαλιστικής. Παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης της τράπεζας για άμεση πώληση μέσα στο α’ τρίμηνο, ενδέχεται να δοθεί μία σιωπηρή μικρή παράταση μέχρι το τέλος του α’ εξάμηνου 2020 προκειμένου να αξιολογηθούν καλύτερα οι δεσμευτικές προσφορές.

Όπως είναι γνωστό θα πωληθεί το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής σε τιμή που θα αντιστοιχεί στην καθαρή θέση του τελευταίου α’ εξαμήνου και η οποία ήταν η καλύτερη των τελευταίων 5 ετών  και διαμορφώνεται πέριξ του 1 δις Ευρώ. Η καθαρή θέση διαμορφώνει (θεωρητικά) τίμημα 800 εκατ. ευρώ, αλλά αν οι ενδιαφερόμενοι συνυπολογίσουν και προηγούμενες υποχρεώσεις ως προς τρίτους που δεν έχουν εξοφληθεί ακόμη, το τίμημα ίσως κατέβει.

Τα ονόματα που έχουν ακουστεί ότι θα καταθέσουν προσφορά είναι κυρίως μεγάλα funds που είτε θα εισέλθουν άμεσα για πρώτη φορά στην ελληνική ασφαλιστική αγορά είτε ασχολούνται έμμεσα με την ιδιωτική ασφάλιση, όπως για παράδειγμα το περιβόητο fund CVC, το οποίο είναι βασικός μέτοχος στις περισσότερες μεγάλες ιδιωτικές κλινικές στην Ελλάδα και έχει ως πελάτες στις κλινικές τις ασφαλιστικές εταιρείες.

Σε ρόλο ελεγκτή και παρατηρητή της διαδικασίας η Τράπεζα της Ελλάδας

Από την Τράπεζα της Ελλάδος θα ζητηθεί από τους ενδιαφερομένους να κατατεθεί ένα μικρό ενδεικτικό επιχειρηματικό σχέδιο που θα περιλαμβάνει τις προθέσεις των ενδιαφερομένων για την επόμενη 5ετία. Ο στόχος της εποπτικής αρχής είναι να εξασφαλίσει ότι υπάρχει πραγματικό επενδυτικό ενδιαφέρον για ανάπτυξη της Εθνικής Ασφαλιστικής και ότι η εταιρεία δεν θα αποτελέσει ένα “κερδοσκοπικό” παιχνίδι ανάμεσα σε ξένα funds.

Υπάρχει και το εναλλακτικό ενδεχόμενο της δημόσιας τοποθέτησης

Σε περίπτωση που οι προτάσεις που κατατεθούν δεν ικανοποιούν την Τράπεζα αλλά έχουν και πολλά προβλήματα ως προς την ποιότητα των κεφαλαίων (θα τα ελέγξει η Τράπεζα της Ελλάδος), τότε υπάρχει το εναλλακτικό σχέδιο της διάθεσης μετοχών στο επενδυτικό κοινό (IPO ή SPO). Αν προκριθεί αυτή η επιλογή θα πρέπει, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, να έχει εγκριθεί το ενημερωτικό δελτίο για την είσοδο σε οργανωμένη αγορά με διάθεση, μέσω δημόσιας τοποθέτησης τουλάχιστον του 51% των μετοχών που κατέχει σήμερα η Εθνική και ως τις 28 Φεβρουαρίου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *