Skip to content

Η πολλή δουλειά βλάπτει σοβαρά την υγεία

Η πολλή δουλειά αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακού ή εγκεφαλικού επεισοδίου ενώ ο κακός ύπνος μας κάνει πιο ευάλωτους απέναντι στον Covid 19.

Περισσότερες από 55 ώρες εργασίας (11 ώρες τη μέρα) την εβδομάδα αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου λόγω καρδιαγγειακών προβλημάτων, σύμφωνα με έρευνα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας(ΠΟΥ) και της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ΔΟΕ), μια τάση που ενδέχεται να επιδεινωθεί περαιτέρω λόγω της πανδημίας της covid-19.

Η πρώτη παγκόσμια έρευνα για τους θανάτους που οφείλονται στις πολλές ώρες εργασίας, έδειξε ότι το 2016, 745.000 άνθρωποι πέθαναν από εγκεφαλικό ή καρδιακές παθήσεις εξαιτίας των πολλών ωρών που εργάζονταν.

Πρόκειται για αύξηση σχεδόν 30% σε σχέση με το 2000.  Σε ποσοστό 72% οι περισσότεροι θάνατοι αφορούν άνδρες που εργάζονται επί 55 ώρες την εβδομάδα ή και περισσότερο. Σε σχέση με όσους συμπληρώνουν το πολύ ένα οκτάωρο, έχουν αυξημένο κίνδυνο σε ποσοστό 35% να εμφανίσουν εγκεφαλικό και σε ποσοστό 17% να πάθουν ισχαιμικό επεισόδιο.

Ο ΠΟΥ εκτιμά ότι τουλάχιστον ένα 9% των ανθρώπων εργάζεται πάρα πολλές ώρες ενώ επισήμανε ότι η αύξηση της τηλεργασίας και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της υγειονομική κρίσης ενδέχεται να έχουν αυξήσει τους κινδύνους.

Μάλιστα, ο αριθμός των ωρών εργασίας αυξήθηκε κατά περίπου 10% στη διάρκεια των lockdown με την τηλεργασία να καθιστά πιο δύσκολη την αποσύνδεση των εργαζομένων.  Παράλληλα η πανδημία αύξησε την εργασιακή ανασφάλεια, με αποτέλεσμα ο κόσμος να εργάζεται περισσότερο προκειμένου να διασφαλίσει τη θέση του.

Ο χρόνιος κακός ύπνος αυξάνει την πιθανότητα σοβαρής Covid-19

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *