Skip to content

Θα αυξηθούν κι άλλο τα όρια συνταξιοδότησης; Απαντά ο υφ. Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου

(κεντρική φωτό: “όχι στα 64” – το κεντρικό μήνυμα της τεράστιας διαμαρτυρίας Γάλλων πολιτών έναντι στην πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τα όρια συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη. Παρά τις διαμαρτυρίες μηνών η κυβέρνηση πέρασε τελικά από τη βουλή το επίμαχο νομοσχέδιο).

Το προσδόκιμο υγιούς διαβίωσης είναι εμφανές σε όλη την Ευρώπη – κάποια στιγμή όλες οι χώρες θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης δήλωσε ο υφυπουργός:

Πολλές κρίσιμες απαντήσεις για το συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας -με αφορμή όσα συμβαίνουν στη Γαλλία – αλλά και για την τραπεζική κρίση σε Ευρώπη και Αμερική έδωσε ο υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου στην ΕΡΤ1.

Μιλώντας στο πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης, ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι «αυτό που βλέπουμε στη Γαλλία αυτή τη στιγμή είναι κάτι το οποίο το ζήσαμε στη χώρα μας, το ζήσαμε το 2001, ήταν όταν δεν έγινε η μεταρρύθμιση που έφερε η τότε κυβέρνηση με υπουργό τον κ. Γιαννίτση και τα αποτελέσματά της νομίζω ότι τα είδαμε».

Όπως είπε, αν εκείνη η μεταρρύθμιση περνούσε θα είχαν νοικοκυρευτεί τα οικονομικά του συστήματος. Αυτό όπως όλοι ξέρουμε δεν συνέβη, με αποτέλεσμα την προηγούμενη δεκαετία να αυξηθεί πάνω από δύο τρίτα το δημόσιο χρέος – μιας και οι κυβερνήσεις άρχισαν να ρίχνουν μεγάλα ποσά του προϋπολογισμού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προκειμένου αυτά να επιβιώσουν.

«Οπότε αυτό το πληρώσαμε ιδιαίτερα ακριβά σαν οικονομία και σαν κοινωνία. Μια αντίστοιχη στιγμή ζει αυτή τη στιγμή η Γαλλία. Αν και πρέπει να τονίσω ότι τα ζητήματα στο ασφαλιστικό τους σύστημα δεν είναι τόσο επείγοντα, τόσο βαριά όσο ήταν στην Ελλάδα στις αρχές της δεκαετίας του 2000».

Σε ερώτηση για το εάν θα χρειαστεί και στην Ελλάδα κάποια στιγμή να επέλθει νέα αύξηση στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο κ. Τσακλόγλου εμφανίστηκε αρχικά καθησυχαστικός.

Όπως σημείωσε, ήδη με νομοθεσία του 2012 τα όρια της ηλικίας συνταξιοδότησης συνδέονται με το προσδόκιμο της επιβίωσης, όμως το 2013 αυξήθηκε το όριο από τα 65 στα 67 έτη.

Αυτός πρόσθεσε είναι και ο λόγος για τον οποίο τέτοια προσαρμογή δεν έχει γίνει και δεν προβλέπεται να γίνει στο άμεσο μέλλον, αν και όπως διευκρίνισε, «κάποια στιγμή όλες ανεξαιρέτως οι χώρες θα προβούν σε μια τέτοια κίνηση».

Έκανε μάλιστα ειδική αναφορά στην άνοδο όχι μόνο του προσδόκιμου επιβίωσης αλλά και του προσδόκιμου υγιούς διαβίωσης, κάτι που όπως είπε είναι πλέον εμφανές και στην Ελλάδα και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τραπεζική Κρίση

Σχετικά με το κατά πόσο επηρεάζουν την Ελλάδα οι τραπεζικές κρίσεις σε Ευρώπη και Αμερική, αλλά και η σημαντική αύξηση των επιτοκίων από την EKT, ο υφυπουργός έκανε λόγο για σταθεροποιημένο τραπεζικό σύστημα που αποδίδει καρπούς ειδικά σε περιόδους κρίσεων.

«Στις πρόσφατες εκθέσεις και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όλες οι ελληνικές τράπεζες πέρασαν τα στρες τεστ και μάλιστα με μεγάλη ευκολία. Σε όλους τους δείκτες τους οποίους κοιτάζουν σε τέτοιες περιόδους κρίσεων οι αναλυτές, όπως για παράδειγμα το πόσο καλά κεφαλαιοποιημένες είναι οι τράπεζες ή ποιος είναι ο λόγος δανείων προς καταθέσεις, νομίζω ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πολύ πολύ καλύτερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές».

Ως προς την άνοδο των επιτοκίων, αυτή σχετίζεται με την προσπάθεια της ΕΚΤ να μειώσει τον πληθωρισμό. Ωστόσο αναγνώρισε ότι η άνοδος των επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά τους δανειολήπτες που έχουν λάβει δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο. Σε αυτή την περίπτωση, εκτίμησε ότι τα τραπεζικά ιδρύματα θα βοηθήσουν αυτούς που πλήττονται με επανασχεδιασμό του προϊόντος, ώστε να προσαρμόζονται διαφορετικά οι λήξεις και να εξομαλύνεται η τελική δόση.

Σε καμιά περίπτωση δεν είναι προς το συμφέρον μιας τράπεζας να κοκκινίσει ένα δάνειο – συμπλήρωσε – για αυτό και έρχεται πάντα σε συνεννόηση με τον δανειολήπτη. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *