Skip to content

Θα επανέλθει βελτιωμένο το νομοσχέδιο για την υποχρεωτική ασφάλιση ακινήτων

Σημαντικές εξελίξεις αναμένονται στο θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης ακινήτων μετά τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση ετοιμάζει νέο νομοσχέδιο που ουσιαστικά θα διορθώνει τις παλαιότερες ατέλειες του νομοσχεδίου που αποσύρθηκε.

του Νίκου Σακελλαρίου

Πιο συγκεκριμένα, θα διευρύνει τις ζώνες επικινδυνότητας και θα περιλαμβάνει όλα τα ακίνητα σ’ αυτές τις ζώνες ή τουλάχιστον τα ακίνητα βάσει κάποιας ηλικίας. Επίσης θα αυξηθούν και οι ζώνες επικινδυνότητας σε ό,τι αφορά τους σεισμούς και την πυρκαγιά.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΕΑΕΕ δεν θέλουν να εγκαταλείψουν την προσπάθεια (σε μία ιδιαίτερη δύσκολη οικονομική συγκυρία) να προσφέρουν συνδυασμένες καλύψεις Κράτος-Ιδιωτικές Ασφαλιστικές προκειμένου να καλυφθούν όσο το δυνατόν περισσότερα ακίνητα, με μεγαλύτερα ασφαλιστικά κεφάλαια και περισσότερες αποζημιώσεις. Οι στόχοι είναι αφ’ ενός η πληρέστερη κάλυψη του πληθυσμού με την ταχύτερη εξυπηρέτησή του και αφ’ ετέρου να περιοριστεί η έκθεση του κρατικού προϋπολογισμού σε έκτακτες αποζημιώσεις. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι κρατικές δαπάνες που πληρώνονται από το Κράτος σε αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές (πλημμύρες, σεισμούς, πυρκαγιές) κάθε χρόνο ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ ετησίως  κατά τα τελευταία 5 χρόνια (μεσοσταθμικά), αποτελώντας περίπου το 0,8-1% του ΑΕΠ ετησίως.

Ο στόχος βέβαια δεν είναι να μειωθούν μόνο οι κρατικές δαπάνες αλλά να υπάρχει ταχύτερη, αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των ζημιών. Το ζητούμενο είναι να διαμορφωθεί σε επίπεδο underwriting ένα πλαίσιο που τα ασφάλιστρα που θα πληρώνουν οι ασφαλισμένοι θα είναι χαμηλά και θα είναι προσαρμοσμένα στα μεγέθη των ακινήτων που ασφαλίζονται. Έτσι ακίνητα χαμηλής αντικειμενικής αξίας (που προφανέστατα θα ανήκουν σε χαμηλά εισοδήματα) θα έχουν ιδιαίτερα χαμηλά ασφάλιστρα ή ενδεχομένως (έχει αναφερθεί και αυτό το ενδεχόμενο) να καλύπτονται με κρατική επιχορήγηση.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *