Skip to content

Ergo CEO Θεόδωρος Κοκκάλας: Η κερδοφορία στο αυτοκίνητο είναι απλά ένα διάλειμμα

Θα μπορούσε να ήταν ένα ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς. Οι εκατοντάδες καλεσμένοι συνέρρεαν ασταμάτητα, λαμπεροί και όμορφοι μέσα στα σκούρα κουστούμια και τα βραδινά φορέματα, κατεβαίνοντας χαμογελαστοί τις κυλιόμενες σκάλες του διακριτικά πολυτελούς Intercontinental Hotel.

Στο φουαγιέ της τεράστιας αίθουσας, οι σερβιτόροι με τους δίσκους σαμπάνιας γλιστρούσαν διακριτικά ανάμεσα στο πλήθος, τα φλας άστραφταν και το ευχάριστο βουητό από τις συστάσεις και τα γέλια των παρευρισκομένων, προμήνυε μια σικάτη και ευχάριστη βραδιά.

Όπως και ήταν, εξαιρετικά καλαίσθητη, ξεκούραστη και φροντισμένη στην παραμικρή της λεπτομέρεια η εκδήλωση της Ergo προς τιμήν των συνεργατών της, «με αφορμή το τέλος μιας χρονιάς και το ξεκίνημα μιας άλλης», όπως είπε στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της, Δημήτρης Χατζηπαναγιώτης, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ.

Περίπου 400 συνεργάτες από την περιφέρεια νοτίου Ελλάδος (“Βόλος και κάτω” όπως πληροφορηθήκαμε σχετικά) κατάφεραν παρόλα τα –αγροτικά- εμπόδια να φτάσουν ως το ξενοδοχείο και να απολαύσουν μια βραδιά με λίγα λόγια και πολλή μουσική, από τον ποιοτικό καλλιτέχνη Δημήτρη Μπάση και την ορχήστρα του.

Παρούσα σύσσωμη και η ηγεσία της Αγροτικής Ασφαλιστικής ενώ στο ίδιο τραπέζι με τον CEO Θεόδωρο Κοκκάλα απόλαυσαν τη βραδιά ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΤΕ Ιορδάνης Χατζηιωσήφ, ο επικεφαλής της Πειραιώς Πρακτορειακής αλλά και ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών και Πρόεδρος της Mega Brokers Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Η εταιρεία φαίνεται ότι πράγματι είχε σκοπό πάνω από όλα να διασκεδάσει τους καλεσμένους της για αυτό και οι χαιρετισμοί ήταν σύντομοι, χωρίς ωστόσο να λείψουν και κάποιες «ειδήσεις».

Την εξαιρετική πορεία που είχε ο κλάδος Ζωής το πρώτο εξάμηνο του 2015 (+ 15%) και την μεγαλειώδη βουτιά μετά τα capital controls (-24%) σχολίασε η  Γ.Γ. της ΕΑΕΕ Μαργαρίτα Αντωνάκη. Ο κλάδος “έκλεισε” την περασμένη χρονιά με – 3,9% σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης, ενώ η προσπάθεια των εταιρειών για εξασφάλιση ρευστότητας και η ένταση του ανταγωνισμού έριξαν σημαντικά τα ασφάλιστρα αυτοκινήτου με αποτέλεσμα οι Γενικές να υποστούν επίσης μείωση.

Αθροιστικά η χρονιά έκλεισε με -5,8% ωστόσο οι αποζημιώσεις έφτασαν και το 2015 συνολικά τα 3 εκατομμύρια ευρώ. Στα θετικά του ετήσιου απολογισμού η κ. Αντωνάκη σημείωσε ότι στην αγορά διαμορφώνεται «άλλο κλίμα σιγά σιγά και ο κόσμος συνειδητοποιεί πιο εύκολα ότι δεν μπορεί πια να περιμένει τα πάντα από το κράτος» επιβεβαιώνοντας αυτό που είχε πει δύο μέρες πριν ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου σε άλλη εκδήλωση:

Ότι «η πίτα μίκρυνε αλλά οι προσδοκίες μεγάλωσαν». Αρκεί το κράτος να αναγνωρίσει κάποτε τις δυνατότητες που προσφέρει η αγορά ως θεσμικός επενδυτής, ως σημαντικός τομέας απασχόλησης και ως παράγοντας ανάπτυξης, σταθερότητας και υποστήριξης της οικονομίας και της κοινωνίας.

Αυτό ακριβώς, τον καίριο ρόλο της Πολιτείας και ταυτόχρονα την απουσία στήριξης προς την αγορά της ιδιωτικής ασφάλισης είναι κάτι το οποίο επισημαίνουν και φυσικά αποδοκιμάζουν όλοι οι φορείς της.

20160129_214108 2

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που είπε την Παρασκευή ο Διευθύνων Σύμβουλος Θεόδωρος Κοκκάλας (φωτό). Πώς Κυβέρνηση αλλά και πολίτες, όταν αλλάξουμε τη στάση μας απέναντι σε αυτό που ονομάζουμε ιδιωτική πρωτοβουλία, η Ελλάδα θα γίνει μια άλλη χώρα.

Χαριτολογώντας μάλιστα, συμπλήρωσε: «Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, ακούω για τα αριστερά ιδεώδη. Για το ότι πρέπει να φροντίζουμε τους φτωχούς και τους αδύνατους αυτής της κοινωνίας. Για αυτό μάλλον φροντίζουν να μας κάνουν πιο φτωχούς και πιο αδύνατους, για να μας φροντίζουν».

Παρόλα τα όσα απίθανα και απίστευτα συνέβησαν μέσα σε ένα χρόνο, η εταιρεία είχε μια πάρα πολύ καλή χρονιά, με βελτίωση σε όλους τους σημαντικούς δείκτες, είπε. Τόσο καλή, που ο αναλογιστής της εταιρείας, σε ένα από τα ταξίδια των δύο στην Κωνσταντινούπολη κάποια στιγμή αυθόρμητα αναρωτήθηκε: “πότε θα έρθει η κρίση στην Τουρκία για να βγάλουμε χρήματα;”…

Το παράξενο ωστόσο, δηλαδή μέσα σε όλη αυτή την καταστροφή να υπάρχει αυξημένη κερδοφορία, οφείλεται στο αυτοκίνητο και στους μειωμένους δείκτες ατυχημάτων μιας και λόγω κρίσης ο κόσμος κυκλοφορούσε λιγότερο τα οχήματά του.

Αυτό υπογράμμισε ξεκάθαρα ο κ. Κοκκάλας συμπληρώνοντας πως η κατάσταση κάποια στιγμή θα εξορθολογιστεί και η συχνότητα των ατυχημάτων θα επανέλθει στα προηγούμενα επίπεδα.

Όταν αυτό συμβεί και σε συνδυασμό με τους εξαιρετικά αυστηρούς κανόνες λειτουργίας του Solvency II πιθανότατα να φέρει σε δύσκολη θέση πολλές εταιρείες και άρα και τους συνεργάτες τους, κατέληξε, υπονοώντας ότι οι διαμεσολαβητές θα πρέπει να επιλέγουν αυστηρά τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται, αλλά και να μην επαναπαύονται οι ίδιοι σε αυτό το “διάλειμμα”, όπως το χαρακτήρισε, “κερδοφορίας στον κλάδο αυτοκινήτου”.

“Πρέπει όλοι να προετοιμαστούμε για το μέλλον και αυτό το μέλλον είναι ψηφιακό και σε επίπεδο επικοινωνίας και σε επίπεδο πώλησης. Επειδή και εμείς ως εταιρεία και εσείς ως κανάλι διαμεσολάβησης θα αντιμετωπίσουμε δυσκολίες απο αυτόν τον τρόπο πώλησης, πρέπει να προετοιμαστούμε κατάλληλα – άλλωστε έχουμε πολλά πλεονεκτήματα: η ασφαλισιμότητα του έλληνα είναι πολύ χαμηλή και σαφώς τα περιθώρια ανάπτυξης είναι πολύ μεγάλα. Ταυτόχρονα, η ασφαλιστiκή συνείδηση δημιουργείται μέσα από μόνο ένα κανάλι και αυτό είναι το κανάλι της Διαμεσολάβησης”. Αργά η γρήγορα άλλωστε, αυτό που λέγεται ασφαλιστικό προϊόν θα μπει βήμα βήμα στις προτεραιότητες του έλληνα καταναλωτή, κατέληξε.

Αύξηση ασφαλίστρων 2% στις Γενικές (με -8% αναμένεται να κλείσει η αγορά το ’15), αύξηση ετήσιου τζίρου καθαρών ασφαλίστρων στα 140 εκ. ευρώ και κέρδη 36 εκ. ευρώ προ φόρων ανακοίνωσε ο Γενικός Διευθυντής Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου. Η Ergo άλλωστε ανήκει στις εταιρείες που καθόλη τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα καταγράφουν συνεχώς κερδοφόρα πορεία.

Στον ετήσιο απολογισμό του ο Δημήτρης Χατζηπαναγιώτου αναφέρθηκε σε όλες τις δράσεις της περασμένης χρονιάς που διευκόλυναν το έργο των συνεργατών – στον νέο Κανονισμό Πωλήσεων, στις ειδικές ρυθμίσεις λόγω capital controls, στην πρώτη φάση λειτουργίας του Ergo Portal και της ψηφιακής διαχείρισης συμβολαίων, στην πληρωμή ασφαλίστρων με πιστωτική κάρτα, στα νέα προϊόντα του κλάδου περιουσίας ( με έμφαση στην ασφάλιση κατοικιών και καταστημάτων).

Όσο για το μέλλον και τη νέα χρονιά, σημαντική είναι η αναφορά που έγινε στη στρατηγική ουσιαστικής αναβάθμισης υπηρεσιών στους εκτός αυτοκινήτων κλάδους και ιδιαίτερα στους μεγάλους βιομηχανικούς κινδύνους. Με χειροκρότημα αντέδρασαν οι παρευρισκόμενοι στην ανακοίνωση ότι επεκτείνεται για μια ακόμη χρονιά το bonus διατήρησης και αύξησης χαρτοφυλακίου ασφαλίστρων με το οποίο οι συνεργάτες αμείβονται διπλά, αν επιτύχουν και στα δύο μέρη.

Από τον επόμενο μήνα η Ergo θα μειώσει το τιμολόγιο αυτοκινήτου κατά 10% ενώ από τον Μάρτιο θα συνεχιστεί η προσφορά δωρέαν check up στους πελάτες του συγκεκριμένου κλάδου.

Κρατώντας και το ρόλο του παρουσιαστή, μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του τομέα εμπορικών λειτουργιών Στάθης Τσαούσης ευχήθηκε «υγεία, δύναμη και τύχη» καθώς και «καλύτερους και περισσότερο ενημερωμένους πελάτες, με μεγαλύτερη ασφαλιστική συνείδηση», υπογραμμίζοντας ότι όλοι μαζί και ο καθένας με το έργο του “κάνουν τη διαφορά” που επέτρεψε για άλλη μια χρονιά στην Ergo να κλείσει με αποτελέσματα που διασφαλίζουν τη στήριξη πελατών και συνεργατών.

Οι χαιρετισμοί τελείωσαν γρήγορα, η πίτα κόπηκε (το φλουρί έκρυβε μια έκπληξη: ταξίδι στην Κωνσταντινούπολη με ξεναγό τον CEO Θεόδωρο Κοκκάλα!) και λίγο αργότερα με έναν εντελώς μαγικό τρόπο (και μαεστρία από τους υπεύθυνους για τα σκηνικά) το εταιρικό βήμα μετατράπηκε κανονικότατα σε μουσική σκηνή και ο Δημήτρης Μπάσης γέμισε με την υπέροχη φωνή του την τεράστια αίθουσα.

Αξίζουν σίγουρα συγχαρητήρια και στην Προϊσταμένη Μάρκετινγκ Μαρκέλλα Τσουρουγιάννη και σε όλους τους υπόλοιπους που εργάστηκαν για την εκδήλωση και κατάφεραν να χωρέσουν τρεις βραδιές σε μια: πολυτελές cocktail dinner (εξαιρετικό μενού σε γεύση και εμφάνιση), εταιρικές βραβεύσεις και παρουσιάσεις αλλά και μουσική σκηνή με πίστα χορού και πολλούς να επιδίδονται στο ζεϊμπέκικο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *