Skip to content

Θετικά & Αρνητικά του Α’ τετραμήνου 2020 & του lockdown στις παραγωγές των ασφαλιστικών

Ανθεκτικότητα δείχνει η πρώτη εικόνα της ασφαλιστικής αγοράς για το τετράμηνο Ιανουαρίου-Απριλίου μετά από το σοκ των 40 ημερών του lockdown.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η παραγωγή που διαμορφώθηκε σε 1,281 δις ευρώ μειωμένη κατά (-4,3%) σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τετράμηνο μοιάζει ότι μπορεί να βελτιωθεί στο επόμενο διάστημα του χρόνου και αν μη τι άλλο, η χρονιά να κλείσει στα περυσινά περίπου επίπεδα.

Παρατηρώντας τις επιμέρους παραγωγές, διακρίνουμε την πολύ μεγάλη πτώση που καταγράφουν τα προϊόντα κεφαλαιοποίησης του κλάδου ζωής (ομαδικά συνταξιοδοτικά κυρίως) τα οποία υπέστησαν τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις υποχωρήσεις των επενδύσεων τους κατά τη διάρκεια της κρίσης. Εκτίμηση είναι ότι τα προϊόντα αυτά θα περιορίσουν τις απώλειες στην παραγωγή τους στο διάστημα Μαΐου καθώς φαίνεται ότι οι αγορές μετοχών και ομολόγων έχουν ήδη καταγράψει σημαντική άνοδο έναντι του Απριλίου 2020. Ενσωματώνοντας τα προϊόντα αυτά στις Ασφαλίσεις Ζωής παρατηρούμε ότι η παραγωγή τους διαμορφώθηκε στα 578,9 εκατ. ευρώ με υποχώρηση (-9,4%) έναντι του αντίστοιχου περυσινού τετραμήνου. Η υποχώρηση αυτή θυμίζει αντίστοιχες της περιόδου 2015 μόνο που αποδίδεται σε μη συστημικούς λόγους όπως είναι ο κορωνοϊός.

Στις ασφαλίσεις κατά ζημιών υπάρχει ένα θετικό φαινόμενο που αντισταθμίζει ένα αρνητικό φαινόμενο. Το θετικό είναι ότι υπάρχει αισθητή βελτίωση (4,7%) στους λοιπούς κλάδους Γενικών Ασφαλίσεων έναντι του περυσινού τετραμήνου. Η βελτίωση αποδίδεται κυρίως στη στροφή που έκαναν οι περισσότερες ασφαλιστικές προς τα προϊόντα ασφάλισης περιουσίας και προς προϊόντα Γενικής αστικής ευθύνης. Ανοδικά συνεχίζουν και οι ασφαλίσεις χρηματικών απωλειών (18,1%) συνεχίζοντας την τάση που έχει ξεκινήσει πριν από 2 χρόνια, κυρίως μέσω προϊόντων bancassurance.

To αρνητικό φαινόμενο της περιόδου είναι η διεύρυνση της υποχώρησης της παραγωγής αστικής ευθύνης αυτοκινήτου κατά (-7,5%) στα 237,174 εκατ. ευρώ. Η αύξηση των απωλειών παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με στελέχη της ασφαλιστικής αγοράς δεν οφείλεται τόσο στα ανασφάλιστα οχήματα που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια Μαρτίου-Απριλίου όσο και κυρίως στο κύμα μειώσεων ασφαλίστρων αυτοκινήτου από πολλές εταιρείες κατά τη διάρκεια της περιόδου του lockdown. Η ακινητοποίηση των αυτοκινήτων και η διαφαινόμενη μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος εργαζομένων και επιχειρηματιών αποτέλεσε άλλοθι για ένα νέο κύμα μειώσεων ασφαλίστρων και προσφορών που – όπως είχαμε επισημάνει και γράψει στο Underwriter – θα λειτουργήσει αρνητικά για τις εταιρείες όταν αυξηθούν οι ζημιές.

Είναι αναστρέψιμη η κατάσταση;

Η αντιστροφή της πτωτικής τάσης στις ασφαλίσεις θα εξαρτηθεί κυρίως από την εξέλιξη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Εάν υπάρξει περαιτέρω ομαλοποίηση και σταδιακή βελτίωση της οικονομίας θα υπάρξει και βελτίωση της παραγωγής ασφαλίστρων. Για τα κεφαλαιοποιητικά προϊόντα αναφέραμε ότι θα υπάρξει βελτίωση το Μάιο, αλλά ουδείς γνωρίζει πως θα κινηθούν οι αγορές. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι ο κλάδος ζωής και υγείας, ο οποίος μέσα στη διάρκεια της κρίσης, διαδραμάτισε δευτερεύοντα ρόλο. Η κάμψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού θα βοηθήσει να ανακάμψουν και οι παραγωγές των προϊόντων υγείας. Η αύξηση κατά 12,3% της παραγωγής του κλάδου Ασθενειών δείχνει ότι η πορεία του κλάδου είναι ανοδική.

Σε κάθε περίπτωση, υπάρχουν οι προοπτικές ανάκαμψης της ασφαλιστικής παραγωγής στο β’ εξάμηνο αρκεί να μην υπάρξει ισχυρό δεύτερο κύμα εξάπλωσης του κορωνοϊού που θα ανατρέψει όλους τους σχεδιασμούς.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *