Skip to content

Σήμερα ανοιχτή συζήτηση για την οικονομία με σπουδαία στελέχη

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών διοργανώνει σήμερα (17.30-19.00) διαδικτυακή συζήτηση με τον Daron Acemoglu, Institute Professor of Economics – MIT, με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου “Power and Progress” (co-authored with S. Johnson).

Ο γεννημένος στην Τουρκία Αμερικανός οικονομολόγος είναι ευρέως γνωστός για τις εργασίες του στην πολιτική οικονομία. Είναι συγγραφέας πληθώρας έργων, πολλά από τα οποία συνέγραψε σε συνεργασία με τους μακροχρόνιους συνεργάτες του, Simon Johnson και James A. Robinson. Με τον τελευταίο συνέγραψε το Why Nations Fail (2012), ένα επιδραστικό βιβλίο για το ρόλο που παίζουν οι θεσμοί στη διαμόρφωση των οικονομικών αποτελεσμάτων ενός έθνους, το οποίο σχολιάστηκε ευρέως από ακαδημαϊκούς και ΜΜΕ. Ο Daron Acemoglu θεωρείται κεντρώος και πιστεύει σε μια ρυθμιζόμενη οικονομία της αγοράς.

Το εκδοθέν το 2023 Power and Progress: Our Thousand-Year Struggle Over Technology and Prosperity μιλάει για την ιστορική ανάπτυξη της τεχνολογίας και τις κοινωνικές και πολιτικές συνέπειές της. Το βιβλίο θέτει τρία ερωτήματα: για τη σχέση ανάμεσα στις νέες μηχανές και τις τεχνικές παραγωγής και τους μισθούς, τον τρόπο με τον οποίο η τεχνολογία θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για κοινωνικά αγαθά και για την αιτία του ενθουσιασμού γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Το Power and Progress υποστηρίζει ότι οι τεχνολογίες δεν αποφέρουν αυτόματα κοινωνικά αγαθά, ενώ τα οφέλη τους πηγαίνουν σε μια περιορισμένη ελίτ. Προσφέρει μια μάλλον κριτική άποψη για την τεχνητή νοημοσύνη (AI), τονίζοντας τον σε μεγάλο βαθμό αρνητικό αντίκτυπό της στις θέσεις εργασίας και τους μισθούς και στη δημοκρατία.

Οι Acemoglu και Johnson προσφέρουν επίσης ένα όραμα για το πως οι νέες τεχνολογίες μπορούν να αξιοποιηθούν για το καλό της κοινωνίας και συζητούν μια λίστα πολιτικών προτάσεων για την ανακατεύθυνση της τεχνολογίας που περιλαμβάνει: κίνητρα της αγοράς, κατακερματισμό των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας, φορολογική αναμόρφωση, επένδυση στους εργαζόμενους, προστασία της ιδιωτικότητας και της κατοχής δεδομένων και έναν φόρο ψηφιακής διαφήμισης.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν οι Κωστής Δασκαλάκης, Kαθηγητής της Επιστήμης των Υπολογιστών, MIT και Ηλίας Παπαϊωάννου, Καθηγητής Οικονομικών, London Business School. Συντονιστής θα είναι ο Νίκος Βέττας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ & Καθηγητής ΟΠΑ.

Η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί στα αγγλικά. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε ελεύθερα εδώ

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *