Skip to content

Ι. Βοτσαρίδης: Πολύ μεγάλες δυνατότητες Ανάπτυξης στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά

της Βάσως Βεγίρη
(v.vegiri@underwriter.gr)

9coat9efdbwtd6htm1fcΕντυπωσιακή ανάπτυξη του ασφαλιστικού κλάδου στην Ελλάδα τις επόμενες δεκαετίες διαβλέπει ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife Α.Α.Ε.Γ.Α., κ.Ιωάννης Βοτσαρίδης, υπό την προϋπόθεση της γενικότερης ανάπτυξης στο οικονομικό κλίμα και με δεδομένο ότι σήμερα η ελληνική ασφαλιστική αγορά χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά χαμηλή ασφαλιστική δαπάνη και κατά συνέπεια διαθέτει μεγάλες προοπτικές εξέλιξης.
Οι εκτιμήσεις για το 2016, προσθέτει ο κ.Βοτσαρίδης, είναι ότι η αγορά κινείται πτωτικά, αλλά σε ηπιότερο βαθμό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ προς το τέλος του έτους θα δείξει σταθεροποίηση και από το 2017 και για την επόμενη πενταετία αναμένεται αύξηση περίπου 5% ετησίως στο σύνολο των ασφαλίστρων, με τα πρωτεία να τα διεκδικεί ο κλάδος αυτοκινήτων με ποσοστό περίπου 6%, ο κλάδος ζωής με ποσοστό περίπου 5% και οι λοιποί κλάδοι ασφάλισης με 3%.
Οι κλάδοι που θα παρουσιάσουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον κατά τον ίδιο είναι:
-Η Yγεία με εξειδικευμένα προγράμματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, καθώς και με προγράμματα πλήρους κάλυψης Νοσοκομειακής Περίθαλψης.
– Ο κλάδος Αστικής Ευθύνης με τους επιμέρους Κλάδους:Γενικής Αστική Ευθύνης, Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης, Αστικής Ευθύνης Περιβάλλοντος, Αστικής Ευθύνης Προϊόντων και Αστικής Ευθύνης Λαθών και Παραλείψεων Διευθυντικών Στελεχών
– Ο κλάδος Σύνταξης με τα Συνταξιοδοτικά Προγράμματα, που είναι μια πανευρωπαϊκά ανερχόμενη τάση (με τα Επαγγελματικά Ταμεία να έρχονται να καλύψουν τα κενά της Δημόσιας Ασφάλισης).
Το μέλλον, πάντοτε κατά τον κ.Βπτσαρίδη, βρίσκεται επίσης στις Ηλεκτρονικές Πωλήσεις Ασφαλιστικών Προϊόντων, πάντα όμως μέσω Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, που εξασφαλίζουν την ανθρώπινη επικοινωνία, τις εξειδικευμένες συμβουλές προς τους ασφαλισμένους και κυρίως το συνεχές service προς τους ασφαλισμένους/πελάτες σε έναν Κλάδο ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Επί του παρόντος, όπως επισημαίνει ο κ.Βοτσαρίδης, εάν συγκριθούν κάποια στοιχεία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Μέσος Όρος είναι απογοητευτικός: Η Ασφαλιστική Δαπάνη στην Ευρώπη αντιπροσωπεύει περίπου το 8% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα μετά βίας ξεπερνά το 2%. Στην ελληνική αγορά τo 2010 το μέσο κατά κεφαλήν Συνολικό Ασφάλιστρο ήταν 470 ευρώ, ενώ το 2015 έπεσε στα 326 ευρώ, εμφανίζοντας μία απώλεια -30,64%. Το Μέσο Ασφάλιστρο Ζωής ανά κάτοικο παρουσιάζει μεγάλη διακύμανση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με υψηλότερο αυτό του Λουξεμβούργου, που ανέρχεται στα 3.713 ευρώ και χαμηλότερο της Ρουμανίας με 18 ευρώ, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό ήταν 1.200 ευρώ και το Ελληνικό 172 ευρώ.Το Μέσο Ασφάλιστρο Ζημιών ανά κάτοικο παρουσίασε επίσης διακύμανση, με υψηλότερο αυτό της Ολλανδίας στα 3.345 ευρώ και χαμηλότερο επίσης της Ρουμανίας με 72 ευρώ, ενώ το μέσο ευρωπαϊκό ήταν 764 ευρώ και το Ελληνικό 173 ευρώ.
Ο λόγος των Επενδύσεων προς ΑΕΠ των Ασφαλιστικών Εταιριών στην Ευρώπη υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ, ενώ στην Ελλάδα μετά βίας φτάνει το 6% του ΑΕΠ. Όσον αφορά, δε, στην σύγκριση των κλάδων μεταξύ τους, στην Ευρώπη το 60% του τζίρου καταλαμβάνει ο Κλάδος Ζωής και το 40% οι Υπόλοιποι Κλάδοι, ενώ στην Ελλάδα το 42% ανήκει στον Κλάδο Ζωής και το 58% στους Υπόλοιπους Κλάδους.
Ειδικότερα για την Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife σημειώνει ότι στη χώρα μας σήμερα, λειτουργούν 40 Ασφαλιστικές Επιχειρήσεις, εκ των οποίων οι 4 είναι αποκλειστικά εταιρείες Ζωής, οι 19 είναι εταιρείες Ζημιών και οι 17 είναι Μικτές εταιρείες. Επίσης, λειτουργούν 19 Υποκαταστήματα και 5 Συνεταιρισμοί και ο τζίρος αυτών των εταιρειών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 είναι συνολικά 3,6 δισεκατ.ευρώ και είναι πτωτικός κατά τα τελευταία 5 χρόνια, με συνολική πτώση -27,13%. Πιο συγκεκριμένα ο κλάδος ζωής μειώθηκε κατά 350 εκατ.ευρώ, ήτοι ποσοστό – 6,24% και ο κλάδος ζημιών κατά 998 εκατ., ήτοι ποσοστό -35,42%. Η μεγάλη αυτή πτώση οφείλεται κυρίως στην συνεχιζόμενη επταετή οικονομική κρίση, αλλά και στον εντονότατο ανταγωνισμό, που προέρχεται κυρίως από τις τράπεζες με το περίφημο Bancassurance, δηλαδή τον εξαναγκασμό του συναλλασσομένου, με την τράπεζα στην ασφάλιση των περιουσιακών του στοιχείων σε θυγατρική ασφαλιστική της τράπεζας ή σε συνεργαζόμενη με αυτήν με αρκετές φορές μεγαλύτερη επιβάρυνση στα ασφάλιστρα.

Ωστόσο τα νούμερα και εδώ, σύμφωνα με τον κ.Βοτσαρίδη, είναι εντυπωσιακά για τα μεγέθη της Ελληνικής αγοράς. Οι αποζημιώσεις έφτασαν τα 2,7 δισεκατ.ευρώ, το ενεργητικό άγγιξε τα 15,3 δισεκατ., οι επενδύσεις ανήλθαν στα 11,4 δισεκατ.ευρώ και οι απασχολούμενοι έφτασαν τους 27.500.

“Δεν θα μπορούσα να ολοκληρώσω την επισκόπηση του Ασφαλιστικού τοπίου και των προοπτικών του – καταλήγει ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife, χωρίς να αναφερθώ στην Οδηγία Solvency II, που δεν είναι άλλο, παρά ένα πλαίσιο αρχών και κανόνων, που καθορίζει το επίπεδο των Αποθεματικών Κεφαλαίων των Ασφαλιστικών Εταιριών, τους κανόνες της εταιρικής διακυβέρνησης και Διαφάνεια στη δημοσιοποίηση των στοιχείων των ασφαλιστικών. Στη διάρκεια της μνημονιακής επταεετίας, ένα τεράστιο Αποθεματικό Κεφάλαιο–αυτό των Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων- επενδύεται σχεδόν υποχρεωτικά σε Κλάδους μηδενικής απόδοσης ή σε εξαιρετικά χαμηλότοκες καταθέσεις με μια μεγάλη διασπορά σε πολλά διαφορετικά Χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα για τον κατακερματισμό του κινδύνου.

Είναι δύσκολο και τολμηρό να είναι κανείς αισιόδοξος σε τόσο ζοφερούς καιρούς. Ωστόσο, εγώ προσωπικά, είμαι πεπεισμένος ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες Ανάπτυξης στην Ελληνική Ασφαλιστική Αγορά, με την προϋπόθεση βεβαίως, να υπάρξει μια γενικότερη ανάπτυξη στο οικονομικό κλίμα. Εφόσον διαφανούν, έστω και τα ελάχιστα δείγματα μιας τέτοιας προοπτικής, ο Ασφαλιστικός Κλάδος θα είναι από τους πρώτους που θα ανακάμψουν”.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *