Skip to content

Καθηγητής Γιώργος Μπήτρος: Θα μειωθεί η ζήτηση για καινούργια συμβόλαια (συνέντευξη)

Τις σκέψεις του γύρω από την πληθωριστική επίδραση στην ασφαλιστική αγορά αλλά και από την έντονη συζήτηση που έχει αρχίσει και εξαπλώνεται στους ασφαλιστικούς οργανισμούς σχετικά με την πιθανότητα τα ακραία φυσικά φαινόμενα να πολλαπλασιαστούν μαζικά το επόμενο διάστημα, μοιράστηκε με το Underwriter.gr ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γ. Μπήτρος.

Ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ. Γ. Μπήτρος

του Χρήστου Γαβαλά

Ο κ. Μπήτρος που εχει αρθρογραφήσει εκτενώς για την καταλληλότητα ή μη των πολιτικών που σχετίζονται με την κοινωνική ασφάλιση στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες, εξήγησε ότι οι επιπτώσεις του πληθωρισμού είναι πρώτα ορατές στα προϊόντα που κάποιος περιορίζει άμεσα, επομένως εκτίμησε ότι θα μειωθεί η ζήτηση για νέα ασφαλιστικά συμβόλαια και όχι τόσο αυτή για τις ανανεώσεις συμβολαίων.

Παράλληλα, άσκησε κριτική στη νοοτροπία μη ασφάλισης που έχει καλλιεργηθεί στην χώρα μας και με όχημα το παράδειγμα των πυρκαγιών στο Μάτι, εκτίμησε ότι πολύ λίγοι ήταν οι συμπολίτες μας που αποζημιώθηκαν από κάποια ασφαλιστική εταιρεία.

Διαβάστε αναλυτικά την συνέντευξή του στο Underwriter.gr

Κ. καθηγητά, ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι σημαντικότεροι κίνδυνοι που πιθανώς να αντιμετωπίσει η ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία από την έλλειψη ασφάλισης; Πόσο η άνοδος των τιμών έχει δυσχεράνει την πρόσβαση του μέσου πολίτη σε αυτήν;

Υπάρχουν τρεις προσεγγίσεις στην ασφάλιση έναντι μελλοντικών κινδύνων. Αυτές είναι η ατομική, όταν για τους συγκεκριμένους κινδύνους υπάρχουν αγορές ασφάλισης, η συλλογική, όταν μιλάμε για κινδύνους για τους οποίους δεν υπάρχουν ασφαλιστικές αγορές, και η κρατική η οποία προσφέρεται στους πολίτες στο πακέτο που οι κρατιστές αποκαλούν «κοινωνικό- κράτος». Η ελαστικότητα ζήτησης ποικίλει ανά καλυπτόμενο κίνδυνο. Πρώτα ασφαλίζει κανείς το αυτοκίνητο, μετά το σπίτι, και μετά την υγεία. Επίσης η ελαστικότητα ζήτησης εξαρτάται από το καλάθι της κατανάλωσης του καθενός. Πρώτα εξασφαλίζει κανείς τα προς το ζην στο κοντινό μέλλον και μετά ασφαλίζεται για την σύνταξη. Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού γίνονται άμεσα αισθητές στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιορίζει κάποιος άμεσα και η ασφάλιση είναι μια από τις υπηρεσίες σ’ αυτήν κατηγορία. Επομένως, η ζήτηση για καινούργια συμβόλαια θα μειωθεί σημαντικά, ενώ για ανανέωση συμβολαίων λιγότερο,      

Βλέπουμε ότι το κράτος έρχεται τις περισσότερες φορές και επιδοτεί τρόπον τινά την έλλειψη προνοητικότητας, αποζημιώνοντας τους πολίτες σε μια ώρα ανάγκης. Τι θα συμβεί όμως εάν αυτές οι ώρες ανάγκης γίνουν πολύ πιο συχνές, για παράδειγμα οι φωτιές το καλοκαίρι γίνουν συχνό φαινόμενο; Εκεί τι λύσεις μπορεί να προταθούν;

Δεν υπάρχουν λύσεις πέρα από την επανεκπαίδευση και τον εξευρωπαϊσμό . Σ’ αυτές τις περιπτώσεις έχει διαμορφωθεί μια νοοτροπία στους πολίτες ώστε να τα περιμένουν όλα από το κράτος-πατερούλη. Εξάλλου αυτός είναι και ένας από τους ριζικούς λόγους που πτώχευσε η Ελλάδα το 2009. Αυτή την στιγμή το κράτος δαπανά 15% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος για συντάξεις. Στην Αυστραλία αυτό το ποσοστό είναι 4% και ο μέσος όρος στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 7%. Θα ήταν ωραίο να μάθουμε πόσα έχουν πληρώσει οι ασφαλιστικές εταιρείες για τις φωτιές στο Μάτι. Γιατί το ποσό θα ήταν ένας εκπληκτικός δείκτης της νοοτροπίας του μέσου Έλληνα να πάρει μέτρα ώστε να προφυλάξει ο ίδιος το πλούτο που έχει καταφέρει να συσσωρεύσει. Φαντάζομαι ότι έχουν πληρώσει μηδαμινά ποσά γιατί ελάχιστοι ήταν ασφαλισμένοι.

Είστε ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Οικονομικής επιστήμης στην ΑΣΟΕΕ. Τί είναι αυτό που κρατάτε περισσότερο από τους φοιτητές σας και με τι ήθελαν να ασχοληθούν σαν νέοι, πάντα αναφορικά με τον ασφαλιστικό κλάδο;

Έχω αφυπηρετήσει από το 2007. Αλλά πολλοί στο διεθνές ακροατήριο συνεχίζουν να με   συμβουλεύονται γιατί δεν έλειψα αυτά τα χρόνια από την επιστημονική βιβλιογραφία. Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπάρχει υπηρεσία διασύνδεσης με την αγορά εργασίας. Επίσης, στις αρχές του καλοκαιριού γίνεται συνάντηση εταιρειών που ενδιαφέρονται να προσλάβουν αποφοιτους. Είναι μια καλή ευκαιρία για τις εταιρείες να γνωρίσουν τα ενδιαφέροντα των αποφοίτων και για τους απόφοιτους να αναζητήσουν ευκαιρίες σταδιοδρομίας. Όσοι λοιπόν διαβάσουν αυτήν την συνέντευξη είναι σκόπιμο να ενδιαφερθούν.

Ο Γ. Μπήτρος υπήρξε για δύο συνεχή χρόνια Επιστημονικός Συνεργάτης του γνωστού ανά τον κόσμο National Bureau of Economic Research. Θήτευσε ως μέλος σε διάφορες επιτροπές και συμβούλια,  όπως, το Εθνικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Έρευνας και το Συμβούλιο  Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, καθώς και ως συνεκδότης των διεθνών οικονομολογικών περιοδικών Greek Economic Review και Journal of Economic Asymmetries. Στα τρέχοντα ερευνητικά του ενδιαφέροντα περιλαμβάνονται η θεωρία του πραγματικού κεφαλαίου (επενδύσεις, αντικατάσταση, συντήρηση και ο ρόλος των αξιών και των θεσμών στην οικονομική ανάπτυξη. Το τελευταίο βιβλίο του με τίτλο «Το Κράτος στην Παγκόσμια Αυτορυθμιζόμενη Τάξη: Τρία Δοκίμια»  εκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *