Skip to content

Κακή Τράπεζα: Λύση για την επανεκκίνηση της αγοράς;

Φραγμό στην συνεχιζόμενη τάση μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης έβαλε ο κορωνοϊός, με την Κομισιόν να ανακοινώνει στα τέλη του περασμένου έτους σχέδιο για τη λεγόμενη «κακή τράπεζα» την ώρα που η Αθήνα εξετάζει τις επόμενες κινήσεις της με την πιθανότητα επέκτασης του προγράμματος Ηρακλής να κερδίζει έδαφος έναντι των προτάσεων της ΤτΕ.

Του Χρήστου Γαβαλά

Είναι ενδεικτικό ότι στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2020, το ποσοστό Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων για όλες τις τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,8% (+0,2% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2019) με την Ελλάδα να προπορεύεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς στο ίδιο χρονικό διάστημα, το 30,9% των δανείων ήταν κόκκινα, πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Παρά το γεγονός ότι μόλις την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή, ο ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας παρέθεσε μια σειρά από λόγους για τους οποίους θα ήταν επωφελής εξέλιξη για το τραπεζικό σύστημα η δημιουργία bad bank, φαίνεται πως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσανατολίζεται σε επέκταση του προγράμματος Ηρακλής.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι παρεμβάσεις του Ηρακλή κρίνονται επαρκείς με τη μείωση του ποσοστού των κόκκινων δανείων σε αποδεκτά επίπεδα, συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν τόσο το υπουργείο των Οικονομικών όσο και οι ίδιοι οι τραπεζίτες.

Από την άλλη, ενώ η αγορά προετοιμάζεται για τον Ηρακλή ΙΙ, Κομισιόν και ΔΝΤ προτείνουν ένα παράλληλο σχήμα με Ηρακλή και “κακή τράπεζα”.

Σε αυτό το σενάριο η τελευταία θα στηρίζεται στην πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) την οποία σκιαγράφησε ο κ. Στουρνάρας αλλά θα μπορεί να είναι είτε μία πανευρωπαϊκή είτε ένα δίκτυο εθνικών “κακών” τραπεζών όπως προκρίνει ο SSM.

Επί της ουσίας, αυτή τη στιγμή η πρόταση της ΤτΕ για μείωση των κόκκινων δανείων με τη δημιουργία μιας Asset Management Company βρίσκεται υπό εξέταση ως μια συμπληρωματική λύση υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Έλληνας φορολογούμενος, ότι δεν θα επηρεαστεί υπέρμετρα η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, ότι θα συνάδει με το ενωσιακό δίκαιο για τις κρατικές ενισχύσεις αλλά και ότι θα είναι συμβατή με το πρόγραμμα Ηρακλής.

Τι πέτυχε και τι θέλει να πετύχει από εδώ και στο εξής ο Ηρακλής

Από τον Νοέμβριο του 2019, όταν άρχισε να εφαρμόζεται το πρόγραμμα Ηρακλής, οι τράπεζες έχουν πλέον μπορέσει να τιτλοποιήσουν περί τα 9 δισ. ευρώ κόκκινων δανείων και έχουν προγραμματίσει άλλα 21,5 δισ. ευρώ.

Για την τιτλοποίηση προβλέπεται και κρατική εγγύηση, ώστε τα ασφαλέστερα από τα ομόλογα που θα προκύψουν να έχουν μεγαλύτερη αξία και το όλο εγχείρημα να λειτουργήσει ευκολότερα.

Συνολικά το πρόγραμμα οδήγησε σε μείωση των μη εξυπηρετούμενων κατά 31 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις εξελίξεις με τον κορωνοϊό και την ανάγκη περαιτέρω μείωσης, με στόχο το τραπεζικό σύστημα να καταλήξει με μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων, η κυβέρνηση θα προχωρήσει – έχοντας και την πλήρη συναίνεση του τραπεζικού συστήματος – στην επέκταση και παράταση του προγράμματος, υλοποιώντας τη δεύτερη φάση του.

Υπολογίζεται ότι για αυτήν θα απαιτηθούν ακόμη 10 δισ. ευρώ εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου οι οποίες και θα υποστηρίξουν περαιτέρω μείωση 30 δισ. ευρώ μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Γιατί προωθεί η ΤτΕ τη λύση της bad bank

Από τη μεριά του, όμως ο Γιάννης Στουρνάρας ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, εκτίμησε ότι μία ενδεχόμενη παράταση του προγράμματος «Ηρακλής» θα πρέπει να αξιολογηθεί υπό το πρίσμα των εκτιμώμενων δημοσιονομικών επιπτώσεων αλλά και από τη δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να εγγράψουν εμπροσθοβαρώς ζημίες, που θα περιορίσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Και αυτό διότι όπως τόνισε, παρά τη σημαντική πρόοδο των τελευταίων ετών ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων παραμένει σε πολλαπλάσια επίπεδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, με αποτέλεσμα να εμποδίζεται το τραπεζικό σύστημα να χρηματοδοτήσει με ευχέρεια την πραγματική οικονομία.

Υπό αυτό το πρίσμα, η Τράπεζα της Ελλάδος έχει προτείνει στην κυβέρνηση τη σύσταση Εταιρείας Διαχείρισης Ενεργητικού (bad bank) στην οποία θα μεταβιβαστούν NPEs στην καθαρή λογιστική τους αξία, τα οποία στη συνέχεια θα τιτλοποιηθούν σε όρους αγοράς, με το ελληνικό Δημόσιο να προσφέρει εγγύηση κάλυψης της διαφοράς μεταξύ της αξίας μεταβίβασης και της εκτιμώμενης αγοραίας αξίας και το κόστος της συναλλαγής να το αναλαμβάνουν οι τράπεζες σε βάθος χρόνου.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *