Skip to content

«Καμπανάκι» της ΕΚΤ για τις τράπεζες: Κινδυνεύουν να χάσουν 70 δισ. ευρώ

H ξαφνική άνοδος των τιμών του άνθρακα σε συνδυασμό με πλημμύρες και ξηρασίες φέτος θα οδηγήσει σε απώλειες τουλάχιστον 70 δισεκατομμυρίων ευρώ (71,1 δισεκατομμύρια δολάρια) για τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με νεότερα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

του Χρήστου Γαβαλά

Η ΕΚΤ ανέφερε ειδικότερα ότι η εκτίμηση της αναφορικά με το πρώτο στρες τεστ ακραίων καταστάσεων για το κλίμα, υποεκτίμησε σημαντικά τις πραγματικές απώλειες για τις 41 τράπεζες του δείγματος, επειδή επικεντρώθηκε μόνο στον πιστωτικό κίνδυνο και τον κίνδυνο της αγοράς και δεν έλαβε υπόψη τις έμμεσες επιπτώσεις, όπως η οικονομική ύφεση.

Αυτό όμως θα μπορούσε σύντομα να γίνει απαραίτητο καθώς η Ευρωζώνη παλεύει με την ξηρασία, τις αυξανόμενες τιμές της ενέργειας και πιθανώς ακόμη και τη διακοπή των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία το φθινόπωρο ως αντίποινα για τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το σχετικό ρεπορτάζ του Reuters, oι τράπεζες και άλλες εταιρείες δέχονται αυξανόμενη πίεση από τους μετόχους και τις περιβαλλοντικές ομάδες να δράσουν γρήγορα για να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα των δραστηριοτήτων τους.

Το στρες τεστ της κεντρικής τράπεζας διαπίστωσε όμως επίσης ότι οι περισσότερες τράπεζες της Ευρωζώνης δεν διέθεταν πλαίσιο για τη μοντελοποίηση του κλιματικού κινδύνου και δεν το έλαβαν συνήθως υπόψη κατά τη χορήγηση δανείων.

«Οι τράπεζες της Ευρωζώνης πρέπει επειγόντως να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη μέτρηση και τη διαχείριση του κλιματικού κινδύνου, κλείνοντας τα τρέχοντα κενά δεδομένων και υιοθετώντας καλές πρακτικές που υπάρχουν ήδη στον κλάδο», δήλωσε ο επικεφαλής επόπτης της ΕΚΤ, Αντρέα Ένρια.

Τα ευρήματα δεν θα έχουν αντίκτυπο στο ύψος του κεφαλαίου που χρειάζεται να έχουν οι τράπεζες φέτος και θα τροφοδοτήσουν μόνο το εποπτικό της έργο «από ποιοτική άποψη», ανέφερε η ΕΚΤ.

Αλλά η πραγματικότητα θα μπορούσε να ξεπεράσει γρήγορα τις ίδιες τις τράπεζες, σύμφωνα με την ομάδα ακτιβιστών Positive Money Europe. 

Η ομάδα εκτιμάει ότι αναμένει ότι τα νοικοκυριά της Ευρωζώνης θα αντιμετωπίσουν ένα «τριπλό πλήγμα» υψηλότερου κόστους διαβίωσης, ακριβότερων καυσίμων και βαρύτερων πληρωμών στεγαστικών δανείων καθώς η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια.

«Πολύ περισσότεροι άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη θα δυσκολευτούν να αποπληρώσουν τα στεγαστικά τους δάνεια τα επόμενα χρόνια από ό,τι υποδηλώνουν τα σημερινά αποτελέσματα της ΕΚΤ», δήλωσε ο Στάνισλας Τζούρνταν, εκτελεστικός διευθυντής της Positive Money Europe, η οποία κάνει εκστρατεία για πιο βιώσιμη χρηματοδότηση.

Η ΕΚΤ διενεργεί μια ξεχωριστή «θεματική ανασκόπηση» για να μετρήσει την πρόοδο των τραπεζών ως προς την ενσωμάτωση και συνυπολογισμό των κλιματικών και περιβαλλοντικών κινδύνων στις δραστηριότητές τους. Αναμένει ότι θα πρέπει να έχουν ανταποκριθεί στις προσδοκίες της το αργότερο μέχρι το τέλος του 2024.

Η Τράπεζα της Γαλλίας ήταν η πρώτη μεταξύ των κεντρικών τραπεζών που πραγματοποίησε ένα κλιματικό stress test τραπεζών και ασφαλιστών πέρυσι, ακολουθούμενη από την Τράπεζα της Αγγλίας.

Στην άσκηση της, η Τράπεζα της Αγγλίας διαπίστωσε ότι οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές εταιρείες που αποτυγχάνουν να διαχειριστούν τους κλιματικούς κινδύνους ως ζήτημα πρώτης τάξης θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν πλήγμα της τάξεως του 10-15% στα ετήσια κέρδη τους, αλλά και υψηλότερες κεφαλαιακές απαιτήσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *