Skip to content

Καναδάς: Παρέμβαση στις ασφαλιστικές για… τιμωρία των διοργανωτών του «Κομβόι Ελευθερίας»

Χάος έχει προκληθεί στην Οτάβα του Καναδά από τους επίμονες διαδηλωτές κατά του υποχρεωτικού εμβολιασμού που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Το “κομβόι ελευθερίας”, όπως έχουν ονομάσει οι διαδηλωτές την κίνησή τους, έχει μπλοκάρει πολλές μέρες τώρα ζωτικούς οδικούς κόμβους της μεγαλούπολης με αποτέλεσμα η καθημερινότητα να έχει ανατραπεί.

Στην πιο πρόσφατη προσπάθειά του να τους αναχαιτίσει ο Πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τρουντό αποφάσισε να θέσει σε ισχύ τον νόμο “εκτακτης ανάγκης” μέσω του οποίου ζήτησε από τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές, οι πρώτες να…παγώσουν τους λογαριασμούς των διαδηλωτών και οι δεύτερες να αναστείλουν τις καλύψεις των οχημάτων τους!

Γενικότερα, δόθηκε εντολή σε τράπεζες, εταιρείες πιστώσεων, επενδυτικές εταιρείες και πλατφόρμες crowdfunding να σταματήσουν να παρέχουν χρηματοοικονομικές υπηρεσίες σε άτομα που είναι ύποπτα ότι προωθούν τις διαδηλώσεις.

Ουσιαστικά, οι διαδηλωτές ενάντια στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών και στα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία έχουν επιφέρει ένα lockdown στην πρωτεύουσα του Καναδά, έχοντας αποκλείσει και τα συνοριακά περάσματα των ΗΠΑ, ωθώντας τον Τριντό να στραφεί στις δυνάμεις έκτακτης ανάγκης για να πάρει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η κυριότερη δυσκολία -σύμφωνα με ειδικούς αναλυτές- έγκειται στην ταχύτητα με την οποία θα τεθούν όλα αυτά σε ισχύ, καθώς ο σκοπός είναι ουσιαστικά αυτό να γίνει άμεσα. Ωστόσο, η έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το ποιοι πελάτες θα υπόκεινται στα μέτρα και ποιος κάνει αυτόν τον προσδιορισμό είναι επίσης ένα πιθανό εμπόδιο.

Ο Τριντό προσδιόρισε ότι τα έκτακτα μέτρα πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο εντός επτά ημερών και δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις 30 ημέρες, θα είναι δηλαδη χρονικά περιορισμένα.

Την δυσκολία εφαρμογής των μέτρων μετέφερε με ένταση ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου του Τορόντο, Μάριους Ζόικαν, τονίζοντας ότι αυτά είναι πλαισιωμένα με πολύ ασαφές τρόπο καθώς πρόκειται για «ευρεία μεταφορά ευθύνης από την κυβέρνηση στον ιδιωτικό τομέα».

Πάντως, ο υπουργός Οικονομικών δηλώνει ικανοποιημένος από τη μέχρι στιγμή εφαρμογή των μέτρων, τα οποία όπως είπε θα έχουν αυξανόμενο αντίκτυπο τις επόμενες μέρες. Ενώ η Ένωση Τραπεζών της χώρας ανέφερε ότι τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα «θα πρέπει να εφαρμόσουν επιμελώς τα απαιτούμενα μέτρα» και πως δεν θα επηρεαστεί η πλειοψηφία των πελατών τους.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *