Skip to content

Καταγγελίες για τις στρατηγικές της πράσινης οικονομίας

Οι κρίσεις γεννάνε Κροίσους. Αριστοτέλης Ωνάσης, Έλληνας εφοπλιστής  (1900-1975)

της Έλενας Ερμείδου

Τις βόμβες που έριξαν το 2023 πάνω στη Συμμαχία του ΟΗΕ – NZIA (Net Zero Alliance) εισαγγελείς των ΗΠΑ με σωρεία καταγγελιών που έχουν να κάνουν με χειραγώγηση της αγοράς παγκοσμίως στον τομέα της πράσινης οικονομίας από την εφαρμογή των ESG, την εκτόξευση των τιμών του φυσικού αερίου και την κατακόρυφη άνοδο του κόστους ζωής, προσπαθεί να εξουδετερώσει σήμερα ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, βαφτίζοντας τη Συμμαχία  εκ νέου με το όνομα Forum for Insurance Transition to Net Zero (FIT).

Τις ίδιες καταγγελίες προέβαλαν το 2023 και οι μεγάλοι (αντ)ασφαλιστικές, όπως οι Munich Re, Swiss Re, Hannover Re, Zurich, SCOR, TOKIO Marine που αποχωρούσαν από την Συμμαχία του ΟΗΕ η μία μετά την άλλη. Το πλήγμα για την εμβέλεια και την απήχηση του Οργανισμού είναι μεγάλο, καθώς σημαίνει και απώλεια ελέγχου. Και δεν ήταν το μοναδικό πλήγμα για τον ΟΗΕ το 2023.

Το χρονικό της χειραγώγησης των τιμών ενέργειας και πληθωρισμού

Συγκεκριμένα, το 2023 εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, οι οποίοι εξέτασαν τους όρους της Συμμαχίας για την πράσινη ανάπτυξη και τους στόχους των ESG, με επιστολή τους προς τις ασφαλιστικές μέλη της Συμμαχίας καταδίκασαν τους στόχους  της NZIA. Κατήγγειλαν επίσης την υποστήριξη των μελών της ΝΖΙΑ στα προγράμματα των ακτιβιστών που σκοπό είχαν την χειραγώγηση των μαζών με στόχο να εκπληρωθούν συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Οι συμφωνίες, απεφάνθησαν, οδήγησαν στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου και τις τιμές των βασικών προϊόντων και υπηρεσιών στον κόσμο, οδηγώντας σε υπέρμετρο πληθωρισμό και την τεράστια αύξηση του κόστους των ασφαλίστρων.  

Υπέρ των μονοπωλίων οι τακτικές της τότε ΝΖΙΑ

Στην επιστολή κόλαφο για την ΝΖΙΑ του ΟΗΕ, οι εισαγγελείς των ΗΠΑ διαπιστώνουν ότι οι στόχοι των πρωτοκόλλων της NZIA αλλάζουν τον ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, ενώ αναφερόμενοι οι εισαγγελείς προς τους αντασφαλιστές κατήγγειλαν ότι οι διατάξεις των πρωτοκόλλων και οι συμβάσεις ήταν αντίθετες με τους νόμους κατά τον μονοπωλίων, συνιστώντας αθέμιτες πρακτικές, διαμηνύοντας ότι η επιβολή των ποσοστώσεων αποτελούν παράνομη ενέργεια, εκτοξεύοντας τις τιμές στα ύψη. Επεσήμαναν, τέλος, ότι νομοθεσία απαγορεύει από τους (αντ)ασφαλιστές να τροποποιούν τους όρους της ασφάλισης για λόγους που δεν σχετίζονται με τον κίνδυνο και ότι η άρνηση παροχής αντασφαλιστικών καλύψεων θα αυξήσει το κόστος αντασφάλισης.

Βάπτισμα σε Forum for Insurance Transition to Net Zero (FIT)

Σήμερα η ΝΖΙΑ μετονομάζεται σε Forum for Insurance Transition to Net Zero (FIT) προσπαθώντας να εξωραΐσει το κλίμα και αλλάζει στόχους επιχειρώντας να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία, αλλά και να απαντήσει στους Ρεπουμπλικανούς αξιωματούχους οι οποίοι αναζητούν απαντήσεις από την προγραμματισμένη μετάβαση της οικονομίας των ορυκτών καυσίμων στην πράσινη οικονομία.

Η νέα δομή, το φόρουμ όπως ονομάζεται “Δεν είναι απλώς μια έκδοση 2.0. Είναι πραγματικά ένα καθαρό κομμάτι και μια νέα δομή.” Υποστηρίζει ο ΟΗΕ με ανακοίνωσή του.

Τα μέλη δεν θα χρειαστεί να θέσουν στόχους για τη μείωση των εκπομπών τους και να υποβάλλουν ετήσιες αναφοράς όπως υποχρέωνε η  NZIA. Αντίθετα, αναμένεται να υιοθετήσουν τέσσερις «Αρχές για τη Βιώσιμη Ασφάλιση», οι οποίες θα επικεντρώνονται στις διαδικασίες. Αυτές σχετίζονται με τη δημιουργία πλαισίων για τη μέτρηση των εκπομπών και τον καθορισμό στόχων για τα μέλη .

Ξεκίνημα με 46 Οργανισμούς

Το FIT ξεκινά με 46 οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής ασφαλιστικής εταιρείας Aviva (AV.L), της ιταλικής Generali, της Singapore Life και της καναδικής εταιρείας Co-operators.

Σωρεία Ομάδων και με ειδικούς στο αντιμονοπώλιο

Θα έχει επίσης δύο χωριστές, ανεξάρτητες συμβουλευτικές ομάδες για να ενημερώνουν το έργο της – μία για τις ρυθμιστικές αρχές και τις εποπτικές και η άλλη για ακαδημαϊκά ιδρύματα και οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Η νέα δομή θα υποστηρίζεται επίσης από μια νομική ομάδα που θα περιλαμβάνει εμπειρογνώμονες σε θέματα αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας. Συγκεκριμένα, τους Freshfields Bruckhaus Deringer, Cleary Gottlieb Steen & Hamilton και Norton Rose Fulbright.

Οι ρυθμιστικές αρχές που εμπλέκονται περιλαμβάνουν τη Βρετανική Αρχή Προληπτικής Ρύθμισης και το Υπουργείο Ασφαλίσεων της Καλιφόρνια καθώς και εκείνες από την Αυστραλία, τη Βραζιλία, την Κολομβία, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Σιγκαπούρη και τις πολιτείες του Ιλινόις και της Ουάσιγκτον των ΗΠΑ

1 Comment

  1. Avatar

    Κακή μετάφραση με αποτέλεσμα να μην είναι σαφές το κείμενο σας.
    Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *