Skip to content

Κορωνοϊός: Η Διαχείριση Κινδύνων επίκαιρη όσο ποτέ!

Είναι βέβαιο ότι η πανδημία του κορονοϊού αποτελεί μια πρωτόγνωρη κατάσταση -σε παγκόσμιο επίπεδο-, η οποία έχει ξαφνικά αλλάξει από τη μία μέρα στην άλλη την καθημερινότητα τόσο των ατόμων όσο και της λειτουργίας των επιχειρήσεων.*

Μη έχοντας βιώσει στο παρελθόν παρόμοια κατάσταση, πως την διαχειριζόμαστε …..?

Η επέλευση της πανδημίας είναι ένα γεγονός που αφενός δεν γνωρίζουμε πότε θα συμβεί και αφετέρου όταν συμβεί δεν είναι εκ των προτέρων μετρήσιμη η έκταση των επιπτώσεων που θα έχει. Αποτελεί δηλαδή ένα κίνδυνο που θα πρέπει να διαχειριστούμε…..

Σε ό,τι αφορά τα άτομα, παρατηρείται ότι καταφεύγουμε σε βασικές ανθρώπινες αξίες οι οποίες παραμένουν αναλλοίωτες και φαίνεται ότι στην πράξη μπορούμε έτσι να αντιμετωπίσουμε την κρίση της πανδημίας σε ατομικό επίπεδο, συμβάλλοντας ταυτόχρονα, στην κοινωνία.

Σε ότι αφορά τις επιχειρήσεις, πως θα μπορούσαν να οργανωθούν για την αντιμετώπιση της επέλευσης της πανδημίας? Και γενικότερα, πως θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν -στο μέτρο του ευλόγως δυνατού- των πάσης φύσης κινδύνων στους οποίους είναι εκτεθειμένες?

Η επιστήμη και οι πρακτικές του Πλαισίου Διαχείρισης Κινδύνων (ERM) έρχονται να δώσουν πολύτιμη βοήθεια για την πρακτική αντιμετώπιση αυτών των ερωτημάτων. Εφαρμόζοντας την τεχνική μεθοδολογία και το υποδομή του Πλαισίου, απεικονίζονται ξεκάθαρα, σαν ακτινογραφία, οι επιπτώσεις των κινδύνων σε ένα οργανισμό ώστε να είναι δυνατή η κατά προτεραιότητα αντιμετώπισή τους.

Τα αποτελέσματα που παράγονται είναι απτά, πρακτικά και συγκεκριμένα όπως:

  • η δημιουργία πλάνου δρομολογούμενων ενεργειών σύμφωνα με προτεραιότητες,
  • η δημιουργία μηχανισμού διευκόλυνσης της επικοινωνίας των στελεχών εστιάζοντας στα σημαντικά θέματα,
  • η δημιουργία μηχανισμού αξιολόγησης και επιλογής κατάλληλων μέτρων προς υιοθέτηση και υλοποίηση.

Το Πλαίσιο Διαχείρισης Κινδύνων (ERM) προϋποθέτει και ταυτόχρονα ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ανθρώπινου δυναμικού ώστε να υποστηριχθεί η προετοιμασία του οργανισμού τόσο καθημερινά όσο και σε αλλαγές με σκοπό κάθε φορά, τον ανάλογο περιορισμό των επιπτώσεων οποιασδήποτε μορφής και βεληνεκούς.

Ως θεμελιώδεις αρχές θα μπορούσαμε να αναφέρουμε:

  • τη δημιουργία κατάλληλων αλλά μικρών ομάδων στελεχών με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και εξουσίες ανά περίσταση,
  • την αναγνώριση, η ανάλυση και διαχείριση βάση προτεραιοτήτων των κινδύνων,
  • τη λήψη αποφάσεων για μέτρα περιορισμού επιπτώσεων,
  • την ανάπτυξη και την αναθεώρηση πολιτικών και διαδικασιών σε όλο τον οργανισμό.
  • την παρακολούθηση της εξέλιξης και της ανταπόκρισης στη διαχείριση του οργανισμού που οδηγεί σε επανεξέταση.

Η επιδημία του κορωνοϊού γέννησε πολλά ερωτήματα. Γιατί να μην έχουμε προετοιμαστεί για τέτοιες συνθήκες ή έστω λιγότερο ακραίες; Γιατί να υπάρχει εκτεταμένη αβεβαιότητα για το μέλλον χωρίς να έχουμε εμπεριστατωμένα αποτελέσματα το τι θα μπορούσαμε να αναμένουμε ώστε να επωφεληθούμε όταν οι συνθήκες ήταν ευνοϊκότερες;

Οι εξειδικευμένοι σύμβουλοι Διαχείρισης Κινδύνων της Lux είναι σε θέση να σας υποστηρίξουν στην πρακτική ανάπτυξη και εφαρμογή του Πλαισίου Διαχείρισης Κινδύνων του οργανισμού σας, διαθέτοντας τόσο την εμπειρία όσο και εξειδικευμένο λογισμικό με βάση διεθνή πρότυπα και βέλτιστες πρακτικές. Με την εφαρμογή του Πλαισίου Διαχείρισης Κινδύνων είμαστε σε θέση να σας βοηθήσουμε να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα καθώς εξετάζεται το μη αναμενόμενο, παρουσιάζονται αποτελέσματα δίνοντας τον απαραίτητο χρόνο για την κατάλληλη προετοιμασία, εκπαιδεύεται το ανθρώπινο δυναμικό ώστε να ανταποκρίνεται σε οποιεσδήποτε καταστάσεις καθώς αποτελεί μία συνεχή διαδικασία τόσο σε περιβάλλον με ευνοϊκές όσο και με αντίξοες συνθήκες.

*Πηγή: lux Actuaries & Consultants.gr

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *