Skip to content

Κρίσιμες αλλαγές στα δικαιώματα της Διαμεσολάβησης

Το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας IDD, το οποίο περιέχει και βελτιώσεις – κωδικοποιήσεις της υπάρχουσας νομοθεσίας για την ασφαλιστική διαμεσολάβηση βρίσκεται πια στο Yπουργείο έχοντας ολοκληρωθεί το έργο της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής.

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα περάσει από νομικό έλεγχο του Υπουργείου και πιθανώς μέσα στις επόμενες δύο έως τέσσερις εβδομάδες, θα το δούμε να βγαίνει σε δημόσια διαβούλευση.

Πέραν από την ενσωμάτωση της οδηγίας, η οποία με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες, χαρακτηρίζεται “ήπια” και χωρίς εκπλήξεις, μιας και η εθνική νομοθεσία οφείλει να εναρμονιστεί κατ΄ελάχιστο με αυτά που προβλέπει, υπάρχουν αλλαγές και στο εθνικό δίκαιο καθώς αυτό θα ενσωματωθεί στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

[box]Ενδιαφέρον παρουσιάζει η πληροφορία ότι περιλαμβάνει αλλαγές στα δικαιώματα των διαμεσολαβούντων σε περίπτωση λύσης της σύμβασης με μια ασφαλιστική εταιρεία. [/box]

Το συγκεκριμένο άρθρο και η διεκδίκηση αλλαγής ήταν πάγιο αίτημα της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, επί πολλά χρόνια, μιας και σε μεγάλο βαθμό δημιουργούσε συνθήκες εγκλωβισμού συνεργατών, ιδιαίτερα στο αποκλειστικό δίκτυο ή καταχρηστικών συμπεριφορών σε κάποια μερίδα ασφαλιστικών εταιρειών. Αποτελούσε λοιπόν διαχρονικό αίτημα η τροποποίησή του.

[box]Αυτό που μαθαίνουμε είναι ότι φαίνεται να επιτυγχάνεται από τη μεριά της διαμεσολάβησης σημαντική βελτίωση στην κατοχύρωση των εμπορικών δικαιωμάτων των διαμεσολαβητών, προστασία τους δηλαδή από πιθανές κακές πρακτικές εφαρμογής της έννοιας “σπουδαίος λόγος”, όπως αυτή περιγραφόταν στην υπάρχουσα νομοθεσία.

Τέλος, κατά την ενσωμάτωση της IDD στο θέμα του δικαιώματος είσπραξης ασφαλίστρων και των μέτρων προστασίας του καταναλωτή, σε αυτές τις περιπτώσεις φαίνεται να έχει επιλεγεί αυτό που έτσι και αλλιώς ίσχυε στην εθνική νομοθεσία και που αποτελούσε και το αίτημα της διαμεσολάβησης, η επιλογή δηλαδή σε περίπτωση που ο πελάτης καλόπιστα καταβάλει το ασφάλιστρο στον ασφαλιστικό διαμεσολαβητή να θεωρείται αυτόματα ότι έχει κατοχυρωθεί ο πελάτης απέναντι στην ασφαλιστική εταιρεία και να μην επιλέγονται λύσεις που θα επιβάρυναν την ασφαλιστική διαμεσολάβηση όπως ξεχωριστοί τραπεζικοί λογαριασμοί ή άλλες εγγυήσεις.

Σίγουρα με ενδιαφέρον θα περιμένουμε την δημόσια διαβούλευση, μιας και είναι φυσικό ότι και εκεί θα κατατεθούν προτάσεις τόσο από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών όσο και από τους φορείς της διαμεσολάβησης, αλλά και κάθε άλλο εμπλεκόμενο φορέα. Μετά από τη δημόσια διαβούλευση θα υπάρξει εκ νέου επεξεργασία από το Υπουργείο και τελική απόφαση πριν το νομοσχέδιο πάρει το δρόμο για τη Βουλή. [/box]

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *