Skip to content

Κρίσιμες επαφές ασφαλιστικών με ιδιωτικές κλινικές για συνθήκες νοσηλείας & τιμολόγια

Ξεκίνησαν οι συναντήσεις των ασφαλιστικών με στελέχη ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να καθοριστούν για το τελευταίο τρίμηνο, οι τρόποι εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων μέσα από τα ιατρικά πρωτόκολλα και οι νέες τιμολογήσεις των κλινικών με τις ασφαλιστικές.

Του Νίκου Σακελλαρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες του Underwriter, οι συναντήσεις των στελεχών των ασφαλιστικών εταιρειών με κλάδους υγείας με τις μεγαλύτερες κλινικές σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη γίνονται σε καθημερινό επίπεδο και θα συνεχιστούν και τον Σεπτέμβριο.

Η επέλαση του Covid-19 επηρέασε πολύ τις κλινικές κατά το α’ εξάμηνο και οι αυξήσεις των κρουσμάτων σε συνδυασμό με την ανάγκη για περισσότερες ΜΕΘ λόγω της επικείμενης έλευσης του φθινοπώρου και των δυσοίωνων προοπτικών που δημιουργούν οι καιρικές συνθήκες, θα οδηγήσουν σε αναθεώρηση των απαιτήσεων των ασφαλιστικών εταιρειών από τις κλινικές.

Σχετικά με τον Covid-19

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις έχουν πέσει όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τις ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών σε περίπτωση που το Κράτος αναγκαστεί είτε να επιτάξει κάποιες εξ αυτών (το δυσμενές σενάριο) είτε αυξηθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων για νοσηλεία. Οι εταιρείες, επίσης, ζητούν πλήρη δέσμευση από τις κλινικές σχετικά με την εξυπηρέτηση των αναγκών των ασφαλισμένων στην παρούσα συγκυρία και μέχρι τον Σεπτέμβριο 2021 τουλάχιστον. Δύο όμιλοι δεν δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε δέσμευση, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να γνωρίζουν την κατάσταση που θα διαμορφωθεί στο επόμενο διάστημα.

Σκληρές μάχες για τα τιμολόγια

Ιδιαίτερα έντονες είναι οι διαπραγματεύσεις με τις κλινικές σχετικά με τα τιμολόγια. Οι ασφαλιστικές θεωρούν ότι στην παρούσα συγκυρία (τόσο από υγειονομικής πλευράς όσο και από οικονομικής πλευράς) είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαμορφώσουν υψηλά ασφάλιστρα προς τους ασφαλισμένους τους. Αντίθετα, οι κλινικές θεωρούν ότι ακριβώς λόγω της συγκυρίας, το κόστος νοσηλείας ανεβαίνει λόγω και των αυστηρών ιατρικών πρωτοκόλλων. Παράγοντες της ασφαλιστικής αγοράς θεωρούν ότι θα βρεθεί ‘η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου κρατώντας μικρές επιφυλακές σε ό,τι αφορά τα ακραία ενδεχόμενα αύξησης κινδύνου από τη διασπορά του Covid-19 και τις όποιες παρενέργειες μπορεί να έχει στις ιδιωτικές κλινικές.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να τονιστεί ότι το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε άμεση επικοινωνία με τους μεγαλύτερους ομίλους ιδιωτικών κλινικών ούτως ώστε να αναλάβουν και αυτοί μέρος από τη νοσηλεία ασθενών που ΔΕΝ θα πάσχουν από Covid-19 ούτως ώστε να μπορούν να δεσμεύσουν μεγάλες κλινικές στα δημόσια νοσοκομεία αποκλειστικά για θεραπείες κατά του Covid-19.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *