Skip to content

 Λακωνία: Αύξηση κλάδου Υγείας, αλλά με πολύ “αγώνα” – Κόπωση κλάδου αυτοκινήτου

Αύξηση στα “μικρά” συμβόλαια Υγείας αλλά και διαγραφή πολλών Διαμεσολαβητών από τα Επιμελητήρια, καταγράφεται στο Νομό Λακωνίας.

της Βάσως Βεγίρη

v.vegiri@underwriter.gr

Με βελτίωση, όσον αφορά τις πωλήσεις ζωικών προγραμμάτων-κυρίως Υγείας, υπό την προϋπόθεση βέβαια του πολύ μεγάλου “κυνηγητού” και cross selling, και με εξίσου μεγάλο “αγώνα” στους κλάδους αυτοκινήτου και πυρός, που εμφανίζουν πλέον έντονα σημάδια κόπωσης, κλείνει το 2016 για τη Λακωνία.

(Κεντρική φωτό: Σπάρτη)

Η οικονομική κρίση και η συνακόλουθη μείωση των εισοδημάτων του τοπικού πληθυσμού, όπως σημειώνει ο υπεύθυνος του υποκαταστήματος της “Υδρόγειος”, κ.Δημήτριος Βλαχάκης, έχει επιφέρει ακυρώσεις συμβολαίων και αδυναμία του κόσμου να παραλάβει αρκετές φορές τα ασφαλιστήρια συμβόλαια αυτοκινήτων, λόγω έλλειψης χρημάτων. Η μη εφαρμογή του νόμου για τα ανασφάλιστα οχήματα, όπως προσθέτει, επιτείνει το πρόβλημα και δεν αφήνει περιθώρια για αισιοδοξία ανάκαμψης του κλάδου αυτοκινήτου. “Αν δεν παρθούν μέτρα για τα ανασφάλιστα οχήματα, και με τη δεδομένη οικονομική κατάσταση, δε νομίζω ότι θα υπάρξει βελτίωση”, σημειώνει σχετικά.

Μάνη Λακωνίας
Μάνη Λακωνίας

Στο ίδιο μήκος κύματος, η υπεύθυνη του υποκαταστήματος της ¨’Ευρωπαϊκή Πίστη”, κα.Ευγενία Μέρμηγκα, επισημαίνει ότι “οι εποπτικές αρχές εκ των πραγμάτων δεν κάνουν το έργο τους” και ότι ο αριθμός των ανασφάλιστων οχημάτων θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δε τα ασφάλιστρα δεν ήταν πια σήμερα και χαμηλά και ευέλικτα (τρίμηνα, εξάμηνα κ.ο.κ.) και προσθέτει: “Όλοι εύκολα πείθονται στο να ασφαλιστούν, αλλά για να έχουν απλά το ασφαλιστήριο στο αυτοκίνητο για τον τροχονόμο. Ασφαλείς δεν ξέρουν αν είναι ή όχι, ασφαλισμένοι είναι, εκτός μεμονωμένων ανθρώπων και επιχειρήσεων, που αντιλαμβάνονται την έννοια της ασφάλισης. Ο μεγαλύτερος  αριθμός όμως καταναλωτών-αγοραστών δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της  ασφάλισης”.

Μεγάλες διαστάσεις στην τοπική ασφαλιστική αγορά έχει πάρει επίσης σύμφωνα με τη συνομιλήτριά μας και οι έντονες πιέσεις των πελατών από τις Τράπεζες, με αποτέλεσμα – όπως σημειώνει – να καταλήγουν ενδεχομένως και υποασφαλισμένοι, διότι ασφαλίζονται ανάλογα με το ύψος των δανείων και όχι με την πραγματική αξία του αντικειμένου του ασφαλιστηρίου συμβολαίου.

Καλύτερα από το 2015 εκτιμά ότι κλείνει το 2016 ο ιδρυτής και επικεφαλής της μεσιτικής εταιρείας ασφαλίσεων “Διλκίς”, κ.Κυριάκος Φωτόπουλος, πλην με ακόμη περισσότερη δουλειά και “τρέξιμο” από την προηγούμενη χρονιά. Με πάνω από 100 συνεργάτες σε Λακωνία και γειτονικούς νομούς, ο κ.Φωτόπουλος καταγράφει αύξηση στα συμβόλαια πυρός και τα “μικρά’ (χαμηλού κόστους) συμβόλαια Υγείας. Το θέμα, όμως, όπως επισημαίνει, είναι ότι για να συμβεί αυτό χρειάζεται πολύ μεγαλύτερος αγώνας, ειδικά προϊόντα και πελατοκεντρικές μέθοδοι πωλήσεων, άριστη μηχανοργάνωση, cross selling, καθημερινό follow up, πολλά ραντεβού με κάθε υποψήφιο πελάτη, που  δεν είναι σε θέση να εφαρμόσουν τα παλαιάς κοπής συμβατικά ασφαλιστικά γραφεία.

Κάστρο Μονεμβασιάς
Κάστρο Μονεμβασιάς

Στα δυσάρεστα της χρονιάς που φεύγει για την τοπική ασφαλιστική αγορά γενικότερα της Πελοποννήσου, σύμφωνα με τον κ.Φωτόπουλο, περιλαμβάνεται η αύξηση τόσο των διαγραφών επαγγελματιών του ασφαλιστικού κλάδου από τα τοπικά Επιμελητήρια, όσο και το γύρισμα κάποιων εξ αυτών σε “μαύρους” κωδικούς. Για μια ακόμη φορά, εξάλλου, η αναζήτηση από την υπογράφουσα πρόθυμων συνομιλητών από τον χώρο των ασφαλιστικών πρακτορείων, δεν ήταν ό,τι πιο εύκολο, και στη Λακωνία….

Σύμφωνα με τον κ.Φωτόπουλο, τα δείγματα που καταγράφει η “Δικλίς” καθημερινά δείχνουν πλέον διακριτά ότι οι κλάδοι Υγείας τα επόμενα χρόνια θα γνωρίσουν αλματώδη ανάπτυξη, με προϋπόθεση όμως πάντοτε όσον αφορά τους επαγγελματίες του ασφαλιστικού κλάδου την υιοθέτηση μεθόδων όπως οι προαναφερόμενες, καθώς όπως σημειώνει χαρακτηριστικά “χρειάζεται μεγάλος αγώνας και σύγχρονα εργαλεία οργάνωσης και εργασίας. Ο πελάτης σίγουρα δεν μπαίνει από μόνος του”.

Το 2016 αποχαιρετά στο μεταξύ τη Λακωνία, όπως μας επισημάνθηκε, με προβλήματα όσον αφορά τις τιμές διάθεσης των πορτοκαλιών, όπως και πέρυσι, και με καλύτερες τιμές – αντιθέτως- στη διάθεση της παραγωγής ελαιολάδου, ενώ τα εισοδήματα από τον τουρισμό αφορούν ένα μικρό σχετικά μέρος του νομού (Μονεμβασιά και πέριξ) και δεν υπάρχει ανεπτυγμένη μεγάλη μεταποιητική δραστηριότητα.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *