Skip to content

Λειτουργικά κέρδη ρεκόρ για Allianz SE: Αύξηση 5,7% το 2022 στα 14,2 δισ. ευρώ

Αυξήθηκαν κατά 5,7% τα λειτουργικά κέρδη της Allianz, φθάνοντας στα 14,2 δισ. ευρώ το 2022 χάρη στην εξαιρετική απόδοση στους κλάδους Περιουσίας-Ατυχημάτων και Ζωής-Υγείας, σύμφωνα με την οικονομική κατάσταση που δημοσίευσε η εταιρεία. 

του Χρήστου Γαβαλά

Παράλληλα, στο 12μηνο, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 2,8% στα 152,7 δισ. ευρώ, ενώ τα καθαρά έσοδα που αποδίδονται στους μετόχους αυξήθηκαν κατά 1,9% στα 6,7 δισ. ευρώ.

Αναφορικά με το 4ο τρίμηνο του 2022,  τα συνολικά έσοδα 36,7 δισ. ευρώ ήταν μειωμένα κατά 4,5%, ενώ αντίθετα τα λειτουργικά κέρδη αυξήθηκαν κατά 12,7% στα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, λόγω των ισχυρών επιδόσεων στον κλάδο Ζωής/Υγείας.

Τα καθαρά έσοδα που αποδόθηκαν στους μετόχους ανήλθαν σε 2 δισ. ευρώ έναντι ζημιών 3 εκατομμυρίων. ευρώ το προηγούμενο έτος, ενώ ο δείκτης κεφαλαιοποίησης Solvency II έφθασε εύκολα στο 201% σε σύγκριση με 199% που ήταν στο τέλος του τρίτου τριμήνου 2022.

Ο στόχος για τα λειτουργικά κέρδη το 2023 είναι να φτάσουν στα 14,2 δισ. ευρώ, συν ή πλην 1 δισ. ευρώ, με τη διοίκηση να προτείνει μέρισμα 11,40 ευρώ ανά μετοχή, μια αύξηση της τάξης του 5,6% σε σχέση με το 2021.

Το τελευταίο πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ που ξεκίνησε στις 21 Νοεμβρίου 2022 είναι ακόμη σε εξέλιξη, ενώ μετοχές αξίας 544,2 εκατομμυρίων ευρώ επαναγοράστηκαν στις 3 Φεβρουαρίου 2023.

«Με τα αποτελέσματά μας που αποτελούν ρεκόρ τόσο για τα έσοδα όσο και για τα λειτουργικά κέρδη το 2022, η Allianz έχει εδραιώσει τη θέση της ως ένα από τα μεγαλύτερα, πιο ανθεκτικά και αξιόπιστα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στον κόσμο. Η απόδοσή μας είναι προϊόν προσεγμένου σχεδιασμού, αξιόπιστης εκτέλεσης, αμείλικτης απλοποίησης και πειθαρχημένης διαχείρισης κεφαλαίου. Επίσης, η ικανοποίηση πελατών και εργαζομένων καθώς και η δύναμη της επωνυμίας έφτασαν σε νέα υψηλά όλων των εποχών. Σε έναν απρόβλεπτο κόσμο με αυξανόμενους κινδύνους και κοινωνικές ανισορροπίες, επιδεικνύουμε περήφανα την ικανότητά μας να αξιοποιούμε τα οφέλη της οικονομίας κλίμακας της Allianz για τους πελάτες, τους υπαλλήλους και τους μετόχους μας»., τόνισε σε δήλωσή του ο CEO της Allianz SE, Όλιβερ Μπάτε.

Σχετικά με τα συνολικά έσοδα στο 12μηνο, ο κλάδος Περιουσίας-Ατυχημάτων οδήγησε στην αύξησή τους, λόγω των θετικών επιπτώσεων τιμών και όγκου πωλήσεων. Αυτό σημειώνεται ότι αντισταθμίστηκε εν μέρει από τα χαμηλότερα performance fees και τα χαμηλότερα έσοδα από τα Περιουσιακά Στοιχεία υπό διαχείριση, κάτι που οφειλόταν κυρίως στα αποτελέσματα της αγοράς και στη συναλλαγή Voya.

Σε σχέση με τα λειτουργικά κέρδη του 12μηνου (2022) που εκτινάχθηκαν κατά 5,7% στα 14,2 δισεκατομμύρια ευρώ, υπογραμμίζεται στο report ότι ο κλάδος Περιουσίας-Ατυχημάτων είχε και τα υψηλότερα αποτελέσματα underwriting αλλά και επενδύσεων, ενώ, η αύξηση των λειτουργικών κερδών στον κλάδο Ζωής/Υγείας οφειλόταν κυρίως στη θετική συμβολή από τις εξαγορασθείσες δραστηριότητες της Aviva στην Πολωνία και την ανάπτυξη επιχειρηματικών δράσεων στην Ασία.

Η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) έμεινε σταθερή στο 10,3% (από 10,6%), ενώ τα βασικά κέρδη ανά μετοχή (EPS) ήταν 16,35 (από 15,96) ευρώ.

Σχολιάζοντας τα πιο σημαντικά στοιχεία ανά κλάδο, ο CFO της εταιρείας, Τζούλιο Τερζαριόλ επισήμανε ότι «τα ρεκόρ λειτουργικών αποτελεσμάτων της Allianz, ειδικά στο πλαίσιο των αυξημένων πολιτικών και μακροοικονομικών αβεβαιοτήτων, δείχνουν ότι υπερέχουμε στον εντοπισμό και την αξιοποίηση ευκαιριών σε περιβάλλοντα που αλλάζουν γρήγορα».

Και συνέχισε: «Η εστίασή μας στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας μέσω της σωστής ισορροπίας κινδύνων και αποδόσεων μάς προετοιμάζει σωστά για το μέλλον, ενώ η ικανότητά μας να αντέχουμε βραχυπρόθεσμες δυσκολίες μας δίνει τη δυνατότητα να προσφέρουμε ισχυρά αποτελέσματα».

Παράλληλα εξήγησε ότι ο κλάδος Περιουσίας – Ατυχημάτων είχε σημαντική αύξηση εσόδων, λόγω καλής τιμολόγησης και όγκου πωλήσεων και πως ο κλάδος είχε εξαιρετικά αποτελέσματα καθώς διαχειρίστηκε σωστά τις επιπτώσεις του πληθωρισμού, τα υψηλότερα επιτόκια και τη χρήση της οικονομίας κλίμακας του franchise προς όφελος της εταιρείας.

Στον τομέα Ζωής/Υγείας, το νέο επιχειρηματικό περιθώριο έχει αυξηθεί περαιτέρω λόγω της ευνοϊκής συγκυρίας που ευνοεί το επιχειρηματικό μείγμα της Allianz, ενώ σύμφωνα με τον κ. Τερζαριόλ, η εστίαση της εταιρείας στην ανάπτυξη των προτιμώμενων επιχειρηματικών κλάδων φέρνει απτά αποτελέσματα.

Αναφορικά με τον κλάδο της Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων, ο κ. Τερζαριόλ έκανε λόγο για βήματα αποτελεσματικότητας που έχει λάβει η εταιρεία και τα οποία τη βοήθησαν να προστατεύσει το περιθώριο εσόδων της και να μετριάσει τον αντίκτυπο των προκλήσεων της αγοράς.

«Προσβλέπουμε με σιγουριά σε ένα ισχυρό 2023 και στοχεύουμε σε λειτουργικά κέρδη 14,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για ολόκληρο το έτος, συν ή πλην 1 δις ευρώ», κατέληξε στην τοποθέτησή του. 

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *