Skip to content

«Λευκός καπνός» στην ΕΕ για μερικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο – Σε έξι μήνες η απαγόρευση ασφάλισης

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν να επιδιώξουν μερική απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου, ανοίγοντας το δρόμο για ένα έκτο πακέτο κυρώσεων ως τιμωρία της Ρωσίας και του προέδρου της, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την εισβολή στην Ουκρανία.

του Χρήστου Γαβαλά

Οι κυρώσεις προβλέπουν την απαγόρευση  αγοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου από τη Ρωσία που παραδίδονται στα κράτη μέλη δια θαλάσσης, αλλά περιλαμβάνουν προσωρινή εξαίρεση για τη μεταφορά αργού πετρελαίου μέσω αγωγών, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Αυτό καλύπτει άμεσα περισσότερα από τα 2/3 των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, περικόπτοντας μια τεράστια πηγή χρηματοδότησης της πολεμικής της μηχανής», ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ σε ένα tweet. «Μέγιστη πίεση στη Ρωσία να τερματίσει τον πόλεμο».

Αξιωματούχοι και διπλωμάτες πρέπει βεβαίως ακόμη να συμφωνήσουν στις τεχνικές λεπτομέρειες και οι κυρώσεις πρέπει να εγκριθούν επίσημα και από τα 27 έθνη, με τον Μισέλ να τονίζει ότι οι πρεσβευτές θα συναντηθούν την Τετάρτη.

Η Ουγγαρία, η οποία θα συνεχίσει να λαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο μέσω αγωγού, εμπόδιζε ένα εμπάργκο από τον Απρίλιο, καθώς ζητούσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα διαταραχθεί ο ενεργειακός εφοδιασμός της. 

Έλαβε ωστόσο εγγυήσεις από τους ηγέτες της ΕΕ ότι θα είναι σε θέση να λαμβάνει εναλλακτικές προμήθειες εάν διακοπεί η προμήθεια μέσω αγωγών, σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν πολύ καλά τις συνομιλίες που διεξήχθησαν.

Ειδικότερα, οι μεταφορές πετρελαίου μέσω του γιγαντιαίου αγωγού Druzhba προς την κεντρική Ευρώπη θα διατηρηθούν έως ότου βρεθεί μια τεχνική λύση που να ικανοποιεί τις ενεργειακές ανάγκες της Ουγγαρίας και άλλων εξαρτημένων χωρών.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, το πετρέλαιο κατέγραψε τα μεγαλύτερα μηνιαία κέρδη εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία. Το αργό μπρεντ ξεπέρασε τα 123 δολάρια το βαρέλι, υψηλό δύο μηνών.

Το μεγαλύτερο μέρος των τρεχουσών παραδόσεων των αγωγών είναι στη Γερμανία και την Πολωνία, οι οποίες έχουν δείξει ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν από τις ρωσικές προμήθειες ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ενέργεια της ΕΕ. 

Το Βερολίνο δεσμεύτηκε γραπτώς να τηρήσει αυτή τη δέσμευση ενώ εάν και οι δύο χώρες κάνουν το ίδιο, το συνολικό αποτέλεσμα, μαζί με το θαλάσσιο εμπάργκο, θα επέφερε μείωση κατά 90% των πωλήσεων ρωσικού αργού πετρελαίου στην ΕΕ μέχρι το τέλος του έτους.

Το πακέτο κυρώσεων περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση της ασφάλισης που σχετίζεται με τη μεταφορά του πετρελαίου δια θαλάσσης σε τρίτες χώρες, αλλά θα τεθεί σε ισχύ έξι μήνες μετά την υιοθέτηση των μέτρων, και όχι σε τρεις μήνες, σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέφεραν στο Bloomberg οι πηγές αυτές. 

Παράλληλα, το σχέδιο απαγόρευσης για Ρώσους να αγοράζουν ακίνητα στην ΕΕ αποσύρθηκε από την τελική συμφωνία, ενώ το παζάρι που έγινε για τους όρους του εμπάργκο πετρελαίου της ΕΕ οδήγησε και άλλα κράτη μέλη να αναζητήσουν εξαιρέσεις.

Υπό το φως αυτών των εξελίξεων, ορισμένες χώρες κατάφεραν να πετύχουν μεγαλύτερο χρόνο μετάβασης έως την απαγόρευση της μεταφοράς πετρελαίου δια θαλάσσης. 

Για τη Βουλγαρία, προβλέπεται ειδικότερα μια περίοδος έως τον Ιούνιο ή τον Δεκέμβριο του 2024, ενώ η Κροατία θα μπορούσε να λάβει εξαίρεση για εισαγωγές πετρελαίου εσωτερικής καύσης, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή προϊόντων όπως βενζίνη και βουτάνιο.

Η Ρωσία έστειλε πέρυσι περίπου 720.000 βαρέλια αργού την ημέρα στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια μέσω του κύριου αγωγού της στην περιοχή. Συνολικά μετέφερε 1,57 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα λιμάνια της σε Βαλτική, Μαύρη Θάλασσα και Αρκτική.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *