Skip to content

Μήνας κυβερνοασφάλειας ο Οκτώβριος – Τα ασφάλιστρα μπορει να διπλασιαστούν έως το 2023, λέει η Standard & Poor’s

Ξεκινάει από σήμερα ο ένατος ευρωπαϊκός μήνας κυβερνοασφάλειας που θα διαρκέσει όλο τον Οκτώβριο, με σύνθημα «Σκέψου πριν κάνεις κλικ».

Του Χρήστου Γαβαλά

H εκστρατεία ευαισθητοποίησης διοργανώνεται από τον Οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κυβερνοασφάλεια (ENISA) και πάνω από 300 εταίρους στα κράτη μέλη, δηλαδή κυβερνήσεις αλλά και κέντρα μελετών, πανεπιστήμια, ΜΚΟ και επαγγελματικές ενώσεις. 

Ουσιαστικά, μέσω δραστηριοτήτων που θα διοργανωθούν σε όλη την Ευρώπη, στόχος θα είναι η προώθηση της κυβερνοασφάλειας στους πολίτες και σε εκμάθηση σωστών πρακτικών σε σχέση με την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. 

Όλα αυτά γίνονται την ώρα που η ENISA διευρύνει το εύρος δραστηριοτήτων αλλά και αρμοδιοτήτων της αναφορικά με την προστασία επιχειρήσεων και πολιτών από επιθέσεις χάκερ. 

Μέσα στο 2023 αναμένεται να είναι πλήρως λειτουργική η νέα κυβερνομονάδα που αποφασίστηκε να συσταθεί από την Κομισιόν για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού σοβαρών περιστατικών κυβερνοπεριστατικών που επηρεάζουν τις δημόσιες υπηρεσίες, καθώς και τη ζωή επιχειρήσεων και πολιτών σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Ο αντιπρόεδρος για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, έχει δηλώσει σχετικά ότι «οι πρόσφατες επιθέσεις ransomware πρέπει να χρησιμεύσουν ως προειδοποίηση ότι πρέπει να προστατευτούμε από απειλές που θα μπορούσαν να υπονομεύσουν την ασφάλειά μας και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής μας».

Η εξέλιξη είναι δεδομένο ότι έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στις ασφαλιστικές εταιρείες που καλούνται από τη μια να προστατευτούν οι ίδιες από κυβερνοεπιθέσεις, δεδομένου ότι διακρατούν και μεγάλο αριθμό στοιχείων των πελατών τους, και από την άλλη να ασφαλίσουν άλλες εταιρείες έναντι του ίδιου κινδύνου. 

Μάλιστα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε από την S&P Global Ratings, η πανδημία προκάλεσε μεγάλες οικονομικές απώλειες σε ασφαλιστικές λόγω αποζημιώσεων, κάτι όμως που έφερε έκρηξη και της ζήτησης για αντασφάλιση. 

«Η τάση προς την ψηφιοποίηση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε υψηλότερη πιθανότητα περιστατικών στον κυβερνοχώρο. Οι τιμές στην αγορά αντασφάλισης στον κυβερνοχώρο θα μπορούσαν να αυξηθούν κατακόρυφα στη διετία 2021-2023, έως και διπλάσια σε ορισμένες περιπτώσεις», δήλωσε ο αναλυτής της S&P Global Ratings, Μάνουελ Άνταμ, σε δήλωση που συνοδεύει την έκθεση, με τίτλο «Οι κίνδυνοι στο διαδίκτυο σε νέα εποχή: Οι αντασφαλιστές θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν την αγορά ασφάλισης στον κυβερνοχώρο».

Δεδομένης της σημαντικής αύξησης των ζημιών σε υποθέσεις του Διαδικτύου, οι αντασφαλιστές απόλαυσαν υψηλότερους συνδυασμένους δείκτες το 2020 και το 2021 από ό, τι τα προηγούμενα χρόνια, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.

Επικαλούμενη στατιστικά στοιχεία της Aon, η S&P ανέφερε ότι ο συνδυασμένος δείκτης για την κυβερνοασφάλεια στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά περισσότερο από 20 ποσοστιαίες μονάδες σε 95,4% το 2020, από 74,5% το 2019. 2020 και Ιούνιος 2021).

Η S&P απέδωσε τις απώλειες στην αυξανόμενη συχνότητα και σοβαρότητα των των αξιώσεων αποζημίωσης για λύτρα και κοινωνική μηχανική. «Αυτές περιλαμβάνουν αξιώσεις για διακοπή λειτουργίας επιχείρησης, αύξηση του κόστους αντιμετώπισης περιστατικών και εκβιαστικές απαιτήσεις».

Ακόμη και μετά την αύξηση των ασφαλίστρων επανασφάλισης, ανέφερε η S&P, η γραμμή της ασφάλισης στον κυβερνοχώρο δεν ήταν τόσο κερδοφόρα το 2020 όσο ήταν τα προηγούμενα χρόνια. Για να διατηρήσουν τη μακροπρόθεσμη κερδοφορία, η S&P αναμένει ότι οι ασφαλιστικές εταιρείες θα συνεχίσουν να αναδιαρθρώνουν τις προσφορές τους για κυβερνοασφάλιση, αυξάνοντας περαιτέρω τα ασφάλιστρα και προσαρμόζοντας τους όρους και τις προϋποθέσεις τους, ιδιαίτερα τις εξαιρέσεις.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *