Skip to content

Μείωση των τροχαίων κατά 50% υπόσχεται ο Μητσοτάκης

Στόχο για μείωση 50% των θανατηφόρων τροχαίων μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια θέτει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης σύμφωνα με τα όσα ο ίδιος είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης εκδήλωσης της ΝΔ με τίτλο «Προσέχω – Ο δρόμος για την ασφάλεια».

Ο στόχος είναι επιτεύξιμος, τόνισε αρκεί να υλοποιηθεί σταθερά και με συνέπεια, μια συγκροτημένη στρατηγική. Σε συνεργασία με ειδικούς έχει ήδη εκπονηθεί, είπε, στρατηγικό σχέδιο οδικής ασφάλειας το οποίο κινείται σε έξι άξονες και αντιμετωπίζει και τα ζητήματα της εκπαίδευσης και τα ζητήματα της αστυνόμευσης και τα ζητήματα των υποδομών, τα ζητήματα των ελέγχων, τα ζητήματα των πρώτων βοηθειών, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το ΕΚΑΒ και πόσο γρήγορα ή πόσο αργά μάλλον καταφέρνει να φτάνει στα ατυχήματα», πρόσθεσε.

Πρέπει και στην Ελλάδα να γίνει αυτό το οποίο σε άλλες χώρες είναι αυτονόητο, δηλαδή να θέσουμε το ζήτημα της οδικής ασφάλειας πολύ ψηλά στην πολιτική προτεραιότητα. Αυτή τη στιγμή δεν πρέπει να υπάρχει Έλληνας γονιός που να μην ανησυχεί όταν το παιδί του πιάνει το τιμόνι. Η οδική ασφάλεια πρέπει να διδάσκεται στα σχολεία. Αυτό το οποίο συμβαίνει κάθε μέρα στους ελληνικούς δρόμους είναι μια εθνική τραγωδία. Εκατοντάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο, χιλιάδες τραυματίζονται, καταστρέφονται ζωές.

Η οδική ασφάλεια είναι ένα εθνικό πρόβλημα, το οποίο έχει στη ρίζα του μια κουλτούρα για το πως αντιλαμβανόμαστε τον τρόπο με τον οποίο κινούμαστε στο δρόμο, το σεβασμό προς το συνοδηγό, το σεβασμό προς τους συνεπιβάτες μας, οι οποίοι πάρα πολύ συχνά είναι και τα μέλη της δικής μας οικογένειας.

Η εκδήλωση έγινε, όχι τυχαία, λίγο πριν από την μεγάλη φετινή έξοδο του Πάσχα που και φέτος κόστιζε τη ζωή σε Έλληνες πολίτες.

Μέσα σε ένα δεκαήμερο, από τις 7 Απριλίου έως και τη Δευτέρα του Πάσχα 17 Απριλίου σημειώθηκαν 333 τροχαία ατυχήματα. 26 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, άλλοι 18 τραυματίστηκαν βαριά και άλλοι 400 (!) υπέστησαν ελαφρότερους τραυματισμούς.

Το 2016 είχαν καταγραφεί 461 παθόντες από τροχαία ατυχήματα, από τους οποίους 31 είχαν ανασυρθεί νεκροί, 40 βαριά τραυματισμένοι και 390 ελαφρά.

Αιτίες των τροχαίων παραμένουν η υπερβολική ταχύτητα, η μη χρήση κράνους, η μη χρήση ζώνης ασφαλείας, η μέθη, η χρήση κινητού τηλεφώνου, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, το αντικανονικό προσπέρασμα, οι αντικανονικοί ελιγμοί, η παραβίαση προτεραιότητας, η μη χρήση παιδικού καθίσματος και τα φθαρμένα ελαστικά.

11.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας την τελευταία δεκαετία. Για κάθε ένα θάνατο από τροχαίο, αντιστοιχούν 4 βαρύτατοι τραυματισμοί, που συχνά οδηγούν σε βαριές αναπηρίες και 8 τραυματισμοί, οι οποίοι επιβάλλουν περίθαλψη σε νοσοκομείο.

(Κεντρική φωτό: Στιγμιότυπο από την έκθεση ζωγραφικής με θέμα “η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών”, που πραγματοποιήθηκε στο Golden Hall από 20 Μαρτίου έως 5 Απριλίου. Δώδεκα από τις ζωγραφιές επιλέχθηκαν για τη δημιουργία του θεματικού ημερολόγιου της Ελληνικής Αστυνομίας για το 2018. Η ΕΛΑΣ συνδιοργάνσε την έκθεση με τη συνεργασία πολιτιστικών και επιχειρηματικών φορέων, μεταξύ αυτών και της Interamerican και της Εθνικής Ασφαλιστικής).

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *