Skip to content

Μια άλλη στάση από την Ένωση

Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) σήμερα, στο τέλος της οποίας θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση με θέμα τις προκλήσεις και το ρόλο της Ιδιωτικής Ασφάλισης, με συμμετοχή εκπροσώπων της Πολιτικής και της Οικονομίας.

Στη σημερινή Συνέλευση θα διεξαχθεί και η ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Δ.Σ.

Η ΕΑΕΕ είναι βεβαίως συνδικαλιστικό όργανο, που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των Εταιριών απέναντι στην Πολιτεία και την Εποπτική Αρχή. Ωστόσο με τη δομή και τις δυνατότητές της, θα μπορούσε να δράσει και προς άλλες κατευθύνσεις, που εξυπηρετούν εξίσου τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών, με τα συμφέροντα ολόκληρης της αγοράς.

Δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι συμφέρον των εταιρειών είναι η διάδοση του θεσμού στην κοινωνία, όπως και η αξιόπιστη, έγκυρη και ποιοτική Διαμεσολάβηση, όπως ακόμη και η προώθηση και υποστήριξη κινήτρων που ωθούν την πώληση ασφαλιστικών υπηρεσιών.

Πιο συγκεκριμένα, το έλειμμα αξιοπιστίας της κοινωνίας έναντι στο θεσμό και η επιτακτική ανάγκη για εξωστρέφεια επισημαίνονται χρόνια τώρα, σε κάθε συνέδριο, ημερίδα, δημόσια εκδήλωση του κλάδου ή στο γραπτό σχολιασμό των κλαδικών εντύπων.

Το νέο Δ.Σ. θα μπορούσε ίσως να επιχειρήσει να παρακάμψει τα όποια εμπόδια και να αρχίσει να υλοποιεί πρωτοβουλίες που δημιουργούν πίστη στο θεσμό και “διορθώνουν” την εικόνα του στα μάτια του κόσμου, διότι η ιδιωτική ασφάλιση δεν έχει στην κοινωνία τη θέση που της αξίζει.

Η ασφαλιστική βιομηχανία προσφέρει, σε κάθε χώρα που λειτουργεί, μεγάλη στήριξη στις επενδύσεις, στη φορολόγηση, στην απασχόληση, και κυρίως στην υγεία, πράγματα πολύ περισσότερα και πολύ ουσιαστικότερα από αυτά που συνειδητοποιεί ο μέσος καταναλωτής.

Ποιός είναι περισσότερο κατάλληλος ή καλύτερος να εξορθολογίσει αυτή την αδικία, από την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών;

Η ευρεία παραδοχή και αξιοπιστία του θεσμού θα μπορούσε κατόπιν να προσελκύσει πολλούς αξιόλογους και καταρτισμένους νέους στο επάγγελμα, τόσο σε επίπεδο Διοίκησης, όσο και σε επίπεδο Διαμεσολάβησης.

Διότι ας μην γελιόμαστε, και εδώ, στον τομέα προσέλκυσης ανθρώπινου δυναμικού, υπάρχει έλειμμα αξιοπιστίας. Η ασφαλιστική βιομηχανία δεν προτιμάται από τους καλούς, μορφωμένους νέους που εισέρχονται στην αγορά εργασίας.

Το νέο ΔΣ θα μπορούσε να δημιουργήσει συνθήκες πίεσης, ενημέρωσης, επιχειρηματολογίας για την επαναφορά της φοροαπαλλαγής του ασφαλίστρου. Όχι τόσο με τη συντεχνιακή λογική, δηλαδή για το συμφέρον της αγοράς, όσο για το καλό του υποψήφιου ασφαλισμένου, στον οποίο θα έδινε ένα παραπάνω κίνητρο να τολμήσει να προσφέρει στον εαυτό του προστασία και αξιοπρέπεια.

Και στη σχέση Εταιρειών – Διαμεσολάβησης η Ένωση θα μπορούσε να πετύχει σημαντικά πράγματα.

Επειδή και αυτή η σχέση πάσχει από έλειμμα αξιοπιστίας, από και προς τις δύο πλευρές, το επόμενο Δ.Σ. θα μπορούσε και πρέπει να πάρει πρωτοβουλίες να γεφυρώσει το χάσμα τόσο σε νομικό όσο και σε ουσιαστικό πλαίσιο και να δημιουργήσει ένα δρόμο στον οποίο να μπορούν να περπατήσουν μαζί αυτοί οι δύο εταίροι της βιομηχανίας.

Γιατί μόνο μαζί μπορούν να αναπτύξουν την αγορά στο επίπεδο που της αξίζει.

Ανεξάρτητα από τα εναλλακτικά δίκτυα και την όποια πορεία τους τώρα ή στο μέλλον, είναι προφανές ότι το φυσικό πρόσωπο, ο Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής, θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας της Διαμεσολάβησης.

Πυλώνας για την αρμονική συνύπαρξη των δύο είναι βεβαίως οι εργασιακές σχέσεις (συμβάσεις), από την πλευρά της Διαμεσολάβησης, και η ποιοτική Διαμεσολάβηση, από την πλευρά των Εταιρειών.

Αυτό το δεύτερο έχει να κάνει με το ήθος, το οποίο δεν διδάσκεται, αλλά και με την επιμόρφωση.

Η Ένωση, από κοινού με την Εποπτεία και την Πολιτεία μπορούν να εκσυγχρονίσουν το νομικό πλαίσιο που διέπει τις συμβάσεις.

Μπορούν επίσης να στηρίξουν κάποια στιγμή και ενεργά, εξω-εταιρικούς (θεσμικούς) φορείς επιμόρφωσης όπως για παράδειγμα το ΕΙΑΣ, ή ό,τι άλλο κριθεί.

Γιατί η Διαμεσολάβηση, αντίθετα με την επικρατούσα τακτική ακραίας εσωστρέφειας που επικρατεί στις εταιρείες, έχει ανάγκη από επιμόρφωση ευρύτερου ορίζοντα και κύρους. Αυτό θα την στηρίξει, θα της δώσει νέα ώθηση και θα εκτοξεύσει την ποιότητά της.

Είναι σαν να μην αφήνεις το παιδί σου να βγει έξω από το σπίτι «για να μη το χάσεις».

Τι συνέπειες όμως έχει αυτό για την εξέλιξη και την ανάπτυξή του;

Η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος έχει τη δύναμη, έχει την εξουσία, τους πόρους, την αποδοχή και την αναγνώριση, να βελτιώσει θεαματικά το χώρο της Ιδιωτικής Ασφάλισης. Αξίζει να ξεπεράσει τα όποια εμπόδια προς αυτή την κατεύθυνση.

1 Comment

  1. Avatar

    Το μυστικό στην επιτυχή μετάβαση σε μια υγειή διαμεσολάβηση είναι η στήριξη Εταιριών που εμπνέουν εμπιστοσύνη στα δίκτυα και τα στηρίζουν πραγματικά . Το μυστικό είναι να βάλουμε βέτο και να θέσουμε “εμπάργκο” στις εταιρίες που θέτουν τον εαυτό τους πάνω απο τα δίκτυα πωλήσεων .


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *