Skip to content

Μόνο το 5% της οικονομικής ζημιάς των σεισμών στην Τουρκία ήταν ασφαλισμένο

Δύσκολες στιγμές ζει η Τουρκία καθώς ανεβαίνει διαρκώς ο απολογισμός των θυμάτων, τώρα που οι ομάδες διάσωσης σταμάτησαν επί της ουσίας τις προσπάθειες εντοπισμού επιζώντων.

του Χρήστου Γαβαλά

Σύμφωνα μάλιστα με τα τελευταία στοιχεία, οι θάνατοι σε όλη την Τουρκία και τη Συρία έχουν πλέον ξεπεράσει τους 41.000.

Εκτός όμως από τον βαθύ αναστεναγμό, απόρροια της συνειδητοποίησης του μεγέθους των ανθρώπινων απωλειών, οι αρχές έχουν μπροστά τους να επιλύσουν και τον δύσκολο γρίφο της εξεύρεσης οικονομικών πόρων για τους πληγέντες, καθώς ελάχιστες από τις ζημιές που υπέστησαν φαίνεται ότι είχαν ασφαλιστεί.

Ειδικότερα, οι οικονομικές απώλειες για τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου 2023 στην Τουρκία πιθανότατα αναμένεται ότι θα υπερβούν τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια, την ώρα που οι ασφαλισμένες ζημίες πιθανότατα θα είναι κάτι περισσότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια, σύμφωνα με την Extreme Event Solutions της Verisk (πρώην AIR Worldwide), η οποία και εκτιμά ότι ο πρώτος σεισμός και το μέγεθός του ήταν αυτός που δίνει τη δυνατότητα αποζημίωσης.

«Αυτοί οι καταστροφικοί σεισμοί προκάλεσαν όχι μόνο εκτεταμένες φυσικές ζημιές, αλλά και τραγικές απώλειες ζωών στην Τουρκία και τη Συρία», δήλωσε ο Μπιλ Τσέρνεϊ, πρόεδρος του συγκεκριμένου τμήματος της Verisk.  

«Η σημαντική διαφορά μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών –το κενό προστασίας δηλαδή– αντιπροσωπεύει το πραγματικό κόστος των καταστροφών για την κοινωνία, μεγάλο μέρος των οποίων βαρύνει τελικά τις κυβερνήσεις. Η αύξηση της διείσδυσης των ασφαλίσεων μπορεί να ελαφρύνει μεγάλο μέρος του βάρους», σχολίασε ο Τσέρνεϊ.

«Υπάρχουν διαθέσιμες λύσεις που μπορούν να ενισχύσουν τις παγκόσμιες προσπάθειες ανθεκτικότητας, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, του μετριασμού των κινδύνων, της δημόσιας χρηματοδότησης καταστροφών, της συγκέντρωσης των κινδύνων και άλλων κυβερνητικών πρωτοβουλιών μετριασμού κινδύνων και απωλειών».

Οι σεισμοί στην Τουρκία

Η Τουρκία έχει υψηλό ποσοστό σεισμών. Από το 1900, περίπου 12 σεισμοί μεγέθους 5,0 και μεγαλύτεροι και ένα συμβάν μεγέθους 6,0 και άνω συμβαίνουν κάθε χρόνο. Γεγονότα στην Τουρκία που έμειναν στην ιστορία περιλαμβάνουν τον σεισμό 7,9 Ρίχτερ του 1939, τον σεισμό 7,5 Ρίχτερ του 1999 και τον σεισμό 7,2 Ρίχτερ του 1999 στο Ντούζτσε.

Η Τουρκία έχει μακρά ιστορία θέσπισης οικοδομικών κωδικών και κανονισμών που έχουν αναπτυχθεί ακριβώς για να διασφαλίζουν την ασφάλεια και την απόδοση των κτιρίων έναντι σεισμών, διασαφηνίζει η εταιρεία, προσθέτοντας ότι οι τρέχοντες κώδικες αντικατοπτρίζουν τις τελευταίες εξελίξεις στην τεχνολογία των κτιρίων και τις πρακτικές σεισμικού σχεδιασμού σχεδόν παράλληλα με τις αλλαγές στον Σεισμικό κώδικα των ΗΠΑ.

Παρά τις προσπάθειες αυτές, ωστόσο, η σεισμική απόδοση των κτιρίων στην Τουρκία κατά τη διάρκεια σεισμών δεν είναι ενιαία. Τα κτίρια που συμμορφώνονται με τους κώδικες έχουν σχετικά καλή απόδοση, ενώ πολλά άλλα έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές και καταρρεύσεις κατά τη διάρκεια σεισμών.

Παρά το γεγονός ότι έχουν επέλθει βελτιώσεις τα τελευταία 20 χρόνια -συνεχίζει η Verisk- οι ζημιές κατά τον σεισμό του 1999 στο Ιζμίτ είναι παρόμοιες με τον πρόσφατο σεισμό: εκτεταμένη κατάρρευση «τύπου τηγανίτας» τόσο αναφορικά με παλιά όσο και με νεόδμητα κτίρια, ιδιαίτερα μεσαία και πολυώροφα.

Ο λόγος είναι ότι αυτός ο μεγάλος σεισμός που προκάλεσε ισχυρή δόνηση σε 1-2 δευτερόλεπτα, αποτελεί ανυπέρβλητο εμπόδιο για την στατικότητα μεσαίων και υψηλών κτιρίων. Σε περιοχές όπως η πόλη Χατάι, η οποία βρίσκεται κοντά στο ρήγμα της ρήξης, η δόνηση ήταν τόσο έντονη και σίγουρα πέρα από το σχεδιασμό των κτιρίων, συνέχισε η Verisk.

«Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, ένα ή περισσότερα κτίρια κατέρρευσαν, αλλά διπλανά κτίρια κρατήθηκαν, όπως αυτό που παρατηρήθηκε στη Σανλιούρφα, περίπου 50 μίλια μακριά από το ρήγμα».

Το τμήμα Extreme Event Solutions της Verisk δημιουργεί μοντέλα κινδύνων από φυσικές καταστροφές, διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας, τρομοκρατικές επιθέσεις, πανδημίες και καταστροφές με ύπαρξη θυμάτων.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *