Skip to content

Μύθοι κ πραγματικότητα στον προεκλογικό αγώνα για τα Επιμελητήρια

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων είναι απολύτως διακριτός από τα συνδικαλιστικά όργανα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί, με τη συνεργασία μαζί τους, να βοηθήσει στη αποτελεσματικότητα των δράσεων και στην προώθηση των αιτημάτων τους.

Η εξέλιξη της προεκλογικής εκστρατείας για τις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές, δείχνει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης για το συγκεκριμένο θεσμό. Πληθώρα αναρτήσεων στα social media, μεγάλος όγκος mails που αποστέλλονται από τους υποψήφιους των Συνδιασμών, καλούν τους συναδέλφους Διαμεσολαβητές να τους επιλέξουν.

Παρατηρώντας το συγκεκριμένο προεκλογικό αγώνα, διαπιστώνουμε ότι στα κείμενα αρκετών υποψηφίων αναφέρονται υποσχέσεις για δράσεις που αφορούν συνδικαλιστικές διεκδικήσεις της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι παρατηρούμε να γίνεται αναφορά στη μάχη εναντίον εναλλακτικών δικτύων διανομής ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αναφορά σε θέματα που αφορούν μαύρους κωδικούς ή συμβάσεις συνεργασίας με τις ασφαλιστικές εταιρίες, καθώς και αναφορές για την αξία εκπροσώπησης του agency κ.λπ.

Με αφορμή τη συγκεκριμένη θεματολογία αξίζει να σημειώσουμε ότι το Επαγγελματικό Επιμελητήριο είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου πού ρόλο έχει τη συμβουλή προς την Πολιτεία για θέματα που αφορούν τα μέλη του και ταυτόχρονα την ανάπτυξη δράσεων και πρωτοβουλιών με σκοπό την παροχή βοήθειας στα μέλη του για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητάς τους.

Παραθέτουμε συγκεκριμένο απόσπασμα από το site του ΕΕΑ

  • «…Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (Ε.Ε.Α.) είναι Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.) με αιρετά όργανα Διοίκησης που εκλέγονται κάθε 4 χρόνια.
    Μέλη του Επιμελητηρίου είναι το σύνολο των επαγγελματιών της περιφέρειας των Αθηνών οι οποίοι ασκούν εμπορική δραστηριότητα ή παρέχουν υπηρεσίες.
    Το Επιμελητήριο αποτελεί γνωμοδοτικό και συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας που βασικό του σκοπό έχει την ενημέρωση, προστασία και ανάπτυξη της τάξης των επαγγελματιών μελών του μέσα στα πλαίσια της γενικότερης ανάπτυξης του εμπορίου και των συμφερόντων της εθνικής οικονομίας.
    Το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του:
    Γνωμοδοτεί και υποβάλλει μελέτες και υπομνήματα προς την Πολιτεία, για κάθε θέμα που απασχολεί τους επαγγελματίες, είτε στο σύνολό τους, είτε μεμονωμένα κατά κλάδο.
    Ενημερώνει για θέματα που απασχολούν τους επαγγελματίες όπως επαγγελματική στέγη, δημοτικοί φόροι, άδειες λειτουργίας κ.λ.π.
    Συμμετέχει με εκπροσώπους του σε επιτροπές γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος με τελικό σκοπό την προστασία των συμφερόντων των επαγγελματιών της περιφέρειας του. Χορηγεί στα μέλη τους πιστοποιητικά εγγραφής και βεβαιώνει την γνησιότητα της υπογραφής αυτών.
    Ενισχύει οικονομικά τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που τα μέλη τους υπάγονται στην δύναμή του.
    Παρέχει βοήθεια μέσω της Επιμελητηριακής διαιτησίας για την ταχεία επίλυση εμπορικών διαφορών.
    Τηρεί ειδικό μητρώο και εκδίδει ταυτότητες σε ασφαλιστικούς συμβούλους, ασφαλιστικούς πράκτορες, μεσίτες ασφαλίσεων και συντονιστές ασφαλιστικών συμβούλων.
    Τηρεί μητρώο Μεσιτών ακινήτων
    Υλοποιεί προγράμματα επιμόρφωσης εργοδοτών για θέματα άσκησης καθηκόντων τεχνικών ασφαλείας στις επιχειρήσεις τους.
    Συμμετέχει σε συνέδρια και ημερίδες με στόχο την ενημέρωση των μελών του.
    Παρέχει πληροφορίες για τις διεθνείς εκθέσεις του εξωτερικού και του εσωτερικού.
    Οργανώνει εμπορικές αποστολές στο εξωτερικό, συμβάλλοντας στην ανάπτυξη των εμπορικών δεσμών της χώρας μας με ξένες αγορές.
    Εκπονεί κλαδικές μελέτες στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων….»

Ο ρόλος των Επιμελητηρίων, λοιπόν, είναι απολύτως διακριτός από τα συνδικαλιστικά όργανα χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί η συνεργασία μαζί τους να βοηθά στη αποτελεσματικότητα των δράσεων και στην προώθηση των αιτημάτων τους.

Άλλωστε η εμπειρία των τελευταίων ετών, της ομολογουμένως καλής και αποδοτικής συνεργασίας που ανέπτυξαν τα σωματεία της ασφαλιστικής διαμεσολάβησης, τόσο με το Επιμελητήριο των Αθηνών αλλά και με τα κατά τόπους Επιμελητήρια σε πολλές πόλεις, απέδειξε την αξία τις διατήρησης των διαχωριστικών γραμμών.

Θεωρώντας δεδομένο ότι όλοι οι υποψήφιοι γνωρίζουν το θεσμό που επιθυμούν να υπηρετήσουν, είναι ωφέλιμο να είναι ανοιχτοί σε αυτά που έχουν τη δυνατότητα να προωθήσουν μέσω των Επιμελητηρίων, ώστε να δημιουργείται αντίστοιχα καθαρή εικόνα για το τι μπορεί να περιμένει ο διαμεσολαβητής από αυτούς.

Άλλωστε η έννοια της “εκπροσώπησης” έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά στη χώρα μας και σίγουρα ο επιμελητηριακός χώρος, αξίζει να έχει ποιοτική και ουσιαστική εκπροσώπηση των επαγγελματιών.

1 Comment

  1. Avatar

    ΑΨΟΓΑ ΔΙΑΤΥΠΩΜΕΝΟ !


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *