Skip to content

Νέο Επικουρικό: Συμπληρωματικό ρόλο ζητούν οι ασφαλιστικές

Του Νίκου Σακελλαρίου

Να αποκτήσουν ρόλο στο νέο επικουρικό συνταξιοδοτικό σύστημα ζητούν οι ασφαλιστικές εταιρείες καθώς θεωρούν ότι μπορεί να υλοποιηθεί άμεσα και εύκολα μέσα από συνεργασίες ασφαλιστικών με δημόσια Ταμεία για τις συμπληρωματικές καλύψεις που θα ανεβάσουν την  μέση επικουρική σύνταξη, από τα επίπεδα των 350 ευρώ προς τα επίπεδα των 450-500 ευρώ.

Βέβαια θα πρέπει να τονίσουμε ότι το μέτωπο των ασφαλιστικών που θέλουν να συνεργαστούν με το δημόσιο έχει διαρραγεί καθώς κάποιες μεγάλες εταιρείες (πολυεθνικές) προτιμούν να μην έχουν καμμία συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο καθώς αυτό θα επιφέρει χαμένες εργατοώρες και έμμεσες απώλειες εσόδων.

Αυτό που έχουν ζητήσει με επανειλημμένα υπομνήματα προς όλα τα οικονομικά υπουργεία αλλά και προς τα επιμελητήρια είναι να έχουν συμπληρωματικό ρόλο στην διαχείριση κεφαλαίων Ταμείων και να δίνεται η δυνατότητα στους ασφαλισμένους με φορολογικά κίνητρα να έχουν συμπληρωματικές καλύψεις στους ατομικούς λογαριασμούς.

Τι προβλέπει το νέο επικουρικό Ταμείο

Τα κεντρικά σημεία του σχεδίου νόμου για το νέο επικουρικό Ταμείο με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά παρουσιάζονται σήμερα, Τετάρτη στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κομβική τη συγκεκριμένη μεταρρύθμιση μιας και εισάγει στο σύστημα το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο με βάση το παράδειγμα της Σουηδίας. Όποιος ήδη εργαζόμενος έως 35 ετών επιθυμεί καθώς και ο κάθε νεοεισερχόμενος, θα έχει πλέον έναν ατομικό κουμπαρά, στον οποίο θα κατευθύνονται οι επικουρικές εισφορές του τις οποίες θα μπορεί να επενδύει όπως ο ίδιος επιλέγει. Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο ισχύει σχεδόν σε όλα τα κράτη του ανεπτυγμένου κόσμου.

Το νέο σύστημα αναμένεται να προβλέπει ελάχιστο ποσό κατώτατης επικουρικής σύνταξης σε περίπτωση εργατικού ατυχήματος ή θανάτου του ασφαλισμένου πριν χτιστεί ο ατομικός κουμπαράς, δηλαδή το κράτος θα συμπληρώνει μέχρι του ποσού των ελάχιστων ορίων.

Θα προβλέπεται επιστροφή εισφορών ακόμη κι αν ο ασφαλισμένος δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης, δηλαδή έχει λιγότερα από 15 έτη ασφάλισης στο σύστημα

Θα υπάρχει ρήτρα εγγυημένης απόδοσης τουλάχιστον του συσσωρευμένου κεφαλαίου σε περιπτώσεις αρνητικών αποδόσεων λόγω – για παράδειγμα – μακροχρόνιας κρίσης στις χρηματαγορές.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *