Skip to content

Νέο “παραθυράκι” για 190 χιλ. ριψοκίνδυνους οδηγούς ανασφάλιστων οχημάτων

Γράφει ο Κοσμάς Ζακυνθινός 
kosmas@underwriter.gr

Νέο «παραθυράκι» για τα εκπρόθεσμα ανασφάλιστα οχήματα δίνει με απόφαση του το υπουργείο Οικονομικών, μεταθέτοντας έως το τέλος του έτους την επέμβαση των αστυνομικών αρχών για… επιτόπιες εξακριβώσεις.

Με τη νέα απόφαση της υφυπουργού Οικονομικών Αικατερίνης Παπανάτσιου, τροποποιείται η απόφαση για τις διαδικασίες εντοπισμού ανασφάλιστων οχημάτων που είχε εκδώσει τον Ιανουάριο του 2016 ο τότε αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Τρύφων Αλεξιάδης.

Πρακτικά, το δίμηνο μετατρέπεται σε εξάμηνο προκειμένου η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (ΔΗΛΕΔ) να αποστέλλει στις αστυνομικές αρχές τα στοιχεία για την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Η αφαίρεση της άδειας κυκλοφορίας, πινακίδων και άδειας οδήγησης, συνδυαστικά με τα τσουχτερά πρόστιμα που κυμαίνονται από 250 έως 1.000 ευρώ δεν καταφέρνουν να νουθετήσουν τους ιδιοκτήτες των ανασφάλιστων οχημάτων που υπολογίζονται κοντά στις 190 χιλ.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι πρόκειται για το τελευταίο «παραθυράκι» ως προς την αυστηρή εφαρμογή του νόμου, καθώς μετά θα ακολουθήσουν βαρύτατες κυρώσεις και ποινές από τις αστυνομικές αρχές.

Στις 190 χιλ. περιπτώσεις περιλαμβάνονται οχήματα που δεν πλήρωσαν το απαιτούμενο παράβολο, οπότε και εξακολουθούν να εμφανίζονται ως ανασφάλιστα. Παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις, αρκετοί επιλέγουν να ρισκάρουν με ποινές και διπλάσια πρόστιμα δεδομένου ότι η προθεσμία για να καταβληθεί το παράβολο ήταν η 7η Ιουλίου.

Τι προβλέπει η απόφαση

Με τη νέα απόφαση της υφυπουργού Α. Παπανάτσιου, εάν δεν εμφανιστούν οι ιδιοκτήτες του ανασφάλιστου οχήματος στο εύλογο χρονικό διάστημα και εντός του εξαμήνου η ΔΗΛΕΔ θα αποστέλλει τα στοιχεία στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, για την σε βάρος τους επιβολή των κυρώσεων και ποινών που προβλέπονται στις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 5 και του άρθρου 12 του π.δ. 237/1986.

Η αρμόδια Αστυνομική Αρχή θα λάβει τα στοιχεία των ιδιοκτητών και των οχημάτων τους, για τα οποία συντάχθηκαν ασφαλιστήρια συμβόλαια μετά την ημερομηνία διασταύρωσης χωρίς την πληρωμή του ηλεκτρονικού παραβόλου, για οποιαδήποτε αιτία, προκειμένου να επιβληθούν οι προαναφερθείσες κυρώσεις. Σύμφωνα με την απόφαση, δεν αποστέλλονται στην Αστυνομική Αρχή τα στοιχεία ιδιοκτητών οι οποίοι, μετά την ημερομηνία διασταύρωσης, μεταβίβασαν ή διέγραψαν οριστικά από την κυκλοφορία τα οχήματα τους που εντοπίστηκαν ως τυχόν ανασφάλιστα.

Εφόσον παραμένει ανασφάλιστο το όχημα σας, η ΑΑΔΕ επισημαίνει πως μπορείτε μέσω της εφαρμογής e-Παράβολο να ανακτήσετε το παράβολο που έχει δημιουργηθεί προκειμένου να αποφύγετε μεγαλύτερες ποινές μετά τη λήξη της νέας προθεσμίας.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *