Skip to content

Ναυτασφαλίσεις: Επιστροφή σε ανοδικές τάσεις

Το 2018 ήταν η πρώτη χρονιά που μπήκε φρένο στα ασφάλιστρα του κλάδου, τα οποία αναμένεται να έχουν ανοδική τροχιά τη διετία 2019-2020

Γράφει: Νίκος Σακελλαρίου

Εξαιτίας των αλλαγών στις διεθνείς συνθήκες ναυτιλίας, αλλά κυρίως λόγω μεγάλων αλλαγών στο συνδικάτο των Lloyds, οι ναυτασφαλίσεις, μετά από μία δεκαετία περίπου χαμηλών μεταβολών στα ασφάλιστρα, έχουν εισέλθει από το καλοκαίρι 2018 σε ανοδική τροχιά. Αυτό επισήμανε μιλώντας στο Underwriter ο κ. Μάνος Λορέντζος, της Seascope Hellas. Πολλές από τις εταιρείες – μέλη των Lloyds που κάλυπταν το χώρο της ναυτιλίας, εγκατέλειψαν το Λονδίνο και ζημιών αλλά κυρίως λόγω Brexit. Συνέπεια αυτού ήταν μειωθεί ο ανταγωνισμός και να αυξηθούν τα ασφάλιστρα P&I και Liability στην αγορά ναυτασφαλίσεων του Συνδικάτου, το οποίο εκπροσωπεί το μεγαλύτερο μέρος των ασφαλίσεων αυτών παγκοσμίως (πάνω από 20%). Η αύξηση αυτή συνοδεύτηκε και από αντίστοιχη αύξηση στα αντασφάλιστρα ενισχύοντας τις ανοδικές τάσεις. Η παρατεταμένη και αβέβαιη διαδικασία Brexit που βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και δύο χρόνια περίπου, έστειλε πολλές εταιρείες που είχαν την έδρα τους στους Lloyds του Λονδίνου, προς τη Νορβηγία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γερμανία, αλλάζοντας τους συσχετισμούς για τον κλάδο των ναυτασφαλιστών και των ναυλομεσιτών.

Επισημαίνεται από ναυτιλιακούς αναλυτές ότι οι άλλες μεγάλες αγορές ναυτασφαλίσεων δεν είχαν τέτοια αντίδραση, αλλά το γεγονός ότι το Λονδίνο (Lloyds) αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά επηρέασε τις παγκόσμιες τάσεις.

Μικρή η αγορά ναυτασφαλίσεων στην Ελλάδα

Οι ναυτασφαλίσεις στην Ελλάδα περιορίζονται σε μικρά πλοία και πλοιάρια παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει έναν από τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς στόλους στον κόσμο. Από τα μεγάλα πλοία, ένα πολύ μικρό ποσοστό ασφαλίζεται στην ελληνική ασφαλιστική αγορά καθώς το μεγαλύτερο μέρος των ναυτιλιακών εταιρειών και εργασιών ασφαλίζεται στο εξωτερικό και ειδικά στο Λονδίνο. Από τις ασφαλιστικές στην Ελλάδα με ναυτασφαλιστικές εργασίες ξεχωρίζουν η Interamerican, η Groupama, η AIG και με μικρότερες εργασίες και άλλες εταιρείες. Κοινή εκτίμηση των στελεχών της αγοράς είναι ότι όλες οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα με ναυτασφαλίσεις θα ακολουθήσουν τις διεθνείς τάσεις για την επόμενη περίοδο.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *