Skip to content

“Να περιοριστεί το ασφαλιστικό κενό” ζητά ο Υπουργός Πολιτικής Προστασίας

«Δεν θα αντέξει το ελληνικό κράτος να συνεχίζει να πληρώνει το κόστος (σ.σ. επισκευής κτηρίων) με την επιδείνωση των φυσικών καταστροφών λόγω της κλιματικής κρίσης. Πιστεύω πρέπει να συζητήσουμε, με έναν συναινετικό τρόπο, το πώς θα δημιουργήσουμε τη λογική της αντασφάλισης. Δεν λέω ότι είναι εύκολο, είναι τολμηρό, είναι πρωτοποριακό αλλά πρέπει να εμπλακεί και το κράτος».

Συνεργασία ιδιωτών, ασφαλιστικών εταιρειών και κράτους στις ασφάλειες κατοικιών προτείνει ο Υπουργός κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης προκειμένου να αντιμετωπιστούν τυχόν καταστροφές απο ακραία καιρικά φαινόμενα.

Ο Υπουργός κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης

Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε στο ζήτημα από το βήμα του «OT Fοrum» με θέμα «Ο Κόσμος που Αλλάζει». Πιο συγκεκριμένα έφερε ως παράδειγμα την Πορτογαλία που μετά τις μεγάλες καταστροφές που υπέστη το 2017 έβαλε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα ασφάλισης κατοικιών με τη συμμετοχή κράτους και ασφαλιστικών και έχει κάνει “άλματα” στη σχετική κάλυψη. Σε αντίθεση, η χώρα μας που είναι και απο τις πιο σεισμογενείς και δοκιμάζεται συχνά από πυρκαγιές και πλημμύρες η ασφάλιση κατοικιών είναι στο 15% σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης που φτάνει το 75%-80%.

Μιλώντας άλλωστε ο ίδιος και στην ετήσια γενική συνέλευση της ΕΑΕΕ πριν απο λίγο καιρό, είχε υπενθυμίσει ότι οι αποζημιώσεις που έδωσε το κράτος μετά το σεισμό στην Κρήτη το 2020 και τις πυρκαγιές στην Εύβοια το 2021 έφτασαν το απίστευτο ποσό των 500 εκ ευρώ -περί το 20% των εσόδων του ΕΝΦΙΑ ενός έτους.  

Ο υπουργός παραδέχθηκε ότι ο τρόπος αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών, δηλαδή η καταβολή υπέρογκων αποζημιώσεων από το κράτος είναι “μη βιώσιμος” στο μέλλον όχι μόνο γιατί επιβαρύνει δυσανάλογα τα δημόσια οικονομικά αλλά και γιατί τα κόστη θα αυξάνονται καθώς εντείνεται η κλιματική κρίση – αυτό τουλάχιστον δείχνουν όλες οι προβλέψεις και οι μελέτες των ειδικών. Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδας που αφορά μόνο τον τομέα της οικονομίας, υπολογίζεται ότι το κόστος για τη χώρα θα είναι στα 700 δισ. ευρώ μέχρι το 2100.

Εν τω μεταξύ οι κρατικές αποζημιώσεις όπως όλοι γνωρίζουν ποτέ δεν καλύπτουν το 100% της ζημιάς όπως θα έκανε μια ασφαλιστική εταιρεία με αντάλλαγμα ένα, αναλογικά χαμηλό ετήσιο ασφάλιστρο των 120 ευρώ ανά μ.ο. ..

Πιθανές ξανά «mega fires»

Εν τω μεταξύ εντατικά προετοιμάζεται η πολιτική προστασία για την πιθανότητα «mega fires» και φέτος το καλοκαίρι.. Γίνεται μια προσπάθεια, έπειτα από 25 χρόνια να δημιουργηθεί μια καλή σχέση μεταξύ δασικών υπηρεσιών και πυροσβεστικής. Διαμορφώνονται ειδικά πρωτόκολλα που θα αυτοματοποιούν το πώς θα συμπεριφέρεται η κάθε υπηρεσία τη στιγμή της κρίσης. Επίσης, ασκήσεις ετοιμάζουν οι δήμοι της χώρας προκειμένου να προετοιμαστούν για το ενδεχόμενο μιας καταστροφής π.χ. ασκήσεις για οργανωμένες απομακρύνσεις πληθυσμών κ.ά.

1 Comment

  1. Avatar

    Ξεκινήστε με τη φοροαπαλλαγή των ασφαλίστρων, προκειμένου ο πολίτης να έχει κάποιο, έστω και αμελητέο κίνητρο, και να επεκταθεί στα προαιρετικά προγράμματα των αυτ/των. (Κάλυψη Φυσικών καταστροφών)
    Μεγαλύτερο κέρδος θα έχετε απο τους φόρους κύκλου εργασιών.


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *