Skip to content

Νεκτάριος: Οι εργαζόμενοι στο μέλλον θα δουλεύουν διπλά

Επέρχεται γήρανση του πληθυσμού, η οποία θα μειώσει το εργαστικό δυναμικό, που θα κληθεί στο μέλλον να δουλέψει διπλά για να αντισταθμίσει αυτή την εξέλιξη.

του Χρήστου Γαβαλά

Αυτό τόνισε μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιά Μιλτιάδης Νεκτάριος. Η συνεχής εκπαίδευση και η τεχνολογία θα αποτελέσουν σημεία-κλειδιά για την αντιμετώπιση της νέας δημογραφικής πραγματικότητας.

Όπως εξήγησε χαρακτηριστικά, αποκλείεται πλέον κάποιος να δουλεύει 35 χρόνια στην ίδια εργασία. Αντιθέτως θα επέρχεται αλλαγή εργασιών αλλά και αλλαγή τεχνογνωσίας σχετικά με το πώς η κάθε εργασία θα εκτελείται. «Δεν θα έχουμε το εργατικό δυναμικό, άρα θα πρέπει να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα μέσω της επένδυσης στην εκπαίδευση», σημείωσε.

Εξήγησε πάντως, ότι δεν θα πρέπει να τρομάζει κανείς με τις εξελίξεις αυτές, παρά μόνο να τις προσεγγίζει με σωστή ανάλυση της πραγματικότητας, προσθέτοντας ότι οι καινούργιες εφαρμογές της τεχνολογίας όπως η τεχνητή νοημοσύνη, το blockchain και τα big data θα επιτύχουν καλύτερα αποτελέσματα, με λιγότερο εργατικό δυναμικό.

Επιστρέφουμε στη μαύρη εργασία επαναφέροντας τις κλίμακες ασφάλισης

Κατά τα άλλα, αρνητικό πρόσημο προσέδωσε στις πρόσφατες ρυθμίσεις που επαναφέρουν τις κλίμακες ασφάλισης για αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Η εξέλιξη αυτή πηγαίνει πίσω τη χώρα, τόνισε, παρά το γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο είχε κάνει τις κατάλληλες προβλέψεις.

«Επιστρέφουμε στη μαύρη οικονομία και την εισφοροδιαφυγή, θα το βρούμε μπροστά μας», σημείωσε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν υποδείγματα στον διεθνή ορίζοντα για το πώς θα μπορούσε να γίνει ο μετασχηματισμός κάνοντας ειδική μνεία στο σουηδικό υπόδειγμα μέσω του οποίου θα βελτιωθεί η λεγόμενη ανεπίσημη οικονομία.

Αναφορικά μάλιστα με το πώς θα γινόταν η προσαρμογή των επαγγελμάτων στη νέα πραγματικότητα εξέφρασε την άποψη ότι η χώρα μας βρίσκεται πίσω καθώς μόλις το 2002 το ΙΚΑ κατήργησε την έντυπη μορφή των ενσήμων και εν συνεχεία έγινε η προσπάθεια για την ενοποίηση των Ταμείων υπό τον ΕΦΚΑ, μια δύσκολη μεταβατική κατάσταση όπως τόνισε, που συνεχίζεται.

Παναγιώτης Τσακλόγλου: Υψηλότερες οι μελλοντικές επικουρικές με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα

Για το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης μίλησε μεταξύ άλλων στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ο υφυπουργός Εργασίας, αρμόδιος για θέματα Κοινωνικής Ασφάλισης, Παναγιώτης Τσακλόγλου λέγοντας ότι αυτό θα παραμείνει δημόσιο και πλέον από διανεμητικό θα μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα, έτσι ώστε να έχει την επιλογή ο ασφαλισμένος να κατευθύνονται και να επενδύονται τα κεφάλαια του ασφαλιστικού του «κουμπαρά», σε προσεκτικά σχεδιασμένα επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

«Με το νέο σύστημα, αποσυνδέεται το ύψος της επικουρικής σύνταξης από τους δημογραφικούς συσχετισμούς και τις αρνητικές επιπτώσεις της γήρανσης του πληθυσμού. Με αυτό τον τρόπο, πιστεύουμε ότι θα εξασφαλίσουμε στους μελλοντικούς συνταξιούχους υψηλότερες επικουρικές συντάξεις από αυτές που θα ελάμβαναν με τους υφιστάμενους κανόνες», είπε ο κ. Τσακλόγλου.

Παρά το γεγονός πως οι πολίτες και ιδιαίτερα οι νέοι αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό το ασφαλιστικό σύστημα, με αρκετούς από αυτούς ακόμα να αναρωτιούνται εάν θα καταφέρουν κάποια στιγμή να πάρουν σύνταξη, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές της οικονομικής κρίσης οι συντάξεις δεν σταμάτησαν να διανέμονται, τόνισε ο Υφυπουργός.

Αναφορικά με το ότι ακόμα και τώρα υπάρχουν άτομα που βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη ο κ. Τσακλόγλου τόνισε πως «όσοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με το νόμο Κατρούγκαλου μπορούν να βγουν στη σύνταξη, ωστόσο τους ενθαρρύνουμε να μην το κάνουν γιατί θα λάβουν χαμηλότερη σύνταξη».

Για τις εκκρεμείς συντάξεις τόνισε πώς απασχολούν την ελληνική κοινωνία εδώ και μια δεκαετία, προσθέτοντας πως η δημιουργία του ΕΦΚΑ αποτελεί μια μεταρρύθμιση προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο δημιούργησε πολλά προβλήματα, με την συγχώνευση τόσων ασφαλιστικών ταμείων που το καθένα αντιμετώπιζε τα δικά του θέματα.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει στην ψηφιοποίηση του συνόλου του ασφαλιστικού και συνταξιοδοτικού αρχείου του ΕΦΚΑ, καθώς η διαλειτουργικότητα μεταξύ υπολογιστικών συστημάτων των ταμείων που εντάχθηκαν στον Φορέα αλλά και η πλήρης κωδικοποίηση των υφισταμένων κανόνων, είναι ο μοναδικός τρόπος για την επίλυση του χρόνιου προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγλου είναι «δομική αλλαγή η ψηφιοποίηση των συντάξεων για μείωση των εκκρεμών συντάξεων».

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *