Skip to content

Νωχελικός (αλλά και αισιόδοξος) ο Σεπτέμβρης

Ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου φτάνει σε λίγο στο τέλος του και τα μηνύματα από την αγορά είναι αμφιλεγόμενα. Απο τη μια φωτογραφίζουν έναν δύσκολο Σεπτέμβριο, η παραγωγικότητα δεν έχει σταθεροποιηθεί και οι περισσότεροι κλάδοι ψάχνουν ακόμη να βρουν τους ρυθμούς τους.

Το κλίμα είναι ούτως ή άλλως ρευστό μιας και το τελευταίο τετράμηνο του έτους, που ήδη διανύουμε, θα δείξει την αντίδραση των καταναλωτών μετά τις νέες φορολογικές επιβαρύνσεις, κάτι για το οποίο αγωνιά όλη η αγορά.

Από την άλλη παραδοσιακά στο πρώτο διάστημα του Σεπτεμβρίου, αποτυπώνεται η αδράνεια του Αυγούστου – η μεγάλη εικόνα άλλωστε πάντα επηρεάζεται από το στίγμα που δίνουν οι Ασφαλιστικοί Διαμεσολαβητές ως κυρίαρχο κανάλι διανομής.

Μέσα σε όλα αυτά ωστόσο, μπορεί κανείς να διακρίνει και ένα κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Διότι οι κοινωνικές παροχές συρρικνώνονται απο παντού. Οι όροι “περικοκοπές” και “σύνταξη” ακούγονται πλέον σε καθημερινή βάση στα κανάλια – μόλις χτες ήρθε η είδηση ότι το ΙΚΑ δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ταμειακά την πληρωμή των συντάξεων του τελευταίου τετραμήνου. Πρόσφατα οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αποκάλυψαν πώς ακόμη και για χειρουργεία ρουτίνας πλέον η λίστα αναμονής (!) φτάνει τον έναν χρόνο ενώ τα πρωινά δελτία ειδήσεων έδειχναν σήμερα εικόνες από τις  διαμαρτυρίες των συνταξιούχων στους δρόμους…

Το ιδανικό  για την ασφαλιστική αγορά θα ήταν οι ευκαιρίες ανάπτυξης να μην ελλόχευαν μόνο στις στάχτες του κοινωνικού κράτους. Ωστόσο αυτή είναι η πραγματικότητα και σε αυτή πρέπει να βρει τρόπο να απαντήσει η ασφαλιστική βιομηχανία προς όφελος όχι μόνο δικό της αλλά και της κοινωνίας ολόκληρης.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *