Skip to content

Μικρή η συνδρομή του “Ταμείου Καταστροφών” στο σεισμό της Τουρκίας

Οι αντασφαλιστικές θα σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος των ζημιών σύμφωνα με τη Fitch Ratings.

του Χρήστου Γαβαλά

Η Munich Re και η Swiss Re καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό του ασφαλισμένου κινδύνου, ενώ το υπόλοιπο ανήκει σε διάφορες άλλες διεθνείς αντασφαλιστές της Ευρώπης, του Λονδίνου και των Βερμούδων.

Τα ασφαλιζόμενα ποσά είναι πιθανό να είναι ασήμαντα για την παγκόσμια αντασφαλιστική αγορά, ενώ δεν αναμένεται να επιφέρουν επιπτώσεις στην αξιολόγηση των αντασφαλιστικών εταιρειών, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fitch.

Η Fitch εξήγησε ότι οι οικονομικές ζημίες (που περιλαμβάνουν ασφαλισμένες και ανασφάλιστες ζημίες) είναι δύσκολο να εκτιμηθούν σε μια κατάσταση συνεχώς εξελισσόμενη, αλλά οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανό να ξεπεράσουν τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ μπορεί να φτάσουν στα 4 δισεκατομμύρια δολάρια ή περισσότερο.

Οι ασφαλισμένες ζημίες, από την άλλη πλευρά, θα είναι πολύ χαμηλότερες, ίσως περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια, λόγω της χαμηλής ασφαλιστικής κάλυψης στις πληγείσες περιοχές.

Η Fitch εκτίμησε ότι οι αντασφαλιστικές παρέχουν προστασία ύψους λίγο πάνω από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, μετά τις ανανεώσεις αντασφάλισης τον Ιανουάριο του 2023, με σημείο δέσμευσης περίπου 300 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ενδεικτικά, μετά το σεισμό της 30ης Οκτωβρίου του 2020, το Ταμείο έναντι σεισμικών καταστροφών της Τουρκίας πλήρωσε αποζημιώσεις ύψους 52 εκ. δολαρίων, ενώ η AON έχει υπολογίσει ότι οι συνολικές ζημίες έφτασαν γύρω στα 400 εκ. δολάρια.

Το Turkish Catastrophe Insurance Pool (TCIP) δημιουργήθηκε το 2000 (μετά τον σεισμό του 1999) για να καλύψει ζημιές από σεισμό σε κατοικίες εντός αστικού ιστού. Ωστόσο δεν καλύπτει ανθρώπινες απώλειες, αξιώσεις αστικής ευθύνης ή έμμεσες απώλειες, όπως διακοπή στην εργασιακή δραστηριότητα, εξήγησε η Fitch.

Αυτό παρότι η ασφαλιστική κάλυψη έναντι σεισμού είναι υποχρεωτική ως ένα βαθμό στην Τουρκία, αλλά πολύ συχνά δεν επιβάλλεται, καθώς ο κόσμος αδυνατεί να βρει πόρους για να ασφαλιστεί ενώ δεν προβλέπεται και κάποια σχετική ποινή. Σύμφωνα με το TCIP, η υποχρεωτική ασφαλιστική διείσδυση έναντι σεισμού φτάνει στο 52% στις περιοχές που επλήγησαν.

Η ασφαλιστική βιομηχανία της Τουρκίας έχει χτυπηθεί πολύ από τον πληθωρισμό και την τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε χαμηλά δεκαετιών. Ο πληθωρισμός έφτασε το 86% τον Οκτώβριο του 2022, ενώ η τουρκική λίρα έχει χάσει περίπου 30% της αξίας της σε σχέση με το δολάριο. Ως αποτέλεσμα, έχει μειωθεί και η δυνατότητα ανάληψης κινδύνων των ασφαλιστικών. Τα μεικτά εγγεγραμμένα ασφάλιστρα της ασφάλισης περιουσίας έφτασαν τα 2,9 δισ. δολάρια το 2021 και αντιστοιχούν περίπου στο 30% της αγοράς γενικών ασφαλειών της Τουρκίας. Το 2021, το loss ratio ξεπέρασε το 100% για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια κι έφτασε στο 107,2%.

Τοπικές και διεθνείς ασφαλιστικές εταιρείες που παρέχουν περιουσιακά και επιχειρηματικά συμβόλαια που καλύπτουν την διακοπή της δραστηριότητας σε βιομηχανικούς πελάτες στην περιοχή θα έρθουν αντιμέτωπες με αξιώσεις αποζημίωσης, καθώς εργοστάσια και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων των αεροδρομίων και των λιμανιών, έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές – πάντως και αυτές οι καλύψεις είναι σε μεγάλο βαθμό αντασφαλισμένες.

Επισημάνθηκε ότι δεν αναμένεται να επηρεαστούν ιδιαίτερα τα ομόλογα καταστροφής καθώς ο κίνδυνος σεισμού που καλύπτουν στην περιοχή περιορίζεται κυρίως στην Κωνσταντινούπολη.

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *